Οι Απόκριες στον κόσμο

 

Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, το καρναβάλι και οι Απόκριες είναι η τελευταία ευκαιρία για γλέντι και χαρά πριν από την κατανυκτική περίοδο της σαρακοστής που θα διαρκέσει μέχρι το Πάσχα. Τα καρναβάλια ανά τον κόσμο έχουν μετατραπεί σε διεθνή φεστιβάλ με τα διασημότερα από αυτά να είναι το γεγονός της χρονιάς για τις πόλεις που τα φιλοξενούν και είναι ξακουστά σε όλο τον κόσμο.

Ρίο ντε Τζανέιρο

Το μεγαλύτερο και διασημότερο  καρναβάλι του κόσμου,  το οποίο υπολογίζεται ότι προσελκύει περίπου ένα εκατομμύριο τουρίστες κάθε χρόνο. Στην αρχή ήταν περισσότερο θρησκευτική γιορτή παρά γλέντι στην οποία συμμετείχαν οι Πορτογάλοι άποικοι, αλλά μετά το 1900 άρχισαν να συμμετέχουν και οι ντόπιοι, οι οποίοι το άλλαξαν ολοκληρωτικά. Σήμερα κεντρικό του στοιχείο αποτελεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των σχολών σάμπα της πόλης. Η παρέλαση στο Σαμπαδρόμιο , το οποίο είναι σχεδιασμένο από τον Όσκαρ Νιμάγιερ, είναι το αποκορύφωμα των εορτασμών.

Καρναβάλι του Ρίο

Καρναβάλι του Ρίο

 

Βενετία

Το Καρναβάλι της Βενετίας είναι ετήσιο φεστιβάλ, που πραγματοποιείται στη Βενετία της Ιταλίας. Το καρναβάλι τελειώνει με την έναρξη της χριστιανικής Σαρακοστής, σαράντα ημέρες πριν από το Πάσχα. Το φεστιβάλ είναι παγκοσμίως φημισμένο για τις περίτεχνες μάσκες του.

Καρναβάλι Βενετίας-Περίτεχνες στολές και μάσκες

Καρναβάλι Βενετίας-Περίτεχνες στολές και μάσκες

Λέγεται ότι το Καρναβάλι της Βενετίας ξεκίνησε από μια νίκη της «Γαληνοτάτης Δημοκρατίας» εναντίον του Πατριάρχη της Ακυληίας Ουλρίκο ντι Τρέβεν κατά το έτος 1162. Σε ανάμνηση αυτής της νίκης, οι άνθρωποι άρχισαν να χορεύουν και να κάνουν συγκεντρώσεις στην πλατεία του Αγίου Μάρκου στη Βενετία. Προφανώς, αυτό το φεστιβάλ ξεκίνησε εκείνη την περίοδο και έγινε επίσημο στην Αναγέννηση. Το δέκατο έβδομο αιώνα, το μπαρόκ καρναβάλι ήταν ένας τρόπος αποθήκευσης της εικόνας του γοήτρου της Βενετίας στον κόσμο. Μετά από μακρά απουσία, το Καρναβάλι άρχισε εκ νέου να πραγματοποιείται το 1979. Η αναδιαμόρφωση των μασκών ξεκίνησε ως άσκηση ορισμένων Ενετών φοιτητών για τον τουριστικό κλάδο. Σήμερα, περίπου 3.000.000 επισκέπτες έρχονται στη Βενετία κάθε χρόνο για το Καρναβάλι. Ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα είναι ο διαγωνισμός για την « πιο όμορφη μάσκα» ο οποίος  τοποθετείται στο τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς και κρίνεται από μια διεθνή ομάδα σχεδιαστών μόδας.

Νέα Ορλεάνη, ΗΠΑ

Παρέλαση στην Νέα Ορλεάνη

Παρέλαση στην Νέα Ορλεάνη

 

Η γαλλική καθολική παράδοση της πόλης ονομάζει το καρναβάλι Mardi Gras και το γιορτάζει με σχεδόν μια παρέλαση τη μέρα, πριν και ανήμερα της Λιπαρής ή Χοντρής Τρίτης, η οποία ακολουθείται από την Τετάρτη της Στάχτης, όταν και ξεκινά η νηστεία της Σαρακοστής (είναι το αντίστοιχο της Ορθόδοξης Κυριακής της Αποκριάς και της Καθαρής Δευτέρας). Ο επισκέπτης παρακολουθεί τις παρελάσεις και μπορεί να συμμετάσχει -συνήθως με εισιτήριο- στις χοροεσπερίδες που γίνονται παντού στην πόλη

Γκόα, Ινδία

Καρναβάλι Γκόα Ινδία

Καρναβάλι Γκόα Ινδία

 

Ένα καρναβάλι με ινδικές πινελιές που διαρκεί τέσσερις μέρες και στο οποίο συμμετέχουν τόσο τα μέλη της πολυάριθμης χριστιανικής κοινότητας όσο και οι ινδουϊστές. Αν και το καρναβάλι στην παραλία της Γκόα έχει καθολικές ρίζες, με έντονες επιρροές από τους Πορτογάλους κατακτητές στην περιοχή, με ρίζες που γυρνούν πάνω από 500 χρόνια πίσω, σήμερα αντικατοπτρίζει όλες τις θρησκείες, τις κουλτούρες και τις παραδόσεις της Ινδίας.

Κολωνία,ΓερμανίαΤο μεγαλύτερο καρναβάλι στην Ευρώπη ξεκινά μία εβδομάδα πριν από την Τετάρτη της Στάχτης, όταν οι γυναίκες της πόλης ξεχύνονται στους δρόμους κραδαίνοντας ψαλίδια και κόβουν τις γραβάτες των ανδρών. Η μεγάλη παρέλαση γίνεται τη Δευτέρα με όλους τους συμμετέχοντες να μοιράζουν εορταστικά φιλιά ο ένας στον άλλον.

Τενερίφη, Κανάρια Νησιά

Τενερίφη Καρναβάλι

Τενερίφη Καρναβάλι

 

To Kαρναβάλι της Σάντα Κρουθ ντε Τενερίφε είναι μια από τις μεγαλύτερες αποκριάτικες εκδηλώσεις του κόσμου και θεωρείται η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο μετά το καρναβάλι του Ρίο ντε Τζανέιρο (Βραζιλία). Το καρναβάλι παρακολουθούν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι ετησίως. Χιλιάδες άνθρωποι ξεχύνονται στους δρόμους για να γιορτάσουν το καρναβάλι κάθε χρόνο για μια εβδομάδα. Το 1980 ανακηρύχθηκε ένα φεστιβάλ διεθνούς τουριστικού ενδιαφέροντος και το 2000 η πόλη ονομάστηκε ως η «παγκόσμια πρωτεύουσα του καρναβαλιού». Σήμερα, το Kαρναβάλι της Σάντα Κρουθ της Τενερίφης φιλοδοξεί να γίνει ένα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Χιλιάδες άνθρωποι συρρέουν στους δρόμους μεταμφιεσμένοι. Φιλοξενεί διάφορες εκδηλώσεις, η κυριότερη των οποίων είναι η εκλογή της βασίλισσας του Καρναβαλιού καθώς και παρελάσεις με διακοσμημένα άρματα στους δρόμους της πόλης.

Μοντεβιδέο, Ουρουγουάη

Μοντεβίδο Καρναβάλι

Μοντεβίδο Καρναβάλι

 

Ένα ενδιαφέρον μείγμα νοτιοαμερικάνικης και αφρικανικής παράδοσης -πολλοί ντόπιοι είναι απόγονοι σκλάβων- και πολλά στοιχεία από το καρναβάλι του Ρίο, συνθέτουν ένα ιδιόρρυθμο αλλά και φοβερά ενδιαφέρον πολυήμερο πάρτι δρόμου. Στο Μουσείο Καρναβαλιού στην παλιά πόλη ο επισκέπτης βλέπει παλιά κοστούμια και άρματα από παρελάσεις περασμένων δεκαετιών.

Μπινς, Βέλγιο

Μπίνς Βέλγιο

Μπίνς Βέλγιο

 

Το καρναβάλι της κωμόπολης αυτής είναι στη λίστα της Unesco με τους καλύτερους παραδοσιακούς εορτασμούς. Αγάλματα αρλεκίνων και πιερότων βρίσκονται παντού, ενώ οι στολές των Gilles φοριούνται μόνο την Τρίτη πριν από τη Τετάρτη της Στάχτης και απαγορεύεται να βγουν από τα όρια της πόλης. Στην παρέλαση οι Gilles πετούν πορτοκάλια στους θεατές.

Κεμπέκ, Καναδάς

Κεμπέκ Καναδάς

Κεμπέκ Καναδάς

 

Η Πόλη του Κεμπέκ είναι γνωστή για το χειμερινό καρναβάλι της και για τον πύργο Φροντενάκ, ένα ιστορικό ξενοδοχείο που δεσπόζει στην Παλιά Πόλη. Το Χειμωνιάτικο Καρναβάλι του Κεμπέκ περιλαμβάνει παιχνίδια στο χιόνι, παγοδρομίες, αγώνες με έλκηθρα που σέρνουν σκυλιά και παρελάσεις στους δρόμους της πόλης.

Μόσχα

Καρναβάλι Μόσχα

Καρναβάλι Μόσχα

 

Η «Εβδομάδα της Τηγανίτας» γιορτάζεται αμέσως πριν τη Σαρακοστή και είναι αναπόσπαστο μέρος της σλαβικής χριστιανικής παράδοσης. Μασκαρέματα, παιχνίδια στο χιόνι, κάψιμο της Lady Maslenitsa (σύμβολο του σκοτεινού χειμώνα) και όλοι τρώνε τηγανίτες με χαβιάρι, σολομό, μανιτάρια και βούτυρο.

 

 

 

Νεφέλη Λιβάνη

 

 

Πηγές: https://www.trip-travel.gr/carnavali-ston-kosmo/

https://www.fortunegreece.com/photo-gallery/afta-ine-ta-kalitera-karnavalia-tou-kosmou/

https://www.womanidol.com/taksidi/etimazo-valitses/ta-10-pio-diasima-karnavalia-ston-kosmo/

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A1%CE%AF%CE%BF_%CE%BD%CF%84%CE%B5_%CE%A4%CE%B6%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CE%B9%CF%81%CE%BF

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης