Θα μεταφερθώ στην περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, για να γνωρίσω μία από τις πιο σπουδαίες γυναίκες που έλαβαν μέρος σε αυτήν, την Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα Πινότση. Έχοντας παντρευτεί δύο φορές, αποφάσισε μετά από τον θάνατο και των δύο συζύγων της από Αλγερινούς πειρατές, να ξοδέψει την τεράστια περιουσία που τις είχαν αφήσει, για να αγοράσει καράβια και εξοπλισμό για την Ελληνική Επανάσταση.
Έτσι κι εγώ, θα ήθελα να ταξιδέψω μαζί της σε όλες τις μάχες που έδωσε όλη αυτή την χρονική περίοδο (Πολιορκία της Μονεμβασιάς, Άλωση της Τριπολιτσάς, Κατάληψη του Παλαιμηδίου), για να της πω πόσο πολύ την θαυμάζω, αλλά και για να συμμετέχω στον Απελευθερωτικό Αγώνα της Ελλάδας από τους Οθωμανούς.
Μαζί με την Μπουμπουλίνα, θα ταξίδευα στον «Αγαμέμνων», το υπέροχο σκαρί που ναυπηγήθηκε για τις ανάγκες του Αγώνα, πολέμησε εναντίον των Τούρκων σε όλες τις θάλασσες, έφυγε από τα χέρια της ιδιοκτήτριάς του όταν αυτή φτώχυνε και κατέληξε να βυθιστεί από τους ίδιους τους Έλληνες κατά την διάρκεια εμφύλιας διαμάχης. Με αυτό, θα μπορούσα κι εγώ να πάρω μέρος σε όλες αυτές τις σπουδαίες ναυμαχίες. Έτσι, θα είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ το Ναύπλιο, την Πάτρα, το Μεσολόγγι, τη Σάμο και την Κω.
Θα ήμουν πολύ τυχερή, εάν γνώριζα τον Ευγένιο Ντελακρουά, έναν μεγάλο Γάλλο ρομαντικό ζωγράφο του 19ου αιώνα, ο οποίος εμπνεύστηκε από ιστορικά γεγονότα όπως η Ελληνική Επανάσταση. Γι’αυτό θα μπορούσα να μάθω τον τρόπο σκέψης του αλλά και να τον δω να ζωγραφίζει από κοντά κάποιους διάσημους πίνακές του, όπως είναι: «Η Σφαγή της Χίου, 1824», «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου, 1826» ή «Η Ελευθερία οδηγεί τον λαό».
Όταν θα επέστρεφα στο παρόν, θα έφερνα μαζί μου την πιστόλα και κάποια προσωπικά αντικείμενα της Μπουμπουλίνας, αλλά θα έφερνα και το πρωτότυπο χειρόγραφο του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν», το οποίο έγραψε ο εθνικός μας ποιητής, Διονύσιος Σολωμός, και μετέπειτα έγινε ο εθνικός μας ύμνος.
Μέσα από αυτό το ταξίδι στον χρόνο, θα γνώριζα πολλές σπουδαίες προσωπικότητες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Ελλάδας, που η συμβολή τους βοήθησε στην δημιουργία του Σύγχρονου Ελληνικού Έθνους. Αυτή θα ήταν για εμένα μία αξέχαστη εμπειρία και μία μοναδική ευκαιρία, την οποία θα αξιοποιούσα, γνωρίζοντας όλους αυτούς τους σπουδαίους ανθρώπους.
Νεφέλη Λιβάνη Γ’2