Μια περιήγηση στην Αίγινα μέσα από τα μάτια του Βύρωνα.

 

Η Αίγινα είναι το νησί του μυθικού βασιλιά Αιακού. Το νησί βρίσκεται μόλις μια ώρα απόσταση από το λιμάνι του Πειραιά και είναι ιδανικό για καλοκαιρινές διακοπές. Στην Αίγινα μου δίνεται η ευκαιρία να ξεκουραστώ και να χαλαρώσω από το άγχος και την ένταση της καθημερινής ζωής. Όταν το πλοίο δένει στη προκυμαία του νησιού, οι έγνοιες και η ρουτίνα της καθημερινότητας φεύγουν.

Το νησί διαθέτει πολλά αξιοθέατα, όπως ο διάσημος σε όλον τον κόσμο ναός της Αφαίας, δωρικού ρυθμού, που σύμφωνα με την παράδοση, μαζί με τον Παρθενώνα και το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο αποτελούν ένα ισοσκελές τρίγωνο. Σημαντικό αξιοθέατο είναι και ο βυζαντινός οικισμός της Παλαιοχώρας, εκεί βρισκόταν η πρώτη πρωτεύουσα της Αίγινας πριν μεταφερθεί τον 19ον αιώνα στο λιμάνι. Αξίζει να τον επισκεφτείς αυτόν τον οικισμό για να θαυμάσεις τις υπέροχες αγιογραφίες που έχουν διασωθεί.

Ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, ο Καποδίστριας, διάλεξε την Αίγινα για πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους και υπάρχουν μέχρι σήμερα αρκετά καποδιστριακά κτίσματα μέσα στην πόλη. Πολύ σημαντική θέση στο νησί έχει το μοναστήρι του αγίου Νεκταρίου. Τέλος υπάρχει το μουσείο του γλύπτη Καπράλου με το περίφημο άγαλμα της Μάνας, το σπίτι του ζωγράφου Γιάννη Μόραλη και το σπίτι του μυθιστοριογράφου Νίκου Καζαντζάκη.

Εκτός από την πολιτιστική της κληρονομιά στο νησί υπάρχουν υπέροχες παραλίες, άλλες αμμώδεις και άλλες βραχώδεις, αλλά όλες με καθαρά, κρυστάλλινα νερά. Οι πιο γνωστές είναι της Αγίας Μαρίνας και του Μαραθώνα. Υπάρχουν όμως και όρμοι όπως τα πλακάκια, που την έχω βαφτίσει παραλία του Καζαντζάκη, επειδή βρίσκεται δίπλα στο σπίτι του. Σε κάθε παραλία υπάρχουν παραδοσιακά ταβερνάκια που προσφέρουν στον επισκέπτη φρέσκο ψάρι. Το δημοφιλές τοπικό προϊόν είναι το φιστίκι Αιγίνης και μάλιστα τα τελευταία χρόνια διοργανώνεται κάθε Σεπτέμβριο η γιορτή του φιστικιού.

Οι Αιγινήτες φημίζονται για την φιλοξενία τους, για αυτό έχουν δημιουργήσει πολλά καταλύματα, ξενοδοχεία και ξενώνες. Τα απογεύματα είναι ωραίο να κάνεις βόλτα στην πόλη να θαυμάζεις τα νεοκλασικά κτίρια και να απολαμβάνεις ωραία ηλιοβασιλέματα στη θάλασσα.

Η Αίγινα μου δημιουργεί μια χαρούμενη διάθεση και με βοηθάει να αντιμετωπίσω με αισιοδοξία και δύναμη τις δυσκολίες της ζωής. Για όλους τους παραπάνω λόγους την συνιστώ ανεπιφύλαχτα για τις καλοκαιρινές διακοπές σε όλους τους φίλους μου.

Βύρωνας Φριλίγκος, Β4

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης