Περιβαλλοντική Επιστήμη-Συνέντευξη με την Τάνια Βουρδουμπά

Η κυρία Τάνια Βουρδουμπά είναι περιβαλλοντολόγος. Η συνέντευξη αυτή δόθηκε, προκειμένου να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για το επάγγελμα της άλλα και για την άξια και την προστασία του περιβάλλοντος.

  • Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την περιβαλλοντική επιστήμη?

             Από μικρή μου άρεσε η φύση και το περιβάλλον, παρατηρούσα τα λουλούδια, τα ζώα και απολάμβανα τις εκδρομές. Ήξερα ότι ήθελα να ασχοληθώ με αυτό και σκεφτόμουν την βιολογία ή την γεωπονική μέχρι που μια μέρα μια συμμαθήτρια μου, στην τρίτη λυκείου, μου μίλησε για αυτό το επάγγελμα. Δεν ήξερα πώς υπήρχε, καθώς τότε δεν υπήρχαν πολλοί περιβαλλοντολόγοι στην Ελλάδα.

  • Πώς είναι η καθημερινότητά σας με αυτό το επάγγελμα?

Στο συγκεκριμένο επάγγελμα υπάρχουν δύο τομείς. Πολύς κόσμος βρίσκεται έξω, κάνοντας μετρήσεις ή έρευνες άλλα πολλοί  βρίσκονται και σε γραφεία στο Υπουργείο Περιβάλλοντος κάνοντας μελέτες. Παλιότερα, βρισκόμουν στον πρώτο τομέα, αλλά επειδή είναι πολύ απαιτητικός πλέον βρίσκομαι στον δεύτερο, λόγω οικογένειας.

  • Τι θεωρείται ότι κάνει το επάγγελμά σας ιδιαίτερο?

 Δεν θεωρώ πως είναι ιδιαίτερο, ωστόσο το θεωρώ ενδιαφέρον. Πλέον, το περιβάλλον συζητιέται πάρα πολύ ως θέμα και πρέπει όλοι να το πάρουμε σοβαρά, ώστε να συνυπάρχουμε ειρηνικά με την φύση και τα επόμενα χρόνια. Το επάγγελμά μου δεν είναι ιδιαίτερο, όμως είναι σχετικά καινούργιο για πολλούς ανθρώπους ακόμα και σήμερα στην Ελλάδα και κυρίως της παλαιότερης γενιάς.

  • Τι προτείνετε σε κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με το αντικείμενό σας?

   Προτείνω να το αγαπά και να το κάνει με χαρά και κέφι χωρίς να το φοβάται!life-on-earth

  •  Ποια θεωρείτε πως είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το περιβάλλον σήμερα?

Το περιβάλλον χωρίζεται σε φυσικό και ανθρωπογενές. Αυτό που δέχεται διαρκείς παρεμβάσεις, είναι το ανθρωπογενές και έχει να κάνει κυρίως με στερεά, υγρά και αέρια απόβλητα κυρίως από βιομηχανίες και απορρίμματα. Τα αέρια προκαλούν φαινόμενα, όπως την τρύπα του όζοντος και το φαινόμενο του θερμοκηπίου, στα νερά είναι έντονη η μόλυνση των θαλασσών και των λιμνών και στην στεριά τα απορρίμματα που βρίσκονται παντού. Τέλος, όσο περνούν τα χρόνια όλο και περισσότερα είδη ζώων εξαφανίζονται.

  • Πώς είναι η κατάσταση στην Ελλάδα?

 Έχω ασχοληθεί πολύ με το υγρό στοιχείο το τελευταίο διάστημα, οπότε η κατάσταση σε αυτό το κομμάτι είναι πιο καλή συγκριτικά με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Παρότι έχουμε ακόμα αρκετά καθαρά υδάτινα σώματα, δυστυχώς δεν τα προστατεύουμε όσο θα έπρεπε, ενώ γνωρίζουμε τον τρόπο.

  • Υπάρχουν οργανώσεις που προσπαθούν να βελτιώσουν αυτή την κατάσταση?

Ναι υπάρχουν, όμως οι μικρές οργανώσεις δεν είναι αυτές που θα κάνουν την διαφορά! Όσοι προκαλούν ρύπανση, όπως οι βιομήχανοι, καλό είναι να χρησιμοποιούν αντιρρυπαντικές μεθόδους και να αλλάξουν οι οικοδομές στις πόλεις. Όλα αυτά είναι έργα που έχουν μεγάλο κόστος, το οποίο δεν μπορούν να υποστηρίξουν οι μικρές οργανώσεις. Υπάρχουν οργανώσεις που έχουν κάνει εξαιρετικά πράγματα όπως με την χελώνα Καρέτα-Καρέτα όμως είναι ένα μικρό ποσοστό του συνόλου. Τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα χρειάζονται χρήματα και έργα.

  • Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε εμείς ως πολίτες αλλά και ως μαθητές?

   Πιστεύω ότι το σημαντικότερο είναι να σταματήσει η υπερβολή στην κατανάλωση. Δεν χρειάζεται να αγοράζουμε και να πετάμε τόσα πολλά πράγματα καθημερινά αλλά και να σπαταλάμε τόσο νερό και ενέργεια. Αυτό το φαινόμενο, είναι έντονο τα τελευταία χρόνια. Μια φράση που χρησιμοποιούν οι Άγγλοι στην καθημερινότητά τους είναι: <<Reduce, Reuse, Recycle>> δηλαδή <<Mείωσε, Επαναχρησιμοποίησε, Ανακύκλωσε>> και αν όλοι την κατανοήσουμε και την ακολουθήσουμε θα ωφελήσει πολύ μελλοντικά!

Μάγια Κορμπή

515bxLL6qXL

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης