Η ιστορία του Χριστουγεννιάτικου δέντρου και το έθιμο του στολισμού του.

Ο βασιλιάς Όθωνας μπροστά από το Χριστουγεννιάτικο Δεντρο

Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι ένα αειθαλές, κωνοφόρο δέντρο που ο στολισμός του αποτελεί παράδοση για τις μέρες των Χριστουγέννων. Στολίζεται με διάφορα στολίδια, γιρλάντες και λαμπιόνια. Ένας άγγελος ή ένα αστέρι τοποθετούνται στην κορυφή του δέντρου συμβολίζοντας το αστέρι της Βηθλεέμ που οδήγησε τους μάγους και τους αγγέλους στην φάτνη που ήταν το Θείο βρέφος εκείνη την Αγία νύχτα.

Χρονολογείται πως τα πρώτα δέντρα στολίστηκαν τον 15ο αιώνα στην Εσθονία και την Λετονία από μια παρέα ευγενών.

Στην Γερμανία στις αρχές του 18ουαιώνα τα δέντρα αρχίσαν να στολίζονται με κεριά και αντικείμενα υψηλής χρηματικής αξίας. Τότε ο στολισμός ενός δέντρου ήταν πολυτέλεια και για αυτό τα συναντάμε μόνο σε σπίτια πλουσίων και στις εκκλησίες.

Δέντρο με κεριά  (πηγή: Pixabay)

Δέντρο με κεριά
(πηγή: Pixabay)

Επίσης τον 18ο αιώνα αρχίζει να εισάγεται σε όλες της χώρες της Ευρώπης αλλά και στην Αμερική. Τον 19ο αιώνα τα δέντρα αρχίζουν να στολίζονται σε σχολεία, νοσοκομεία και δημόσιους χώρους.

Τον 20ο αιώνα ο στολισμός του χριστουγεννιάτικου δέντρου γίνεται σε όλα τα σπίτια κάθε χρόνο. Τα  πολυκαταστήματα στολίζουνε επίσης ένα δέντρο στην είσοδο τους. Στα κεντρικά σημεία της πόλης ο δήμος στολίζει ένα τεράστιο δέντρο που εκεί συνήθως  διοργανώνονται συναυλίες και διάφορα πάρτι.

Στην Ελλάδα το έθιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου το έφεραν οι Βαυαροί το 1833 και στολίστηκε πρώτη φορά στα ανάκτορα του βασιλιά Όθωνα.

Κοτσοβόλης Σταύρος Α΄3.

ΠΗΓΕΣ:

  1. https://www.helppost.gr/xristougenna/ethima-xristougennon/xmas-tree-history/
  2. https://newpost.gr/ellada/5e01cb46f174e7787ce71092/i-istoria-toy-hristoygenniatikoy-dentroy-pote-irthe-stin-ellada-fagito-kai-royha-ta-prota-stolidia
  3. https://www.history.com/topics/christmas/history-of-christmas-trees
  4. http://www.todayifoundout.com/index.php/2015/12/fox-urine-stops-christmas-tree-theft/

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης