Ήθη και έθιμα της Μάνης για τις Χριστουγεννιάτικες γιορτές

ΤΑ ΤΣΙΛΙΚΩΤΑ

Στην Δυτική Μάνη από όπου κατάγεται ο παππούς μου υπάρχουν πολλά ήθη και έθιμα, τόσο για τα Χριστούγεννα όσο και για την Πρωτοχρονιά. Σε εκείνα τα μέρη της Μάνης οι κάτοικοι πιστεύουν σε κάποια φανταστικά πλάσματα, κοντά και τριχωτά, με κέρατα και πόδια τράγου, τους Καλικάτζαρους ή Τσιλικωτά (όπως αποκαλούνται σε εκείνη την περιοχή ). Τα πλάσματα αυτά, σύμφωνα με την παράδοση, βγαίνουν από τις τρύπες όπου ζουν την περίοδο που ξεκινά από τα Χριστούγεννα μέχρι και τα Θεοφάνια και τρυπώνουν στα σπίτια των κατοίκων. Είναι πλάσματα κακά και παιχνιδιάρικα, πλάσματα που τους αρέσει να δημιουργούν προβλήματα. Για αυτό όταν βγαίνουν από τις τρύπες τους, τρυπώνουν στα σπίτια των κάτοικων. (Βασικά τρυπώνουν στα σπίτια που μυρίζουν λάδι, κάτι που συχνά συμβαίνει τις γιορτές σε όλα τα σπίτια των Μανιατών) και έτσι οι κάτοικοι παίρνουν δραστικά μέτρα. Για να αποφύγουν τους Καλικάτζαρους παίρνουν ρείκια και αφάνες αλλά και κόσκινα τα οποία κρεμάνε σε διάφορα μέρη του σπιτιού για να τους απωθήσουν.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΦΑΓΗΤΑ ΜΑΝΙΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Στην Μάνη κάθε χρόνο στις γιορτές γίνεται πανικός στις κουζίνες των νοικοκυριών. Οι γυναίκες τρέχουν για να προλάβουν να φτιάξουν όχι μόνο τα φαγητά για το γιορτινό τραπέζι αλλά και τα γλυκά .

Οι γιορτές για εκείνους δεν είναι γιορτές χωρίς δίπλες και λαλάγγια. Είναι φαγητά που οι νοικοκυρές φτιάχνουν με αγάπη και μεράκι για να ευχαριστήσουν και τους συγγενείς τους αλλά και τον νέο χρόνο.

Πηγή:https://maniatika.wordpress.com/2015/01/05/%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B6%CE%B1%CF%81%CE%BF%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%B4%CE%BF%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%AC/

Μυρσίνη Λεκοδημήτρη Α΄3

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης