Η «ξένη» κατοχή της Κύπρου από την Αγγλία

Το 1878 με τη συνθήκη που υπογράφτηκε ανάμεσα στην Αγγλία και στην Τουρκία,  η διοίκηση της Κύπρου παραχωρήθηκε στην Αγγλία. Η διοίκηση αυτή κράτησε 82 χρόνια και έληξε το 1960.

Αίτια που οδήγησαν την Αγγλία να λάβει την απόφαση διοίκησης της Κύπρου ήταν η σημαντική γεωγραφική θέση του νησιού, τα συμφέροντα της Μεγάλης Βρετανίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και ο φόβος για ενδεχόμενη κάθοδο της Ρωσίας στη Μεσόγειο.

Κατά τη διάρκεια της αγγλοκρατίας, το οθωμανικό δάνειο που υποχρέωνε την Κύπρο να πληρώνει στην οθωμανική αυτοκρατορία με βάση τη συμφωνία μεταξύ αυτής και της Αγγλίας,  εμπόδισε την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του νησιού.

Ωστόσο, το βασικότερο θέµα που προέκυψε κατά την περίοδο της αγγλοκρατίας ήταν το εθνικό ζήτηµα, δηλαδή η απαίτηση της πλειοψηφίας των Ελλήνων Κυπρίων να ενωθούν µε το ελληνικό κράτος. Μέχρι το 1914, οι Άγγλοι είχαν αναλάβει τη διοίκησή της, η κυριαρχία του νησιού όµως εξακολουθούσε να ανήκει στους Οθωμανούς Τούρκους. Έτσι, στα αιτήµατα των Ελλήνων Κυπρίων για ένωση, οι Βρετανοί τήρησαν αρνητική στάση υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούσαν να συζητήσουν κάτι τέτοιο αφού δεν είχαν επίσηµα την κυριαρχία του τόπου.

Οι Κύπριοι άρχισαν τον απελευθερωτικό τους αγώνα το 1955-1959. Αγώνας της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ) ονομάζεται η ένοπλη σύγκρουση, η οποία διεξήχθη στην Κύπρο με σκοπό την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ένωσή της με την Ελλάδα. Η εξέγερση της ΕΟΚΑ ξεκίνησε με τις επιθέσεις της 1ης Απριλίου 1955. Μετά από μια σειρά επεισοδίων που ακολούθησαν, ο Γενικός Κυβερνήτης, Τζον Χάρντινγκ, κήρυξε το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 26 Νοεμβρίου του ίδιου έτους. Οι Βρετανοί αντιμετώπισαν μεγάλη δυσκολία να αποκτήσουν εσωτερική πληροφόρηση σχετικά με την ΕΟΚΑ, καθώς η πλειοψηφία του ελληνοκυπριακού πληθυσμού υποστήριζε τον αγώνα. Παράλληλα, αγωνιστές της ΕΟΚΑ κατηγόρησαν τις βρετανικές αρχές για βασανιστήρια, κάτι το οποίο αυτές αρνήθηκαν.

Όταν οι Άγγλοι απέκτησαν πλήρη έλεγχο στην Αίγυπτο, η Κύπρος έχασε τη στρατηγική της σημασία. Πλέον, το νησί δεν μπορούσε να προσφέρει τίποτα στους Άγγλους.  Επομένως, η «Σύµβαση της Κύπρου» του 1878 ακυρώθηκε και οι Άγγλοι εγκατέλειψαν το νησί και έτσι η Κύπρος απέκτησε την ανεξαρτησία της.

Νάγια Οικονομοπούλου

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης