Συνέντευξη μαθητών του Ζαννείου Προτύπου Γυμνασίου από τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη.

Χαίρετε κ. Δήμαρχε, σας ευχαριστούμε πολύ που δεχθήκατε να σας πάρουμε συνέντευξη παρόλο το φόρτο εργασίας σας. Θα θέλαμε να σας θέσουμε τις ακόλουθες ερωτήσεις:

Τί σημαίνει για εσάς να είστε Δήμαρχος του Πειραιά;

Είναι πολύ μεγάλη τιμή να σε έχουν επιλέξει χιλιάδες άνθρωποι, πιστεύοντας ότι εσύ μπορείς να βοηθήσεις να πάει μπροστά η πόλη τους, να βελτιωθεί η καθημερινότητα τους και τελικά η ζωή τους. Είναι παράλληλα και μια πολύ μεγάλη ευθύνη, διότι ο Πειραιάς δεν είναι απλώς μια μεγάλη πόλη. Είναι η πόλη στην οποία βρίσκεται το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας με μακρά ιστορία και συνεπώς η σημασία της ξεπερνά το τοπικό επίπεδο.

Ήταν το όνειρό σας να ασχοληθείτε με τα κοινά; Ποιο ήταν το κίνητρό σας, ώστε να αποφασίσετε να γίνετε Δήμαρχος στην πόλη του Πειραιά;

Πάντα είχα ενδιαφέρον για τα κοινά. Από την δίκη σας ηλικία ήμουν πρόεδρος της τάξης μου και πρόεδρος του 15μελους και στο γυμνάσιο αλλά και στο λύκειο. Ίσως είναι κάτι το οποίο έχω «κληρονομήσει» από τον πατέρα μου ή σε κάθε περίπτωση επηρεάστηκα από εκείνον, ο οποίος είχε ασχοληθεί με την πολιτική και είχε διατελέσει για 9 χρόνια Υφυπουργός. Η αγάπη μου για τον Πειραιά αλλά και η συγκρότηση μιας ισχυρής ομάδας με πολύ σημαντικούς ανθρώπους και μπροστάρη τον Βαγγέλη Μαρινάκη ήταν το κίνητρο μου ώστε να διεκδικήσω το 2014 τη Δημαρχία, αλλά και η πεποίθηση ότι θα μπορέσω, μαζί τους, να προσφέρουμε κάτι καλύτερο για την πόλη μας δίνοντας μια διαφορετική προοπτική .

Είναι εύκολη η καθημερινότητά σας με τόσες επαγγελματικές ευθύνες και υποχρεώσεις;

Δεν είναι καθόλου εύκολη, ειδικά όταν έχεις οικογένεια με μικρά παιδιά. Η δουλειά ενός δημάρχου δεν σταματά ποτέ, ούτε στο σπίτι, ούτε στις διακοπές. Όμως μετά από περίπου 7μισι χρόνια, έχω καταφέρει να διαχειριστώ και να οργανώσω καλύτερα τη δουλειά και τον χρόνο μου, ώστε να μην λείπω και από την οικογένειά μου.

Από τί καθορίζεται η επιτυχής πορεία ενός Δημάρχου;

Ξεκάθαρα από το πόσο ικανοποιημένοι είναι οι δημότες, από το πόσο ευχαριστημένοι είναι από την εικόνα που βλέπουν στην πόλη τους και από το πόσο χαρούμενοι είναι με την ποιότητα της ζωής τους. Και αυτό να είστε βέβαιοι ότι μπορεί να το αντιληφθεί κάθε δήμαρχος που περπατά στην πόλη και συνομιλεί με τους δημότες του.

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για το Δήμο;

Ο Δήμος Πειραιά οφείλει και πρέπει να λειτουργεί σε ένα σύγχρονο περιβάλλον, όπου οι πολίτες δεν θα ταλαιπωρούνται για να διεκπεραιώσουν μια υπόθεσή τους, αλλά αντίθετα με τη βοήθεια της τεχνολογίας και των ψηφιακών εφαρμογών θα εξυπηρετούνται άμεσα. Ήδη το 50% των υπηρεσιών του Δήμου έχει ψηφιοποιηθεί και συνεχίζουμε για ακόμα περισσότερες. Θέλουμε να είμαστε ένας Δήμος πρωτοπόρος, με πρωτοβουλίες και καινοτόμες ιδέες, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα όχι μόνο πανελλαδικά, αλλά και για άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Όπως εμείς παίρνουμε επιτυχημένες πρακτικές από άλλες πόλεις και τις εφαρμόζουμε στην πόλη μας, έτσι θέλουμε και ο Πειραιάς να αποτελεί πρότυπο Δήμου και παράδειγμα προς μίμηση.

Καθ” όλη την διάρκεια της θητείας σας ως Δήμαρχος ποια ήταν η δυσκολότερη κατάσταση που αντιμετωπίσατε; Ποιές πιστεύετε ότι είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που έχετε δεχθεί σε αυτή την θέση;

Από τις μεγαλύτερες προκλήσεις ήταν να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά του Δήμου μας, γιατί το 2014 βρήκαμε έναν Δήμο υπερχρεωμένο, κάτι το οποίο μας κρατούσε πίσω στο να υλοποιήσουμε αυτά που είχαμε υποσχεθεί στους πολίτες. Όχι μόνο το καταφέραμε, αλλά μπορέσαμε παράλληλα να εξασφαλίσουμε για τον Πειραιά, πολλά χρήματα από ευρωπαϊκά προγράμματα και χρηματοδοτήσεις, τα οποία χρησιμοποιούμε τώρα σε μεγάλα, αλλά και μικρότερα έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα στην πόλη μας. Από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που έχουμε αντιμετωπίσει αυτά τα 7μισι χρόνια που είμαι Δήμαρχος είναι η μεγάλη προσφυγική κρίση του 2016, όταν στο λιμάνι του Πειραιά ζούσαν για περισσότερους από 2 μήνες περίπου 6.000 πρόσφυγες. Άλλη μια δύσκολη κατάσταση ήταν η μεγάλη πλημμύρα στην Παλιά Κοκκινιά το 2014, όπου είχαμε μεγάλες ζημιές σε σπίτια και αυτοκίνητα. Και φυσικά, η πανδημία του κορωνοϊού ήταν κάτι πρωτόγνωρο για όλους μας. Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε αδιανόητα έως τότε πράγματα, όπως είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας, και εμείς ως Δήμος έπρεπε να προσαρμοστούμε τάχιστα, ώστε να λειτουργήσουμε αλλά και να βοηθήσουμε όσους είχαν ανάγκη.

Ποιο θεωρείτε ως το καλύτερο έργο σας στο Δήμο Πειραιά;

Αν πρέπει να πω ένα και μόνο έργο, αυτό θα ήταν χωρίς αμφιβολία η αξιοποίηση του Πύργου Πειραιά. Ένα κτίριο σύμβολο για τον Πειραιά που για περίπου 50 χρόνια έστεκε σαν φάντασμα, μισοτελειωμένο και αναξιοποίητο, στο κέντρο του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας. Μέσω διεθνούς διαγωνισμού, το ανέλαβε μια μεγάλη εταιρεία, η οποία το ανακαινίζει και μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο θα έχει μετατραπεί σε ένα κτήριο – στολίδι για την πόλη μας. Ένα σύγχρονο οικολογικό κτήριο, με καταστήματα, γραφεία, εστιατόρια, το οποίο θα το χαίρονται οι πολίτες, και θα αναβαθμίσει όλη τη γύρω περιοχή. Δεν μπορώ όμως να μην αναφερθώ και στην ανάπλαση του Μικρολίμανου, του οποίου η προοπτική πλέον είναι άκρως θετική για επιχειρηματίες, κατοίκους και επισκέπτες!

Είναι στα μελλοντικά σχέδιά σας η αναβάθμιση των υποδομών ανακύκλωσης;

Η ανακύκλωση αποτελεί μονόδρομο για να σταματήσουμε επιτέλους να επιβαρύνουμε το περιβάλλον. Για μας αποτελεί προτεραιότητα να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο το ποσοστό των απορριμμάτων που ανακυκλώνουμε. Εκτός από το δίκτυο των μπλε κάδων στην πόλη, έχουμε τοποθετήσει κάδους ανακύκλωσης για πλαστικό, μέταλλο και χαρτί, σε όλα τα σχολεία, σε δημοτικά κτήρια, σε γήπεδα που διαχειρίζεται ο δήμος κι όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση κοινού. Λειτουργούμε σπιτάκια ανταποδοτικής ανακύκλωσης σε κεντρικά σημεία στις δημοτικές κοινότητες του Πειραιά. Συλλέγουμε βιοαπόβλητα από επιχειρήσεις στους καφέ κάδους, έχουμε τοποθετήσει στην πόλη κόκκινους κάδους για ανακύκλωση ρούχων και υποδημάτων, αλλά και τα μεγαλύτερο δίκτυο ειδικών κάδων ανακύκλωσης αποτσίγαρων. Επιπλέον, υλοποιούμε στον Πειραιά ένα καινοτόμο πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης αποκλειστικά για νοικοκυριά, τον «Κάνθαρο», μέσω του οποίου τα ανακυκλώσιμα υλικά συλλέγονται από τα νοικοκυριά πόρτα – πόρτα και όσοι συμμετέχουν ανταμείβονται με κουπόνια και εκπτώσεις από τα καταστήματα της πόλης μας. Το βασικότερο, με όλες αυτές τις δράσεις, είναι η ανακύκλωση να αποτελέσει στάση ζωής και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Το πρόβλημα με τους χώρους στάθμευσης πώς σκοπεύετε να το επιλύσετε;

Η έλλειψη χώρων στάθμευσης είναι διαχρονικά ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματά στον Πειραιά. Κατά τη γνώμη μου η λύση δεν είναι περισσότερες θέσεις στάθμευσης, αλλά λιγότερα αυτοκίνητα. Το Μετρό, το οποίο θα λειτουργήσει στην πόλη μας το καλοκαίρι, θεωρώ ότι θα δώσει μια σημαντική ανάσα. Εμείς από την πλευρά μας, στους σχεδιασμούς μας προωθούμε ηπιότερες μορφές μετακίνησης, όπως είναι η χρήση της δημοτικής συγκοινωνίας, την οποία έχουμε αναβαθμίσει με τα νέα κόκκινα λεωφορεία, αλλά και η χρήση ποδηλάτων.

Ποιo είναι το κοινωνικό έργο που επιτελείται στο Δήμο Πειραιά;

Στον Δήμο Πειραιά η κοινωνική μας πολιτική ασκείται μέσω των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου, αλλά και της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Πειραιά. Υπάρχει πρόνοια και παροχές σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για συγκεκριμένες κατηγορίες συμπολιτών μας, οι οποίοι είτε είναι οικονομικά αδύναμοι, είτε κοινωνικά ευάλωτοι, όπως είναι οι άστεγοι, οι μοναχικοί ηλικιωμένοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες. Όμως και σε έκτακτες περιπτώσεις, ο Δήμος είναι εκεί για να φροντίσει όποιον βρίσκεται σε ανάγκη, όπως είναι οι πρόσφυγες. Για παράδειγμα, αυτή την περίοδο φιλοξενούμε 25 πρόσφυγες από την Ουκρανία, που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους εξαιτίας του πολέμου.

Υπάρχουν θερμαινόμενοι χώροι για την προστασία πολιτών που έχουν ανάγκη στις μέρες με άσχημες καιρικές συνθήκες;

Φυσικά, έχουμε μια σταθερή συνεργασία με τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και όποτε χρειάζεται, είτε έχει πολύ κρύο είτε πολύ ζέστη, χρησιμοποιούμε αίθουσες στη δομή του Ομίλου στα Καμίνια, στην οδό Μυκάλης 51, ώστε να προστατευθούν όσοι έχουν ανάγκη.

Με δεδομένο ότι η τηλεκπαίδευση μπήκε για τα καλά στην καθημερινότητα των μαθητών, ο Δήμος μπορεί να βοηθήσει στην αναβάθμιση και τον εξοπλισμό των σχολικών εργαστηρίων;

Η τηλεκπαίδευση νομίζω ότι ήρθε για να μείνει. Μπορεί να αξιοποιηθεί πλέον κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη να κλείσουν τα σχολεία, όπως έγινε για παράδειγμα με τις πρόσφατες χιονοπτώσεις. Εμείς από την πλευρά μας, την περίοδο του lockdown προχωρήσαμε στον εξοπλισμό όλων των σχολείων της πόλης μας με 1.000 τάμπλετ προκειμένου να τα χρησιμοποιούν αδύναμοι οικονομικά μαθητές, για τις ανάγκες της εξ αποστάσεως διδασκαλίας και δωρίσαμε 50 υπολογιστές, τους οποίους είχε προσφέρει στον Δήμο το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, σε παιδιά αδύναμων οικονομικά οικογενειών. Φυσικά δεν σταματάμε τις προσπάθειες, ώστε να αναβαθμιστούν όλα τα σχολικά εργαστήρια.

Ποιo είναι το όραμά σας για τον Πειραιά;

Να μετατραπεί σε μια πόλη σύγχρονη, πιο ανθρώπινη, με «έξυπνες» λειτουργίες, μια πόλη με ανάπτυξη και ευκαιρίες εργασίας για όλους, μια πόλη με περισσότερο πράσινο στο κέντρο και τις γειτονιές μας, με περισσότερους ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους. Μια πόλη ακόμα πιο καθαρή, προσβάσιμη για όλους, ειδικά για τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Εκεί εστιάζουν όλες μας οι προσπάθειες τα τελευταία 7μισι χρόνια και βήμα βήμα, με σκληρή δουλειά και οργάνωση, νομίζω ότι τα καταφέρνουμε.

 Σας ευχαριστούμε πολύ!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης