Η αλλαγή στο ρόλο των γονιών από «προστάτες» ενός μικρού παιδιού και η προετοιμασία τους γι” αυτό που ονομάζεται «άδεια φωλιά» (η αυξανόμενη ανεξαρτησία και η μελλοντική αποχώρηση του εφήβου από το σπίτι), αποτελεί μια ιδιαίτερα στρεσογόνο περίοδο στη ζωή κάθε οικογένειας. Η περίοδος της εφηβείας είναι ακόμη μια περίοδος ανακάλυψης του εαυτού, διερεύνησης των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων, δημιουργίας και καλλιέργειας των διαπροσωπικών σχέσεων, αλλαγής του τρόπου επεξεργασίας των ερεθισμάτων και των πληροφοριών.
Δεν είναι μόνο ο έφηβος που σ” αυτή την ηλικία καλείται να επιλύσει το σημαντικό ερώτημα «ποιος είμαι;».
Κείμενο: Παπάζογλου Γ.
ΕΦΗΒΕΙΑ
Η εφηβεία είναι η μεταβατική περίοδος που το παιδί γίνεται ενήλικος και σχεδόν πάντα παρουσιάζονται κάποιες δυσκολίες τόσο για τον έφηβο, όσο και για τους γονείς του. Αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους.
Αρχικά ο έφηβος θέλει να καθιερώσει την ανεξαρτησία του και το δικαίωμα να έχει τη δική του γνώμη. Αναπόφευκτα λοιπόν δημιουργούνται εντάσεις και διαφωνίες, που μπορεί να τον απομακρύνουν συναισθηματικά από την οικογένεια. Επίσης επηρεάζεται πολύ πιο εύκολα από τους φίλους του απ” όσο το μικρότερο παιδί. Αυτό σημαίνει πως η δική σας επίδραση μειώνεται. Ο έφηβος υιοθετεί διαφορετικές και, καμιά φορά, αντίθετες στάσεις και ενδιαφέροντα από εκείνα της οικογένειας του. Συνηθισμένο παράδειγμα αποτελεί η μοντέρνα γραμμή στα ρούχα, το χτένισμα και τη μουσική. Επιπλέον Ο έφηβος βιώνει έντονες σωματικές αλλαγές, τόσο από πλευράς ανάπτυξης, όσο και από πλευράς σεξουαλικότητας. Τα καινούρια σεξουαλικά συναισθήματα μπορεί να είναι και να προκαλέσουν σύγχυση, ενοχή και απόγνωση. Τέλος οι έφηβοι είναι συχνά εξαιρετικά αμήχανοι και αυτό, μαζί με τα έντονα συναισθήματα που νιώθουν, μπορεί να δυσκολέψει τους γονείς στην προσπάθεια να τους συμβουλέψουν και να τους καθησυχάσουν.
Τρόποι διαχείρισης των προβλημάτων τους
Οι έφηβοι μπορούν να διαχειριστούν τα προβλήματά τους με διάφορους τρόπους. Κάποιοι ασχολούνται με hobby ή spore που τους αρέσουν, άλλοι μιλάνε με φίλους ή μελετούν στρατηγικές αυτοφροντίδας. Είναι σημαντικό να έχουν υγιείς τρόπους αντιμετώπισης του στρες, όπως η άσκηση, η χαλάρωση και η έκφραση των συναισθημάτων τους. Επίσης, η υποστήριξη από την οικογένεια, τους φίλους και ψυχολόγους μπορεί να βοηθήσει. Κάθε έφηβος έχει τον δικό του τρόπο διαχείρισης των προβλημάτων ώστε να νιώθουν καλά.
Κείμενο: Κοντού Θ.