Το κάστρο του Μυστρά

ΑΠΟ: ΣΤΕΦΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ - Μαρ• 25•21
Ο Μυστράς, γνωστός και ως Μυζηθράς, ήταν μία οχυρωμένη ελληνική πόλη
και πρώην δήμος (Δήμος Μυστρά) στη Λακωνία της Περιφέρειας Πελοποννήσου. 
lakonikos.gr
                                                                                                      lakonikos.gr
Ο Μυστράς, που βρίσκεται στον Ταΰγετο, ήταν πρωτεύουσα του βυζαντινού Δεσποτάτου του Μυστρά τον 14ο και 15ο αιώνα και εμφάνισε μεγάλη πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη. Η περιοχή παρέμεινε κατοικημένη για όλη τη διάρκεια της οθωμανικής περιόδου, όταν κατά λάθος θεωρήθηκε από τους δυτικούς ταξιδιώτες ότι ήταν η αρχαία Σπάρτη. Τη δεκαετία του 1830, εγκαταλείφθηκε και χτίστηκε η νέα πόλη της Σπάρτης, περίπου 8 χιλιόμετρα ανατολικά.
MystrasΜυστράς
                                                                                                         pinterest
Η ιστορία «της νεκρής πολιτείας» του σημερινού Μυστρά, αρχίζει από τα μέσα του 13ου αιώνα, όταν ολοκληρώθηκε η κατάκτηση της Πελοποννήσου από τους Φράγκους (Γάλλους). Το 1249, ο πρίγκιπας των Φράγκων Γουλιέλμος Β΄ Βιλεαρδουίνος έκτισε ισχυρό τείχος και κάστρο στην ανατολική πλευρά του Ταϋγέτου, στην κορυφή ενός υψώματος με απότομη κωνική μορφή. Το όνομα Μυστράς υπήρχε πριν από την ίδρυση του κάστρου και ήταν η ονομασία με την οποία αποκαλούσε το βουνό ο τοπικός πληθυσμός πριν από το 1249.
4 flickr
                                                                                                                flickr
Η ονομασία σχετίζεται με τη μυζήθρα και σύμφωνα με ορισμένους ιστορικούς συνδέεται με το σχήμα του βουνού. Σύμφωνα με άλλους, προέρχεται από το Μυζηθράς, το οποίο αποδίδεται στον κύριο της περιοχής (ως όνομα ή ως επάγγελμα). Η οχύρωση του βουνού και η αλλαγή του Μυστρά, κατά τους επόμενους δύο αιώνες (αργότερη βυζαντινή περίοδος), σε ισχυρό πολιτικό, στρατιωτικό, πνευματικό και καλλιτεχνικό κέντρο συνδέεται με την καταστροφή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από τη Δ΄ Σταυροφορία (1204).
discover greece
                                                                                                discover greece
Φυσικά πλεονεκτήματα αυτής της θέσης ήταν: το περίεργο ανάγλυφο του βουνού, με τα δύο πλατώματα στην κορυφή (όπου χτίστηκε το κάστρο) και στη βόρεια ράχη (όπου βρίσκονται τα παλάτια και η πλατεία), οι απότομες πλαγιές στη νότια και νοτιοανατολική πλευρά του και η δυνατότητα εύκολης οχύρωσης των υπόλοιπων πλευρών για να ελέγχονται τα άγρια σλαβικά φύλα της περιοχής.
 
Κανδύλης Κωνσταντίνος – Δεμεντής Χρήστος – Ζύλφο Άνγκελο

Top