Απόκριες

ΑΠΟ: ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ ΟΛΓΑ - Μαρ• 31•24

Η Τσικνοπέμπτη είναι η δεύτερη Πέμπτη του Τριωδίου

και ονομάζεται έτσι επειδή όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας και μυρίζει παντού τσίκνα. Την ημέρα αυτή τα μαγαζιά βγάζουν ψησταριές και κερνούν ψητά κρέατα τους περαστικούς. Η Τσικνοπέμπτη είναι μια μέρα προετοιμασίας για τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής και γιορτάζεται 11 μέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα. Αποτελεί την αρχή των εορτασμών για τις Απόκριες.

Τραγούδια για τις Απόκριες: Ο παλιάτσος, το καρναβάλι, ήρθαν τρεις σπανοί, ανέβηκα στην κερασιά, η μαϊμουδίτσα, στης ακρίβειας τον καιρό.

 tragoydi 1

tragoydi 2

Η Σαρακοστή είναι η περίοδος που ξεκινά η πορεία προς το Πάσχα. Αρχίζει από την Καθαρά Δευτέρα και φτάνει ως την Κυριακή του Πάσχα. Κατά τη Σαρακοστή νηστεύουμε το κρέας, το ψάρι , τα αυγά και τα γαλακτοκομικά. Μπορούμε να τρώμε όμως ζυμαρικά, όσπρια, λαδερά, θαλασσινά, φρούτα και σαλάτες.

 sarakosti

Την Καθαρά Δευτέρα, την πρώτη μέρα της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής, τρώμε λαγάνα, χαλβά, βολβούς και τουρσί. Την ίδια μέρα πετάμε και χαρταετό. Ο χαρταετός είναι μια ελαφριά κατασκευή, που ο στόχος είναι να πετάξει ψηλά με τη βοήθεια του αέρα. Τον χαρταετό τον κρατάμε με ένα ειδικό σκοινί, που λέγεται σπάγκος.

 xartaetos

Μαζιώτης Κωνσταντίνος, Σκλία Αδαμαντία, Στρουμπή Αναστασία, Χριστόπουλος Βασίλης

Top