Η Ουκρανιο-νομική Ύφεση

Σε όλους τους ανθρώπους αυτήν την περίοδο έχουν αποτυπωθεί φρικιαστικές εικόνες από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αλλά, με βάση τον πόλεμο, μπορεί να συμβεί άλλη μία οικονομική ύφεση που θα κάνει τους ανθρώπους να απομακρυνθούν από την οθόνη της τηλεόρασης και να αρχίσουν να διαβάζουν τους λογαριασμούς του ρεύματος!

Μια ύφεση έχει οριστεί ιστορικά ως δύο διαδοχικά τρίμηνα μείωσης του ΑΕΠ, στη συνδυασμένη αξία όλων των αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται στις Η.Π.Α. Διαφέρει από το ακαθάριστο εθνικό προϊόν (ΑΕΠ) στο ότι δεν περιλαμβάνει την αξία των αγαθών. και υπηρεσίες που παράγονται από εταιρείες των ΗΠΑ στο εξωτερικό ή αγαθά και υπηρεσίες που λαμβάνονται στις ΗΠΑ ως εισαγωγές.

Τώρα μαζί με τον κορονοϊό, ο οποίος σπέρνει τρόμο μέχρι και στις πιο αναπτυγμένες χώρες, έχουμε και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος  αναγκάζει χώρες να σταματήσουν να εμπορεύονται φυσικό αέριο από την Ρωσία και την Ουκρανία, οι οποίες είναι δύο μεγάλες παραγωγοί φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει παγκόσμια ύφεση για άλλη μία φορά.

Θα υπάρξει πληθωρισμός στις τιμές του φυσικού αερίου και επειδή ένα 40% της Ευρωπαϊκής Ένωσης λειτουργεί με φυσικό αέριο θα έχουμε πληθωρισμό σε όλα τα προϊόντα, το οποίο θα «σπείρει τρόμο» στους καταναλωτές και έτσι θα σταματήσουν να αγοράζουν δημιουργώντας μία οικονομική ύφεση. Είναι δηλαδή το γνωστό «ντόμινο εφέκτ», του οποίου το όνομα προέρχεται από τα ντόμινο.

Αυτό μπορεί να καταπολεμηστεί με πολλούς τρόπους. Με βάση την νεοκλασική οικονομική θεωρία το κράτος αυτή την στιγμή θα έπρεπε να ξοδεύει περισσότερα ώστε οι καταναλωτές να  κάνουν το ίδιο. Με βάση την κλασική θεωρία θα έπρεπε το κράτος να τα αφήσει μόνο του γιατί θα περάσει μόνη της μετά από κάποια στιγμή.

Επίσης, θα μπορούσαμε να μετριάσουμε την οικονομική δραστηριότητα, δηλαδή να μετριάσουμε την οικονομική δραστηριότητα ανάμεσα στις οικονομικές τάξεις ώστε και οι πλούσιοι και οι φτωχοί να ξοδεύουν τα ίδια σχεδόν ποσά(προς αναλογία), το οποίο όμως θα αυξήσει την ανεργία.

Συμπερασματικά, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αντιμετωπιστεί, αλλά είναι απόφαση του κράτους ποια θα επιλέξει. Πάντως ένα είναι σίγουρο: Η ύφεση θα έρθει και θα μας χτυπήσει εάν δεν κάνουμε κάτι γρήγορα για αυτό.

–Rex

Mikedakisan
Περί Mikedakisan 11 Άρθρα
Υπάρχω. (nice :P)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης