Συνέντευξη από την Προϊσταμένη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πειραιά, κ. Χρύσα Καραναστασιάδου.

Χαίρετε κ. Καραναστασιάδου, σας ευχαριστούμε πολύ που δεχθήκατε να σας πάρουμε συνέντευξη παρόλο το φόρτο εργασίας σας. Θα θέλαμε να σας θέσουμε τις ακόλουθες ερωτήσεις:

Πόσους τίτλους βιβλίων διαθέτει η βιβλιοθήκη σας και πόσες διαφορετικές κατηγορίες βιβλίων;

Οι τίτλοι βιβλίων στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά ξεπερνούν τις 100.000, ενώ τα ίδια τα βιβλία σε αριθμό είναι περίπου 120.000 (πολύτομα, πολλαπλά αντίτυπα κλπ.). Δεν συμπεριλαμβάνονται οι περιοδικές εκδόσεις. Προσπαθούμε να καλύπτουμε όλες τις κατηγορίες με ιδιαίτερη έμφαση στη λογοτεχνία. Σχετικά με τις επιστημονικές, ακαδημαϊκές εκδόσεις έχουμε λίγα πράγματα και κυρίως εκλαϊκευμένη επιστήμη, κατανοητή από το ευρύ κοινό (εξάλλου αυτοί αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των χρηστών μας).

Έρχεται κόσμος για να διαβάσει εκεί;

Ναι, ωστόσο υπήρξε μια παύση με τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του COVID.

Κάνετε εκπαιδευτικά προγράμματα στην βιβλιοθήκη;

Ναι. Συμμετέχουμε στην εκστρατεία φιλαναγνωσίας που διοργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη κάθε καλοκαίρι από το 2013. Πάλι υπήρξε μια παύση 2 χρόνια λόγω covid, αλλά φέτος ευελπιστούμε να συνεχίσουμε κανονικά. Επίσης, διοργανώνουμε εκπαιδευτικά προγράμματα συνήθως (αλλά όχι αποκλειστικά) σε σχέση με το βιβλίο για όλες τις ηλικίες.

Επισκέπτονται μαθητές τη βιβλιοθήκη για να κάνουν σχολικές εργασίες;

Ναί.

Πιστεύετε ότι έχει χαθεί η αξία του βιβλίου; Ο κόσμος δείχνει ενδιαφέρον γι΄αυτό;

Αν κρίνω από την κίνηση στο δανειστικό τμήμα της δικής μας βιβλιοθήκης, μπορώ με ασφάλεια να πω ότι υπάρχει ανανέωση στο ενδιαφέρον του κόσμου για το βιβλίο.

Κατά την γνώμη σας τα e-books έχουν την ίδια αξία με τα έντυπα βιβλία;

Η αξία στα βιβλία είναι στο περιεχόμενο, το οποίο είναι ίδιο σε όποιο μέσο κι αν το έχει κανείς (ψηφιακό ή έντυπο). Το θέμα είναι να υπάρχει διάθεση για διάβασμα.

Οι περισσότεροι αναγνώστες είναι παιδιά ή ενήλικες;

Το μεγαλύτερο ποσοστό είναι ενήλικες, τα παιδιά δυσκολεύονται να έρθουν μόνα τους, πρέπει οι γονείς να τα φέρουν.

Τί είδους βιβλία διαβάζουν περισσότερο τα παιδιά και ποια οι ενήλικες;

Η λογοτεχνία έχει την πρωτιά στις προτιμήσεις των ενηλίκων και ακολουθούν τα ιστορικά αλλά και βιβλία ψυχολογίας, αυτοβελτίωσης κλπ.

Για τα παιδιά αντίστοιχα, υπάρχει μεγάλη εκδοτική παραγωγή σε όλα τα θέματα, ανάλογα με την ηλικία τους.

Πότε χρονολογείται το παλαιότερο βιβλίο που βρίσκεται εδώ;

  To 1503  και είναι το εξής: Corio, Bernardino (1459-1519), Bernardini Corii viri clarissimi Mediolanensis Patria Historia [Παλαίτυπα], Apud Alexandru Minutianum, Mediolani 1503. Επίσης, το: Δημοσθένους λόγοι δύο και εξήκοντα : tum collectas a studioso quodam ex des erasmi rot. Guilhelmi Budaei atque aliorum lucubrationibus annotationes, ad haec ipsius, Plutarcho Libanioque authoribus, uitam et lectionem denique uariam adiectam [Παλαίτυπα] = Habes lector Demosthenis graecorum oratorum omnium facile principis orationes duas & sexaginta, & in easdem Ulpiani commentarios quantum extat, Libanii argumenta, Basileae : Per Johannem Hervagium, 1532

Πώς διατηρούνται σε καλή κατάσταση τα βιβλία;

Τα βιβλία είναι προορισμένα για χρήση, οπωσδήποτε υπάρχει φθορά, σπάνια όμως οι αναγνώστες τα “κακοποιούν”. Σε τέτοιες περιπτώσεις, τα αντικαθιστούν.

Είναι σημαντική η ύπαρξη μιας βιβλιοθήκης σε ένα δήμο;

Κάθε δήμος οφείλει να δίνει πρόσβαση σε εκπαιδευτικά και πολιτιστικά αγαθά στους δημότες του.

Υπάρχουν αναγνώστες οι οποίοι επιστρέφουν βιβλία εκπρόθεσμα ή δεν τα επιστρέφουν καθόλου;

Πάντα υπάρχει ένα μικρό ποσοστό απώλειας σε όλες τις βιβλιοθήκες.

Ποια είναι τα κριτήρια της απόσυρσης κάποιων βιβλίων, ώστε να υπάρχει χώρος και να εμπλουτιστεί η βιβλιοθήκη με νέα;

Τα βασικότερα κριτήρια απόσυρσης είναι η φυσική κατάσταση του υλικού (έχουν καταστραφεί), ο αριθμός των αντιτύπων που υπάρχουν στη βιβλιοθήκη, η αντικατάστασή του από άλλο πιο σύγχρονο και ενημερωμένο.

Γνωρίζετε ιστορίες που υπάρχουν πίσω από κάποια σπάνια βιβλία;

Κάθε παλιό βιβλίο έχει περιθώρια έρευνας. Οι παλιές εκδόσεις είχαν περιορισμένο αριθμό αντιτύπων και έχει ενδιαφέρον να βλέπουμε σε ποιες βιβλιοθήκες έχουν καταλήξει, με ποιον τρόπο και σε τι κατάσταση. Ακόμη, επειδή τα βιβλία από τις συλλογές παλαιτύπων και παλιάς συλλογής προέρχονται από δωρεές, υπάρχουν αφιερώσεις, σημειώσεις των πρώτων ιδιοκτητών τους. Στα παλιά σχολικά βιβλία πολύ συχνά αναγράφεται το όνομα του μαθητή/μαθήτριας.

Φέτος είναι η επέτειος των εκατό ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά φιλοξενεί κάποια αρχεία/ τίτλους βιβλίων που να σχετίζονται με αυτήν;

Στον κατάλογο της βιβλιοθήκης μας μπορείτε να βρείτε έργα που αφορούν στη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, στον Βενιζέλο και σε άλλες προσωπικότητες της εποχής, αλλά και γενικότερα ιστορικά έργα, εγκυκλοπαίδειες κλπ.

Πώς αποφασίσατε να κάνετε αυτό το επάγγελμα; Ασχολείστε αρκετά χρόνια με αυτό; Φανταζόσασταν ποτέ τον εαυτό σας, όταν ήσασταν μικρότερη, να ασκείτε αυτή την δουλειά που κάνετε σήμερα;

Από μικρή έκανα χρήση της δημοτικής βιβλιοθήκης της πόλης μου αλλά πότε δεν είχα αναρωτηθεί για τον άνθρωπο που εξυπηρετούσε εκεί. Νομίζω ήταν λίγο τυχαίο αρχικά, και μόνο όταν άρχισα να ασχολούμαι συστηματικά με τις βιβλιοθήκες, ανακάλυψα την αλληλεπίδραση που υπάρχει σε αυτό τον χώρο, τις απεριόριστες δυνατότητες που σου δίνει είτε ως εργαζόμενο είτε ως χρήστη.

 Έχετε κάποιο συναισθηματικό δέσιμο με τα βιβλία;

Σίγουρα, όμως κατατάσσω την βιβλιοθηκονομία στις ανθρωποκεντρικές επιστήμες. Σκοπός των δημοτικών βιβλιοθηκών είναι η εξυπηρέτηση του κοινού, δουλειά μας είναι η οργάνωση της πληροφορίας, της γνώσης ώστε να είναι προσβάσιμη από όλους.

 Ποιό είναι το αγαπημένο σας βιβλίο και για ποιο λόγο είναι αυτό;

Δε μπορώ να πω ότι έχω κάποιο που ξεχωρίζω, έχω πολλά αγαπημένα. Μου αρέσουν ακόμη πολλά από τα βιβλία της παιδικής συλλογής, τα αστυνομικά μυθιστορήματα, τα ιστορικά κ.α. Κατά περιόδους, όλους μας ευχαριστεί κάτι διαφορετικό, όπως συμβαίνει με τις ταινίες ή τα τραγούδια.

Σας ευχαριστούμε πολύ!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης