Κάτω Σχολάρι : Ιστορική αναδρομή από την Ιωάννα

 

Το Κάτω Σχολάρι είναι μια περιοχή στο Δήμο Θέρμης στη Θεσσαλονίκη. Η περιοχή αυτή έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία και αναφέρεται σε αρκετά γεγονότα. Δημιουργήθηκε από Θρακιώτες από το Σχολάρι της Ανατολικής  Θράκης  με την ανταλλαγή πληθυσμών που έγινε μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή . Οι πρώτοι κάτοικοι έκτισαν τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου και τοποθέτησαν σε αυτόν τη μεγάλη καμπάνα που μετέφεραν από το Σχολάρι  της Ανατολικής Θράκης. Τον εικοστό αιώνα, η περιοχή του Κάτω Σχολαρίου  αναπτύχθηκε περαιτέρω, μετά τον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο πληθυσμός αυξήθηκε σημαντικά  καθώς πολλοί άνθρωποι μετακόμισαν από διάφορα μέρη της Ελλάδας για να εγκατασταθούν εκεί, επομένως η περιοχή έγινε πολυπολιτισμική και πολυπληθής. Το πρώτο σχολείο στον οικισμό του Αδαλή (όπως ονομαζόταν παλιά το Κ. Σχολάρι) λειτούργησε το 1922, με φροντίδα των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στο χωριό προερχόμενοι από την Ανατολική Θράκη, τη Μικρά Ασία και τον Πόντο. Για διδακτήριο χρησιμοποιήθηκε το τέμενος (τζαμί) του χωριού. Με το ΦΕΚ 89/04.04.1923 ιδρύεται και επίσημα το σχολείο. Είναι «μονοτάξιο» (μονοθέσιο) και τα πρώτα χρόνια λειτουργεί με τέσσερις τάξεις (Α΄-Δ΄). Ο πρώτος δάσκαλος είναι ο Θεόδωρος Αρκούδης από το Σχολάριο της Ανατολικής Θράκης.

sxolari2sxolari3

sxolari4

Την επόμενη χρονιά τον διαδέχεται ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος (επίσης από το Σχολάριο),  που παραμένει ως δάσκαλος και διευθυντής μέχρι το 1945. Τον Ιούνιο του 2023 απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες σε όλους τους διευθυντές του σχολείου. Την πλακέτα του Θεόδωρου Παπαδόπουλου παρέλαβε η οικογένεια μου ως συγγενής του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γιος του Θεόδωρου Παπαδόπουλου, ο Θανάσης, έγινε συγγραφέας με καθολική αναγνώριση του έργου του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στη Σορβόννη του απονεμήθηκε ο τίτλος του διδάκτορα της φιλοσοφίας με την εκπόνηση της διατριβής με θέμα «Ο Σοφιστής του Πλάτωνα«. Επίσης διετέλεσε και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης για πολλά χρόνια. Το έργο του Θανάση Θ. Παπαδόπουλου προάγει σήμερα το Ίδρυμα Θανάση Παπαδόπουλου, που εδρεύει στη Στοκχόλμη.

sxolari5sxolari6

Σήμερα, το Κάτω Σχολάρι είναι μια αστικοποιημένη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Η περιοχή διατηρεί ακόμα κάποια από τα παραδοσιακά στοιχεία της. Ονομαστό είναι το κρασί και το τσίπουρο του Κάτω Σχολαρίου. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σχετική αύξηση του πληθυσμού και ανάλογη οικοδομική δραστηριότητα. Στην περιοχή υπάρχουν αρκετές βιοτεχνικές μονάδες, ωστόσο οι περιοχές γεωργικής εκμετάλλευσης καταλαμβάνουν τη μεγαλύτερη έκταση.

Ιωάννα Ε.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης