Σωστή διατροφή και υγεία

ΑΠΟ: ΣΤΕΦΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ - Μαρ• 25•23

Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι ένα υγιές σώμα και μια βασική διατροφή,

που θα μας στηρίξει στην καθημερινότητα, δίνοντάς μας  ευεξία και ενέργεια.

Σωστές θερμίδες: Ένας ειδικός πρέπει να μετρήσει τον μεταβολισμό μας και να προσαρμόσει πρόγραμμα διατροφής.

Καθαρή διατροφή: Η διατροφή μας θα πρέπει να βασίζεται σε ανεπεξέργαστα προϊόντα, λαχανικά και φρούτα, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Όχι σε ακραίες συμπεριφορές: Η αποχή από τη γλουτένη, τους υδατάνθρακες, τα γαλακτοκομικά, το κρέας, τα φρούτα σε ορισμένες δίαιτες, μπορεί να δίνουν αποτέλεσμα αρχικά εξαιτίας των περιορισμών. Όμως δε θα έχουν αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα και μπορεί να κάνει κακό στην υγεία μας.

Έλεγχος της μερίδας: Μην αγχώνεσαι για το πόσο συχνά τρως. Προσπάθησε απλά να μην ξεπερνάς τις θερμίδες που χρειάζεσαι και η διατροφή σου να είναι πλήρης σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Καλή ενυδάτωση: Πίνοντας αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας,ενεργοποιείται ο μεταβολισμός σου.

Βάλε πρωτεΐνη στο πιάτο σου: Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη και  χαμηλές σε λιπαρά είναι τα ψάρια, το στήθος κοτόπουλο και το αυγό. Η πρωτεΐνη σε κάνει να νιώθεις χορτάτος για περισσότερες ώρες.

Αύξησε την κατανάλωση φυτικών ινών: Αυτές βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά, τους σπόρους, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Προτίμησε «καλούς» υδατάνθρακες: Ψωμί ολικής άλεσης, ρύζι (καστανό ή μπασμάτι), ζυμαρικά ολικής άλεσης, όσπρια (φακές, ρεβίθια και φασόλια) πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες, κινόα (δημητριακό υψηλό σε πρωτεΐνη.

Να επιλέγεις «καλό» λίπος: Μην τρως τσιπς, τηγανητά κ. ά. Προτίμησε: αγνό παρθένο ελαιόλαδο, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς και λιπαρά ψάρια.

diatrofi2

 diatrofi1

Μπόρσης Νεκτάριος