Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

          Το 1987, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 26η Ιουνίου ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους», προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση τους και την παράνομη διακίνησή τους, αλλά και για να τιμήσει τον Κινέζο μανδαρίνο (= πολιτικός και στρατιωτικός λειτουργός της αυτοκρατορικής Κίνας) Λιν Τσε Χσου, που απαγόρευσε το εμπόριο του οπίου στην Καντώνα (νησί στον Ειρηνικό Ωκεανό), με αποτέλεσμα να προκληθεί ο πρώτος πόλεμος του οπίου, το 1839.

          Δυστυχώς, η χρήση των ναρκωτικών και η παράνομη διακίνησή τους επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη και τη σταθερότητα σε όλο τον κόσμο. Τα δισεκατομμύρια δολάρια που προέρχονται από τα ναρκωτικά τροφοδοτούν τρομοκρατικές δραστηριότητες και υποκινούν εγκλήματα, όπως το εμπόριο ανθρώπων και το λαθρεμπόριο όπλων, υπονομεύοντας το κράτος δικαίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Κεντρική Αμερική, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με αυξημένα επίπεδα βίας και το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρωποκτονιών στον κόσμο, που τροφοδοτούνται από το διεθνές έγκλημα και το εμπόριο ναρκωτικών.

          Επίσης, η ανάπτυξη στο Αφγανιστάν επιβραδύνεται από τα υψηλά ποσοστά διάδοσης των οπιούχων στον κόσμο. Σε περιοχές της Μιανμάρ, οι αγρότες είναι παγιδευμένοι στη διατροφική ανασφάλεια που τους εξωθεί στην καλλιέργεια του οπίου. Στη Δυτική και η Κεντρική Αφρική, όπου υπάρχουν αδύναμοι νομικοί και οικονομικοί θεσμοί, οι χώρες της δοκιμάζονται, καθώς βρίσκονται σε έναν από τους κύριους δρόμους της εμπορίας ναρκωτικών προς την Ευρώπη. Περίπου η μισή από την ποσότητα της κοκαΐνης, που διακινείται μέσω της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής, παραμένει στην περιοχή, γεγονός που εκθέτει σε κίνδυνο την πρόοδο, που με δυσκολία επιτεύχθηκε στους τομείς της αειφόρου ανάπτυξης και της χρηστής διακυβέρνησης.

          Η αλήθεια είναι πως οι συμβάσεις του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά, το έγκλημα και τη διαφθορά δημιουργούν μια σταθερή βάση για παγκόσμιες λύσεις στις προκλήσεις που προκύπτουν από αυτά. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η αποτελεσματική καταπολέμηση των ναρκωτικών θα προέλθει μέσα από την εξίσου αποτελεσματική συνεργασία των κρατών με τους πολίτες τους και ιδίως τους νέους, των διάφορων κυβερνήσεων μεταξύ τους αλλά και με τη διεθνή κοινότητα. Μόνο με τη συνεργασία όλων, είναι πιθανή η επιτυχής αντιμετώπιση της επιρροής των ναρκωτικών και του προερχόμενου από αυτά εγκλήματος στις χώρες, τις κοινότητες και τις οικογένειες.

          Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ποσοστό 29% των Ευρωπαίων, ηλικίας 15-64 ετών, εκτιμάται ότι έχει κάνει χρήση παράνομης ουσίας κατά τη διάρκεια της ζωής του. Δοκιμή χρήσης ουσιών αναφέρεται πιο συχνά από άνδρες (57,8 εκατομμύρια) παρά από γυναίκες (38,3 εκατομμύρια). Η πιο διαδεδομένη ουσία είναι η κάνναβη (55,4 εκατομμύρια άνδρες και 36,1 εκατομμύρια γυναίκες), ενώ οι εκτιμήσεις για χρήση άλλων ουσιών, τουλάχιστον μία φορά, κινούνται σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα: 12,4 εκατομμύρια άνδρες και 5,7 εκατομμύρια γυναίκες έκαναν χρήση κοκαΐνης, 9,3 εκατομμύρια άνδρες και 4,6 εκατομμύρια γυναίκες έκαναν χρήση MDMA και 8,3 εκατομμύρια άνδρες και 4,1 εκατομμύρια γυναίκες έκαναν χρήση αμφεταμινών. Τα επίπεδα χρήσης κάνναβης, τουλάχιστον μία φορά, διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των χωρών και κυμαίνονται από περίπου 4% των ενηλίκων στη Μάλτα έως 45% στη Γαλλία.

          Κλείνοντας, σύμφωνα και με την υπηρεσία του ΟΗΕ κατά των ναρκωτικών και του εγκλήματος (UNODC), είναι πολύ πιθανό ότι η πανδημία του νέου κορονοϊού θα μεγεθύνει τους κινδύνους που συνδέονται με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, λόγω μιας προβλεπόμενης αύξησης του λαθρεμπορίου ψυχοτρόπων ουσιών, της χρήσης πιο επιβλαβών ουσιών και της μείωσης των κρατικών προϋπολογισμών για την υγειονομική περίθαλψη. Η συγκεκριμένη υπηρεσία του ΟΗΕ, μάλιστα, συγκρίνει τον αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19 στην αγορά ψυχοτρόπων ουσιών με αυτόν της οικονομικής κρίσης του 2008. Η αύξηση της ανεργίας και η έλλειψη οικονομικών ευκαιριών ενδέχεται να ωθήσουν «τους φτωχούς και τους μη προνομιούχους να στραφούν σε παράνομες δραστηριότητες, που συνδέονται με τα ναρκωτικά, «είτε πρόκειται για την παραγωγή τους είτε για την διακίνησή τους», αναφέρει η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ στην ετήσια έκθεσή της.

Κ. Τασσόπουλος

Πηγές

https://www.sansimera.gr

https://www.cnn.gr

https://www.moh.gov.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης