Οι Ολυμπιακοί αγώνες του 2024 στο Παρίσι

Από Οικονομικό Ταχυδρόμο

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι αθλητική διοργάνωση πολλών αγωνισμάτων που γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, τελούνται κάθε τέσσερα χρόνια από το 1896 και μετά, με εξαίρεση τις χρονιές κατά τη διάρκεια των Παγκόσμιων πολέμων και του έτους 2020 λόγω της πανδημίας του COVID – 19. Μετά από 100 χρόνια το Παρίσι, η Πόλη του Φωτός όπως είναι γνωστή, υποδέχεται για 3η φορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες αυτό το καλοκαίρι. (1900, 1924 και 2024)

Πριν λίγο καιρό έγινε παρουσίαση  των μεταλλίων και των συμβολισμών που κρύβονται πίσω από αυτά:

  • Κάθε ένα από τα 5.084 χρυσά, ασημένια και χάλκινα που θα δοθούν θα φέρουν από ένα γνήσιο κομμάτι σίδηρου 18 γραμμαρίων του Πύργου του Άιφελ στο οποίο είναι σφυρηλατημένο το λογότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού. Αυτό το κομμάτι σιδήρου έχει σχήμα εξάγωνου, όπως είναι το γεωγραφικό σχήμα της Γαλλίας. Κάθε αθλητής λοιπόν θα πάρει μαζί του όχι μονάχα το μετάλλιο, την ύψιστη διάκριση που ονειρεύεται κάθε αθλητής, τη δόξα και την ακτινοβολία της νίκης, αλλά και ένα πραγματικό κομμάτι του απόλυτου συμβόλου του Παρισιού και της Γαλλίας ολόκληρης !
  • Τα Ολυμπιακά και Παραολυμπιακά μετάλλια θα έχουν μία κοινή πλευρά: αυτή που θα φέρει το γνήσιο κομμάτι σιδήρου του Άιφελ. Σε αυτήν την κοινή πλευρά υπάρχουν σφυρηλατημένες λεπτές γραμμές που δημιουργούν ένα ανάγλυφο και μία λάμψη που συμβολίζουν τόσο την ακτινοβολία της Γαλλίας αλλά και του κάθε αθλητή των Αγώνων που θα ανεβεί στο βάθρο. Δίνει την αίσθηση ενός διαμαντιού, ενός κοσμήματος. Ένα μετάλλιο πραγματικό κόσμημα !
  • Η άλλη πλευρά των μεταλλίων των Ολυμπιακών Αγώνων φέρει τη θεά Αθηνά Νίκη να βγαίνει από το Παναθηναϊκό Στάδιο και συμβολίζει την αναγέννηση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 1896, την Ακρόπολη αλλά και τον Πύργο του Άιφελ, κατ’ εξαίρεση και με ειδική άδεια από την Ολυμπιακή επιτροπή.
  • Η άλλη πλευρά των μεταλλίων των Παραολυμπιακών Αγώνων έχει χαραγμένο τον πύργο του Άιφελ αλλά όπως τον βλέπεις όταν στέκεσαι από κάτω. Αριστερά και δεξιά είναι γραμμένο στον παγκόσμιο κώδικα γραφής και ανάγνωσης τυφλών Μπράιγ «Παρίσι 2024», κάνοντας αναφορά και στον Γάλλο Λουδοβίκο Μπράιγ που εφηύρε τον εν λόγω κώδικα.
  • Τέλος, οι κορδέλες τόσο των Ολυμπιακών όσο και των Παραολυμπιακών Αγώνων φέρουν τα σταυρωτά μοτίβα του Πύργου του Άιφελ.

 Καλή επιτυχία σε όλους τους αθλητές και τις αθλήτριες!

Τα φετινά μετάλλια παρουσιάζονται παρακάτω:

Μετάλλιο Ολυμπιακών Αγώνων - Μπροστινή πλευρά

Μετάλλιο Ολυμπιακών Αγώνων – Μπροστινή πλευρά

 

Μετ΄σλλιο Ολυμπιακών Αγώνων - Πίσω πλευρά

Μετάλλιο Ολυμπιακών Αγώνων – Πίσω πλευρά

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μετάλλιο Παραολυμπιακών Αγώνων - Πίσω Πλευρά

Μετάλλιο Παραολυμπιακών Αγώνων – Πίσω Πλευρά

Μετάλλιο Παραολυμπιακών Αγώνων – Μπροστινή Πλευρά

Δείτε το παρακάτω βίντεο που αναφέρεται στο παραπάνω θέμα:

https://www.youtube.com/watch?v=hbm4QIPSD7M

 Γράφει η Ευαγγελία Γεωργαντζιά Γ1

Πηγή

Πληροφορίες από το Facebook  και την ανάρτηση της Βαρδάκα Όλγας

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης