Οι εκκλησίες της Καρυάς

Ένας τόπος που στην αρχαιότητα γέννησε μία θρησκεία η οποία επηρέασε την πορεία και την εξέλιξη του ελληνικού και κατ” έκταση του ευρωπαϊκού πολιτισμού, δεν μπορεί παρά να κατοικείται και σήμερα από ευσεβείς ανθρώπους. Τούτο καταδεικνύει η πληθώρα σε σχέση με τον πληθυσμό, λατρευτικών χώρων. Πέντε ναοί εντός του οικισμού, τέσσερα εξωκλήσια, δύο μοναστήρια και ένα πλήθος προσκυνηταριών είναι οι αδιάψευστοι μάρτυρες της βαθιάς θρησκευτικότητας και πίστης των Καρυωτών.

Οι ναοί εντός του οικισμού, είναι:

1-Ο ναός του Αγίου Νικολάου.

Ο ιερός  τούτος ενοριακός ναός του Αγίου Νικολάου για 200 χρόνια στάθηκε το κέντρο της πνευματικής και κοινωνικής ζωής του χωριού μας.  Ο Ναός κτίστηκε στο μέσον περίπου της βόρειας πλευράς ενός μεγάλου οικοπέδου αφήνοντας ένα πλούσιο προαύλιο στη δυτική και νότια πλευρά διαμορφωμένο σε 3  επίπεδα. Το ανατολικό χρησιμοποιήθηκε ως ταφικός χώρος των ιερέων. Πρόκειται για μια τρίκλιτη Βασιλική με τρούλο, με εσωνάρθηκα και εξωνάρθηκα στοά. Ο Άγιος Νικόλαος είναι ο πολιούχος του χωριού μας και είναι η μεγαλύτερη εκκλησία.

201707181934144647 (1)

2-Ο ναός της Αγίας Παρασκευής.

Είναι ένας μικρός μονόχωρος ναός στο κέντρο του οικισμού. Είναι η αρχαιότερη εκκλησία του χωριού. Βόρεια του ναού βρέθηκαν αρκετοί Χριστιανικοί τάφοι. Σε τούτο το ναό στεγάστηκαν οι 3 τάξεις του Δημοτικού σχολείου για 3 χρόνια (1950-53). Μετά τον επαναπατρισμό και για 5-6 χρόνια απετέλεσε το λατρευτικό κέντρο των παλαιοημερολογιτών.

3- Ο ναός του Αγίου Αθανασίου.

Είναι ένας κοιμητηριακός ναός που βρίσκεται στον Ν.Α άκρο του χωριού. Κάηκε το 1943 από τους Γερμανούς και ξανά κτίστηκε το 1946 από τους χωριανούς.

4-Ο ναός του Αγίου Διονυσίου. 

Είναι ο νεότερος ναός της Καρυάς. Είναι ένας μικρός, περιποιημένος και όμορφος ναός στο ΒΔ άκρο του χωριού. Κτίστηκε το 1973 σε οικόπεδο που δώρισε ο Κων. Ρόκκος.

5-Ο ναός του Αγίου Ελευθερίου. 

Μονόχωρος ναός στο ΒΑ άκρο του χωριού. Ανεγέρθηκε από τους Καρυώτες το 1950. Εκτός των άλλων κτισμάτων, υπήρχε εδώ και ένας ναός αφιερωμένος στον Άγιο Παντελεήμονα.

Τα εξωκκλήσια του χωριού.

Τα εξωκκλήσια του χωριού, κτισμένα όλα από απλούς τεχνίτες με υλικά της περιοχής. Μνημεία της θρησκευτικής μας παράδοσης στέκουν εκεί στην ερημιά μοναχικά και γαλήνια. Εδώ ο διαβάτης θα βρει καταφύγιο και ηρεμία για να προσεγγίσει το θείο τόσο, όσο σε κανέναν άλλο πολύβουο λατρευτικό χώρο.

1-Άγ. Γεωργίου.

Μονόχωρος ναός, με μικρά παράθυρα, λιθόκτιστος και πλακοσκέπαστος. Είναι κτισμένος στο κέντρο του ομώνυμου και ερειπωμένου οικισμού, που εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του τα χρόνια της μεγάλης επιδημίας πανώλης κατά το 1812-14.

Προφήτης Ηλίας.

Λιθόκτιστος ναός στην ομώνυμη κορυφή του λόφου ΝΔ της Καρυάς. Ο χώρος του εσωτερικά και εξωτερικά αποπνέει μία απέραντη γαλήνη και ο επισκέπτης του απολαμβάνει μία καταπληκτική θέα του κάμπου της Καρυάς και των κορυφών του Ολύμπου.

Άγιος Νεκτάριος. 

Μονόχωρος, πετρόχτιστος ναός με καμπαναριό. Στην θέση αυτήν το 1965 ο Αθ. Ζυγούρης, έκτισε ένα μικρό εικονοστάσι προς τιμήν του Αγ. Νεκταρίου, σε ανάμνηση της συζύγου του Ελένης. Αργότερα με πρωτοβουλία του δημιουργήθηκε ερανική επιτροπή στην οποία οι Αθ. Ζυγούρης, Γρηγ. Παπαδημητρίου, Κων. Κουκουδήμος, Μαρία Καβαρατζή, Βάγια Δάσσιου, Ανδρονίκη Σαμαρά και Χρ. Φλίκας. Με τις ενέργειες της επιτροπής και την αρωγή όλων των Καρυωτών, εσωτερικού και εξωτερικού, αποπερατώθηκε σύντομα ο ναός και έγιναν τα εγκαίνιά του το 1971

Παναγία η φανερωμένη. 

Ο ναός είναι αφιερωμένος στην μνήμη της αποδόσεως της κοίμησης της Θεοτόκου, και πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου. Κτίστηκε πριν από πολλά χρόνια στη θέση του παλαιού μοναστηριού που για άγνωστο λόγο καταστράφηκε. Εδώ βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας , που σήμερα φυλάσσεται στην μονή Ολυμπιώτισσας της Ελασσόνας. Η εικόνα θεωρείται πολύ ιερή και είναι το Σέμνωμα της της Ελασσόνας καθώς θεωρείτε επίσης θαυματουργή. Σήμερα η εικόνα μεταφέρεται από τους κατοίκους της Καρυάς στις 15 Αυγούστου από την Μονή της Ολυμπιώτισσας στο χωριό, για 8 μέρες όλα τα σπίτια του χωριού έχουν την χαρά να την υποδεχθούν και να κρατήσουν τη χάρη της από λίγα λεπτά και μερικές ώρες. Στις 23 Αυγούστου, την ημέρα που πανηγυρίζει ο ναός με τα χέρια τους οι πιστοί την ανεβάζουν στο εκκλησάκι από όπου έφυγε πριν από 700 περίπου χρόνια. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας την ξεπροβοδούν και επιστρέφει πάλι στην Μονή της Ελασσόνας.

Olympus_religion_PanagiaKaryas

Ο ναός της Αναλήψεως 

Στην μεγάλη κορυφή της οξιάς, στο κέντρο του παλαιόκαστρου, σύμφωνα με τα γραφόμενα του ιατροφιλόσοφου Αθ. Οικονομίδη το 1883 υπήρχε εκκλησία καλούμενη της Αγ. Ανάληψης, της οποίας τα ερείπια σώζονται και σήμερον και κατά την εορτήν της Αγ. Αναλήψεως πολλοί άνθρωποι εκ του χωριού ανεβαίνουν στην κορυφή του όρους. Επειδή η ανάβαση στην κορυφή του βουνού ήταν δύσκολη για πολλούς, γι” αυτό φαίνεται πως οι Καρυώτες δεν επισκεύασαν εκείνο το ναό. Αντί αυτού ανήγειραν το εκκλησάκι της Αναλήψεως, στην βάση της οξιάς, δίπλα σε μία πηγή νερού.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης