Βιβλιοκριτική: «Όταν έφυγαν τα αγάλματα» της Αγγελικής Δαρλάση

Πηγή εικόνας: https://www.in.gr/2015/10/26/life/interviews/aggeliki-darlasi-eimai-pepeismeni-pws-ta-agalmata-exoyn-fwni/

Το βιβλίο της Αγγελικής Δαρλάση: «Όταν έφυγαν τα αγάλματα»,
είναι ένα από τα πιο συναισθηματικά βιβλία αλλά και μας μεταφέρει με έναν πιο αγνό τρόπο τα γεγονότα που έγιναν κατά την διάρκεια της κατοχής.Το βιβλίο αυτό μας το αφηγείται ένα μικρό κορίτσι, η Αγγελίνα, πράγμα το οποίο το κάνει πολύ πιο κατανοητό για παιδιά. Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο ένιωσα σαν βρίσκομαι εκείνη την ώρα κοντά στην Αγγελίνα, αφού η συγγραφέας περιέγραφε όλες τις σκηνές με λεπτομέρεια αλλά και με τον συγγραφικό της χαρακτήρα με έκανε να νιώσω όλα αυτά τα συναισθήματα που πιθανόν να αισθάνονταν εκείνη την ώρα οι ήρωες είτε αυτά ήταν χαρούμενα είτε λυπημένα. Η πλοκή του βιβλίου ήταν πραγματικά συγκλονιστική, αλλά και ελάχιστες φορές πιο χρονοβόρα από όσο θα χρειαζόταν, ώστε να αντιληφθούμε το γεγονός. Όμως αυτό πιστεύω συμβαίνει για την καλύτερη αντίληψη και από μικρότερους αναγνώστες. Το κυριότερο που θα με κάνει να θυμάμαι αυτό το βιβλίο για πάντα είναι όλες οι ιστορικές γνώσεις αλλά και γνώσεις ζωής που μας προσφέρει το βιβλίο αυτό χωρίς όμως να μας κουράζει με πολλές πληροφορίες. Ένα βασικό πράγμα που έμαθα από αυτήν την ιστορία που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα είναι ότι κάποτε τα παιδιά όπως και η Αγγελίνα ζητούσαν να λάβουν γνώσεις από κάπου κατά την διάρκεια της κατοχής που είχαν κλείσει τα σχολεία, ενώ τώρα τα παιδιά δεν σέβονται αυτά που τους προσφέρονται με τόση αγάπη στον σχολικό χώρο. Επιπλέον, θίγει και κάποια σοβαρά κοινωνικά προβλήματα όπως ο ρατσισμός και μας μαθαίνει ότι όλοι πρέπει να είμαστε ίσοι.
Συνοπτικά το βιβλίο «Όταν έφυγαν τα αγάλματα» είναι ένα βιβλίο με μαγευτική υπόθεση, πλοκή, και μας δίνει πολλές γνώσεις. Για αυτά και πολλά παραπάνω σας προτείνω αυτό το βιβλίο ανεπιφύλακτα.

Ελευθέριος Απειρανθίτης Α΄1

Η ανάγνωση του βιβλίου έγινε κατά το μάθημα της Λογοτεχνίας με καθηγήτρια την κ. Χρυσοβαλάντη Διαμαντή.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης