Μαθητικό Συνέδριο: «Ποιος έγινε πλησίον»;

Το συνέδριο στο οποίο παρευρεθήκαμε, το οποίο διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Νεότητας και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και από την Πρωτοβουλία- Πρόγραμμα για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας, ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον και διαφωτιστικό. Επικεντρώθηκε στην αξία του ανθρώπου και των δυνατοτήτων του, βάζοντας σε υψηλή θέση το σημερινό θέμα που κυριαρχεί στα σχολεία και όχι μόνο: την κακοποίηση σε όλους τους τομείς. Εντρυφήσαμε στους τρόπους με τους οποίους προκαλείται το λεγόμενο bulling και η γυναικεία κακοποίηση, καθώς επίσης και στους τρόπους αντιμετώπισης τους.

Νέστορας Τζιμπιμπάκης Β΄3
IMG_8101
Έργο του Νέστορα Τζιμπιμπάκη με το οποίο διαγωνίστηκε στο Συνέδριο.

Στις 18-19 Απριλίου παρακολουθήσαμε το μαθητικό συνέδριο : “Ποιος έγινε πλησίον;” όπου μαζί με παιδιά από άλλα σχολεία συζητήσαμε για το θέμα της βίας και όλες τις μορφές της.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν πως κανένας σύνεδρος δεν δίστασε να εκφράσει την γνώμη του ή να απευθύνει κάποια ερώτηση. Όλες οι συζητήσεις έγιναν αποκλειστικά από τους μαθητές. Τα παιδιά παρουσίασαν διάφορες μορφές βίας (ενδοοικογενειακή βία, οπαδική βία, σχολική βία κτλ). Η παρουσίαση όμως που μου έμεινε ήταν ένα δοκίμιο σε σχέση με την ενδοοικογενειακή βία όπου μία γυναίκα είχε δώσει το ακριβό παλτό της σε κάποιον που το χρειαζόταν. Ο σύζυγός της δεν ήταν χαρούμενος με την απόφαση αυτή και άρχισε να χειροδικεί εναντίον της, μπροστά στα μάτια του παιδιού τους.
Θα συνιστούσα σε κάποιον να παρακολουθήσει ένα παρόμοιο συνέδριο καθώς σε εμπνέει και σου δίνει ένα κίνητρο να αλλάξεις τον κόσμο και ακούς καινούργιες ιδέες και τρόπους σκέψεις που ειδαλλιώς δεν θα είχες λάβει υπόψη.

Ανδρέας Κουβαράς Β΄2
IMG_8105
Έργο του Ανδρέα Κουβαρά με το οποίο διαγωνίστηκε στο Συνέδριο.

IMG_7863
Ομάδα μαθητών του Ζαννείου Προτύπου Γυμνασίου που συμμετείχαν στο Συνέδριο με τις συνοδούς καθηγήτριές τους.
Έργο Μαρίνας Γαρμπή Β΄3
Έργο της Μαρίνας Γαρμπή του τμήματος Β΄3 με το οποίο διαγωνίστηκε στο Συνέδριο.

Έργο του Ταξιάρχη Κουζούπη του τμήματος Β΄2 με το οποίο διαγωνίστηκε στο συνέδριο.

Έργο του Ταξιάρχη Κουζούπη του τμήματος Β΄2 με το οποίο διαγωνίστηκε στο συνέδριο.

Με τον Πρωτοπρεσβύτερο Αντώνιο Καλλιγέρη, ο οποίος ήταν υπεύθυνος του Προγράμματος

Με τον Πρωτοπρεσβύτερο Αντώνιο Καλλιγέρη, ο οποίος ήταν υπεύθυνος του Προγράμματος

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης