ΑΓΩΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑ ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΓΩΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑ ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

 

Η γυναίκα από τις απαρχές του κόσμου είχε έναν βασικό ρόλο για την ομαλή ροή της οικογένειας και του νοικοκυριού. Όμως πάντοτε βρισκόταν σε κατώτερη θέση από τον άντρα. Από τα αρχαία χρόνια ο άντρας έβγαινε έξω δούλευε και κοινωνικοποιούνταν ενώ οι γυναίκες ήταν κλεισμένες στο σπίτι με μόνες τους ασχολίες την ανατροφή των παιδιών και τις δουλειές του σπιτιού. Όσο περνούσαν οι αιώνες οι γυναίκες κουραζόντουσαν με αυτή τη μεταχείριση και άρχισαν να δημιουργούν κοινότητες που μάχονταν για την δημιουργία ίσων δικαιωμάτων.

Η Βρετανίδα συνδικαλίστρια Σάρα Τσάπμαν, μια από τα πιο σημαντικά παραδείγματα αυτών των αγώνων, ήταν μία από τους ηγέτες της απεργίας στο εργοστάσιο σπίρτων Μπράιαντ & Μέι το 1888. Έκτοτε αναγνωρίστηκε ως πρωτοπόρα της ισότητας των φύλων και της δικαιοσύνης στην εργασία και άφησε μία διαρκή κληρονομιά στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Ένα άλλο σημαντικό παράδειγμα είναι η Καλλιρρόη Παρρέν, μία από τις πρώτες Ελληνίδες φεμινίστριες. Γεννήθηκε το 1861 στο Ρέθυμνο και απεβίωσε το 1940 στην Αθήνα. Ήταν δημοσιογράφος και συγγραφέας.  Τα έργα της είχαν ως βασικό θέμα τη θέση της γυναίκας στα τότε κοινωνικά προβλήματα. Κάποια από τα έργα της είναι: « Η μάγισσα», «Η χειραφετημένη» και « Η νέα γυναίκα».

Επίσης δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το παράδειγμα της Σαπφώς Λεοντιάς ή Σαπφώς Κληρίδη , που έμεινε γνωστή ως  διδασκάλισσα του έθνους και ως μία από της πιο σημαντικές φεμινίστριες. Γεννήθηκε το 1832 στη Λευκωσία της Κύπρου και πέθανε στην Κωνσταντινούπολη το 1990. Σπούδασε γαλλική, ελληνική και γερμανική φιλολογία. Κάτι που δεν ήταν διαδεδομένο στην τότε κοινωνία για μία γυναίκα.

Ένα άλλο παράδειγμα που δεν πρέπει να ξεχαστεί είναι η Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου που ήταν μια από τις πρώτες Ελληνίδες συγγραφείς. Η Μαρτινέγκου ήταν από τις λίγες γυναίκες της εποχής που ενδιαφέρθηκε για την μόρφωσή της.  Γεννήθηκε το 1801 στη Ζάκυνθο και απεβίωσε το 1832.Το γνωστότερο έργο της είναι η Αυτοβιογραφία της, ενώ από τα υπόλοιπα έργα της έχουν σωθεί ελάχιστα. Κάποια από τα έργα της είναι: η κωμωδία με τίτλο Φιλάργυρος, κάποια ιταλικά κείμενα, 20 επιστολές, ο πρόλογος μιας πραγματείας «Περί Οικονομίας», τα ποιήματα Ωδή εις το πάθος του Ιησού Χριστού και Εις την Θεοτόκον και αποσπάσματα μεταφράσεων από τον Προμηθέα Δεσμώτη, την Οδύσσεια και τις Ικέτιδες.

Εν τέλη, δεν θα ήταν σωστό οι σύγχρονες γυναίκες να ξεχάσουν τους αγώνες αυτών και πολλών άλλων γυναικών. Διότι αυτές είναι οι λόγοι  που οι γυναίκες έχουν τα δικαιώματα τους σήμερα.

Η αρθρογράφος: Ακριτίδου Πελαγία Α1

 

 

 

 

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Sarah_Chapman

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CF%81%CF%81%CF%8C%CE%B7_%CE%A0%CE%B1%CF%81%CF%81%CE%AD%CE%BD

https://en.wikipedia.org/wiki/Sappho_Leontias

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%AC%CE%B2%CE%B5%CF%84_%CE%9C%CE%BF%CF%85%CF%84%CE%B6%CE%AC%CE%BD-%CE%9C%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%B9%CE%BD%CE%AD%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CF%85

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης