Ο παγοπώλης πουλούσε τον πάγο περιφερόμενος στις γειτονιές , γιατί εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν ηλεκτρικά ψυγεία για τη συντήρηση των τροφίμων . Περιδιαβαίνοντας με το ειδικά διαμορφωμένο κάρο , την καρότσα ή το τρίκυκλό του , πουλούσε παγοκολόνες που κατασκευάζονταν με ειδική διαδικασία σε ανάλογα εργαστήρια , τα παγοποιεία . Τροφοδοτούσε όχι μόνο τα σπίτια αλλά και τα διάφορα μικρά μαγαζιά . Ο παγοπώλης φορούσε γάντια για να μην παγώνουν τα χέρια του και χειριζόταν ειδικό γάντζο – κοπίδι με τον οποίο έπιανε τον πάγο , τον έκοβε και τον μετέφερε . Οι πάγοι τοποθετούνταν σε χτιστά ή ξύλινα ψυγεία εκείνης της εποχής , τις παγωνιέρες . Εκεί διατηρούσαν τα τρόφιμά τους οι οικογένειες και είχαν δροσερό νερό το καλοκαίρι .
Αλέξανδρος Ι. , Κωνσταντίνος Ν.


