Kpop: η επανάσταση στη μουσική

 Ζαχαριάδη Χριστίνα , Γ1

 

Η “Kpop” που ξεκίνησε στην Νότια Κορέα την δεκαετία του 90’ έχει μεταμορφωθεί σε ένα παγκόσμια ανατρεπτικό φαινόμενο. Χαρακτηριζόμενη από πιασάρικα τραγούδια, προσεγμένες χορογραφίες, μεγαλειώδεις παραστάσεις και άψογα βίντεο κλιπ η kpop σήμερα σπάει όλα τα ρεκορ, έλκοντας εκατομμύρια αφοσιωμένους fans από όλο τον κόσμο. Αλλά τι ακριβως ειναι η kpop? Και τι την κάνει τόσο δημοφιλή?

BTS KPOP

Kpop ονομάζεται η εμπορικη μουσική της Νότιας Κορέας. Η kpop περιλαμβάνει όχι μονο ποπ μουσικη πολλά άλλα είδη όπως EDM, Rock, Hip Hop και R&B. Σε αντίθεση με πολλά είδη μουσικής η kpop έχει ορισμένη ημερομηνία έναρξης, που δεν είναι άλλη από τις 11 Απριλίου του 1992, όταν το πρώτο συγκρότημα Kpop με το όνομα Seo Taiji and the Boys παρουσιάστηκε. Από τότε και έπειτα δημιουργήθηκαν εταιρίες που στόχο είχαν την εύρεση ταλέντων και τη δημιουργία idol groups (γκρουπ ειδώλων). Για να γίνει κανείς idol όμως πρέπει να περάσει από μία συγκεκριμένη προετοιμασία. Έτσι, ταλαντούχοι νέοι εκπαιδεύονται στον χορό, την υποκριτική και την φωνητική για αρκετά χρόνια, ώστε να δημιουργήσουν γκρουπ που θα κερδίσουν τις καρδιές των φανς.

BL PINK

Με την πάροδο του χρόνου η kpop έφτιαξε το δικό της εμπορικό σήμα και παρουσίασε τα πρώτα δείγματα ως παγκόσμιο φαινόμενο. Οι BTS, Blackpink, PSY, Girls’ Generation, Stray kids και πολλοί άλλοι φτάνουν στην κορυφή των τσαρτ και ανοίγουν τον δρόμο εισροής της Ασιατικής κουλτούρας στον δυτικό κόσμο. Συγκροτήματα από ταλαντούχους νέους που χορεύουν, τραγουδούν και παίζουν σε μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας βιντεοκλίπ, συμμετέχουν ταυτόχρονα σε διάφορα shows και livestreams για την ψυχαγωγία των fans τους. Είναι σημαντικό λοιπόν να πούμε ότι η kpop δεν είναι απλά είδος μουσικής. Είναι μία ολόκληρη βιομηχανία, πολύ διαφορετική από κάθε τι άλλο που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα. Αυτή είναι η ιδιαιτερότητα της kpop που την κάνει ξεχωριστή και πολύ δημοφιλή.

GIRLS GENERATION

Συνοψίζοντας, μπορούμε να πούμε πως η Kpop είναι ένα νέο είδος μουσικής που κατακτά τον κόσμο. Πάει ενάντια σε οποιαδήποτε νόρμα του δυτικού πολιτισμού από πλευρά μουσικής, στίχων, χορού και κερδίζει εκατομμύρια οπαδούς από όλο τον κόσμο. Επομένως, θα ήταν καλό όλοι μας να αποδεχτούμε την νέα αυτή πραγματικότητα της δημοφιλίας της kpop, αντί να είμαστε εχθρικοί απέναντί της.

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης