Συνταγή για Ισλί.

Ισλί μελωμένα

                 Το ΙΣΛΙ είναι ένα Ποντιακό γλυκό που μοιάζει αρκετά με τα μελομακάρονα και έχει ρίζες στην Καππαδοκία της Μικράς Ασίας. Ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα κεράσματα της εποχής των Χριστουγέννων. Τ’ όνομά του σημαίνει <<δουλεμένο>>, καθώς παρασκευάζεται εξ ολοκλήρου με το χέρι.

ΥΛΙΚΑ:

2 ποτήρια ελαιόλαδο

Μισό ποτήρι ζάχαρη

1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού

1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού

1 σφηνάκι κονιάκ

1 κ.γ. σόδα

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή όσο πάρει

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ:

1 ποτήρι νερού καρύδια ψιλοκομμένα

1 κ.γ. κανέλα

1/3 κ.γ. γαρύφαλο

 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:

1 ½ ποτήρι νερό

1 ποτήρι ζάχαρη

1 ½ ποτήρι μέλι

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Στο μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο δυνατά μέχρι να αποκτήσει κρεμώδη υφή. Σ’ένα ποτηράκι διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και στο κονιάκ διαλύουμε το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε στο μείγμα της ζάχαρης το ξύσμα πορτοκαλιού, την σόδα με το χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ με το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάμε για να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα. Χτυπάμε μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και εύπλαστη. Την αφήνουμε σε ζεστό σημείο να <<ξεκουραστεί>> για 45 λεπτά. Κόβουμε τη ζύμη σε κομματάκια στα οποία δίνουμε τριγωνικό σχήμα. Σ’ένα μπολ αναμιγνύουμε όλα τα υλικά της γέμισης και μ’ένα κουταλάκι γεμίζουμε κάθε τρίγωνο με το μείγμα μας. Με τσιμπιδάκι ειδικό ή με το πιρούνι κεντάμε το τρίγωνο από πάνω και γύρω γύρω σε όλη την επιφάνεια. Μ’ένα πινέλο περνάμε ελαιόλαδο σ’ένα ταψί και απλώνουμε σε σειρά τα ισλί με την κεντημένη επιφάνεια προς τα πάνω. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά. Αφήνουμε τα ισλί να κρυώσουν και ετοιμάζουμε το σιρόπι που πρέπει να είναι ζεστό. Όταν κρυώσουν τα τρίγωνα, τα τρυπάμε από κάτω με το πιρούνι και τα ρίχνουμε στο σιρόπι μας για 2-3 λεπτά. Αφού σοροπιαστούν, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα ισλί μας είναι έτοιμα. Αν θέλουμε τα πασπαλίζουμε με καρύδια από πάνω. Στην Καππαδοκία, συνήθιζαν να βάζουν ολόγυρα πέταλα τριαντάφυλλου……..

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΑΠΟΛΑΥΣΗ……..

Νεφέλη Λιβάνη

Γ2

Ισλί εικόνες

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης