Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ΝΕΟΙ και πως τα διαχειρίζονται

Θέματα ρόλων :

  • Οικογενειακός κλάδος :

Οι περισσότεροι έφηβοι αμφισβητούν την αρχηγία των γονιών τους για αυτό πολλές φορές επαναστατούν και αμφισβητούν τον ρόλο των γονιών τους. Επίσης οι έφηβοι θεωρούν ότι δεν τους καταλαβαίνουν. Οι γονείς αγαπούν τα παιδιά τους και θέλουν την ανεξαρτησία τους αλλά φοβούνται ότι θα τα χάσουν για αυτό προσπαθούν να τα κρατήσουν κοντά στην εστία της οικογένειας όσο περισσότερο γίνεται. Οι έφηβοι διαχειρίζονται όλα τα παραπάνω πράγματα δημιουργώντας καυγάδες και προσπαθώντας να τα κάνουν όλα πιο κατανοητά προς τους γονείς τους.

  • Φιλία:

Οι πιο πολλοί έφηβοι κατά την διάρκεια της εφηβείας συνηθίζουν να κάνουν με παιδιά της ηλικίας καθώς πιστεύουν ότι τους καταλαβαίνουν περισσότερο επειδή έχουν παρόμοιες εμπειρίες. Οι έφηβοι έχουν τις περισσότερες φορές ως πρότυπο τους φίλους τους .

Επιπλέον στην αρχή της εφηβείας έχουν παρέες του ίδιου φίλου , μετά αυτές οι παρέες γίνονται διευρυμένες και στο τέλος χωρίζονται σε ζευγάρια και απομακρύνονται.

Επικοινωνία:

  • Οικογένεια

Οι σχέση μεταξύ γονιών και εφήβων αναπόφευκτα περιλαμβάνει και καυγάδες. Οι συγκρούσεις έχουν σχέση με τους κανόνες του σπιτιού, τις προσδοκίες γονιών και εφήβων αλλά μπορεί ακόμα να έχουν σχέση με μια απλή διαφορά γνώμης. Σε αρκετές περιπτώσεις οι συγκρούσεις επιλύονται χωρίς μεγάλα επεισόδια. Σε άλλες περιπτώσεις πάλι, μπορεί να δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους γονείς να έχουν υπόψη τους ότι οι έφηβοι βρίσκονται σε μια αναπτυξιακή φάση με πολλές ιδιαιτερότητες. Στη διάρκεια της ανάπτυξής τους οι έφηβοι έχουν να διαχειριστούν πολλές και διαφορετικές αλλαγές τόσο σωματικές όσο συναισθηματικές και νοητικές.

  • Φιλία

Οι παρέα για τους εφήβους είναι ένα από τα πολυτιμότερα ιδανικά. Η επικοινωνία, η συνεργασία και η ανταλλαγή ιδεών με συνομηλίκους, είναι σημαντικά για την πορεία ενός ατόμου στην ζωή. Οι έφηβοι έχουν ανάγκη από πραγματικούς φίλους διότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να κοινωνικοποιηθούν αργότερα στην ευρύτερη κοινωνία. Επίσης τους προσφέρει έντονα συναισθήματα χαράς, λύπης, φόβου, ενθουσιασμού. Επομένως, η φιλία είναι πολύ σημαντική για ένα παιδί γυμνασίου και λυκείου γιατί πλέον έχει βρει κάποιους ανθρώπους στην ηλικία του, οι οποίοι τον καταλαβαίνουν απόλυτα, τον ακούν με προσοχή και του συμπαραστέκονται σε όλα.

ΚΔΑΠ-ΘεσσαλονίκηςΚΔΑΠ Θεσσαλονίκης

Αυτοαντίληψη:

Ο τρόπος με τον οποίο το άτομο αντιλαμβάνεται τον εαυτό του σχετίζεται με τη συμπεριφορά, τα συναισθήματα, τις αξίες, τους στόχους και τις φιλοδοξείς του. Μια σημαντική πλευρά της προσωπικότητας, από τις πιο ενδιαφέρουσες και βασικές σύμφωνα με τη γνώμη πολλών ερευνητών, είναι η άποψη που έχει το άτομο για τον εαυτό του, τις ικανότητές του και τα χαρακτηριστικά του. Η έννοια του εαυτού είναι μια σύνθετη εννοιολογική κατασκευή η οποία περιλαμβάνει γνωστικές, συναισθηματικές και συμπεριφορικές πτυχές. Γενική είναι η συμφωνία ότι η βασική συνίστωση της έννοιας του εαυτού είναι η αυτοαντίληψη. Η αυτοαντίληψη είναι η γνωστική πλευρά της έννοιας του εαυτού και αντιπροσωπεύει μια δήλωση, μια περιγραφή ή μια πεποίθηση του ατόμου για τον εαυτό του. Για παράδειγμα: Πιστεύω ότι είμαι δημοφιλής.

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΑΘΥΛΑΚΚΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Περί ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΑΘΥΛΑΚΚΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 11 Άρθρα
Δημιουργία 2024

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης