Η συντακτική ομάδα της εφημερίδας μας στο Πανεπιστήμιο της Φλώρινας

Στο πλαίσιο υλοποίησης του Πολιτιστικού Προγράμματος του 4ου Γυμνασίου Κοζάνης με δράση τη λειτουργία σχολικής – ηλεκτρονικής εφημερίδας και τίτλο «4ο Γυμνάσιο Κοζάνης – ενός τετάρτου υπόθεση», την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στο «Βιβλιολογείον» της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τη Φλώρινα από μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας που απαρτίζουν τη συντακτική ομάδα της εφημερίδας μας.

Το Εργαστήριο Αγωγής για το Βιβλίο “Βιβλιολογείον” της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας λειτουργεί ως θεματοφύλακας της ιστορίας, του πολιτισμού και των τεχνών του βιβλίου, καλλιεργώντας παράλληλα τη βιβλιοαγωγή και βιβλιοκουλτούρα στους/στις φοιτητές/τριες της οικείας Σχολής, μελλοντικούς εκπαιδευτικούς στην Προσχολική και Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Αρχικά, επισκεφτήκαμε το Εργαστήρι χειροποίητης βιβλιοδεσίας, όπου η υπεύθυνη του Εργαστηρίου, η κυρία Έφη Παπαγεωργίου, αφού μας ξενάγησε στο χώρο, μας μύησε στην τέχνη της βιβλιοδεσίας. Τα παιδιά γνώρισαν τα υλικά και τα εργαλεία της καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας, έμαθαν πώς δένονται δημιουργικά οι σελίδες των βιβλίων και πώς φιλοτεχνούνται τα καλύμματά τους, εξοικειώθηκαν με τη σχετική ορολογία (ράχη, κλωστορραφή, κάλυμμα, κατάστρωμα κ.λπ.), αλλά, παράλληλα, συνειδητοποίησαν ότι η τέχνη της βιβλιοδεσίας απαιτεί μεγάλη συγκέντρωση και προσοχή, όπως και αγάπη κι υπομονή. Φεύγοντας πήραν μαζί τους, ως ενθύμιο, όμορφους σελιδοδείκτες τυπωμένους στο παραδοσιακό τυπογραφείο του «Βιβλιολογείου».

Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε το παραδοσιακό τυπογραφείο, όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες μας ενημερώθηκαν από τον μέντορα της παραδοσιακής τυπογραφίας στο νομό κ. Γρηγόρη Αλεξίου πώς λειτουργούσε η τέχνη της παραδοσιακής τυπογραφίας, πώς επιτυγχάνονταν η στοιχειοθέτηση και η σελιδοποίηση μιας εφημερίδας στο παρελθόν και εκτύπωσαν με τη βοήθεια του κ. Αλεξίου δείγμα της εφημερίδας του σχολείου μας που αποτέλεσε και το ενθύμιο της επίσκεψης μας. Ήταν μία εξαιρετικά χρήσιμη βιωματική εμπειρία για μια τέχνη που χάνεται μέσα στον χρόνο.

video-fabfe5014806936c2d5408626caeaff1-V

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στη διδάσκουσα και επιστημονικά υπεύθυνη της παρουσίασης των Εργαστηρίων, κ. Ευθυμία Παπαγεωργίου, μέλος ΕΔΙΠ βιβλολογίας/ΣΚΑΕΠ-ΠΔΜ και στον τυπογράφο κο Γρηγόρη Αλεξίου για τη φιλοξενία και ενημέρωση που μας παρείχαν.

Τέλος, ευχαριστούμε τον Διευθυντή του Εργαστηρίου, κ. Τριαντάφυλλο Η. Κωτόπουλο, καθηγητή νεοελληνικής λογοτεχνίας και δημιουργικής γραφής του Τμήματος Νηπιαγωγών ΠΔΜ.

Υπεύθυνη Προγράμματος: Ματίνα Ζορμπά

Συμμετέχουσα στο Πρόγραμμα: Αναστασία Τσουκαλά

Συνοδοί – Εκπαιδευτικοί: Γιώργος Χατζηγεωργιάδης, Αναστασία Τσουκαλά, Ματίνα Ζορμπά

20240329_195351

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης