25η ΜΑΡΤΙΟΥ – 203 χρόνια μετά

Γράφουν η Καβαρτίνα Ελένη και η Ζωζά Χριστίνα, Γ1
Η 25η Μαρτίου είναι μια σημαντική ημερομηνία για την Ελλάδα, καθώς εορτάζεται η επέτειος της ελληνικής επανάστασης του 1821, η οποία οδήγησε στην ανεξαρτησία της χώρας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αυτή η επέτειος είναι επίσης γνωστή ως «Εθνική Εορτή της Ελλάδος» και γιορτάζεται με παρελάσεις και εορταστικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Είναι μια ημέρα υπερηφάνειας και συμβολισμού για τον ελληνικό λαό.
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν ένα πολύπλοκο και μακρόχρονο γεγονός που διήρκεσε πολλά χρόνια και περιλάμβανε πολλές φάσεις. Ορισμένες από τις βασικές φάσεις της επανάστασης ήταν οι εξής:
1.Προοδευτική Αντιστασιακή Δραστηριότητα (1770-1821): Πριν από την έκρηξη της επανάστασης, υπήρξαν πολλές επαναστατικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις, που την επηρέασαν και την προετοίμασαν, όπως οι ιδέες του Διαφωτισμού και η ανεξίτηλη επίδραση της Γαλλικής Επανάστασης.
2.Έκρηξη της Επανάστασης (1821): Η επανάσταση ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου 1821 με την επίθεση των Ελλήνων επαναστατών ενάντια στους Οθωμανούς στη Μονή του Αγίου Λαυρεντίου. Αυτό σήμανε την έναρξη της επανάστασης σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.
3.Αρχικές Επιτυχίες και Αντίποινα (1821-1824): Οι Έλληνες επαναστάτες κατάφεραν να απελευθερώσουν πολλές περιοχές από τους Οθωμανούς, όπως το Μεσολόγγι, την Ναύπακτο, το Σπέτσες, και άλλες. Ωστόσο, οι Οθωμανοί αντέδρασαν με δυναμικότητα και σκληρότητα, προκαλώντας ανθρωπιστικές καταστροφές και σφαγές.
4.Βοήθεια από Ευρωπαϊκές Δυνάμεις (1827-1829): Ο άνεμος της διεθνούς υποστήριξης άλλαξε, όταν οι Ευρωπαϊκές Δυνάμεις εντάχθηκαν στον αγώνα των Ελλήνων. Στη ναυμαχία του Ναυαρίνου το 1827, η αγγλογαλλική υποστήριξη ήταν καθοριστική.
5.Ίδρυση του Ελληνικού Κράτους (1830): Η επανάσταση οδήγησε τελικά στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Ελλάδας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία με τη Σύνοδο του Λονδίνου το 1830, που καθιέρωσε το Ελληνικό Κράτος. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία δεν ήταν χωρίς συμβιβασμούς και περιλάμβανε την απώλεια ορισμένων εδαφών για την Ελλάδα. Το νεοϊδρυθέν κράτος ήταν ασφυκτικά μικρό. Χρειάστηκε να περάσουν αρκετές δεκαετίες με πολεμικούς και διπλωματικούς αγώνες για να αποκτήσει η Ελλάδα τα σημερινά της σύνορα.
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 παρήγαγε μια σειρά από ηρωικές μορφές, οι οποίες συνέβαλαν στην ανεξαρτησία της Ελλάδας και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επαναστατική πάλη. Ορισμένοι από αυτούς τους ήρωες ήταν:
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: Ήταν ένας από τους πιο γνωστούς ηγέτες της επανάστασης. Οδήγησε τις επαναστατικές δυνάμεις σε πολλές μάχες και ήταν ένας από τους βασικούς ηγέτες στην επίτευξη της ανεξαρτησίας της Ελλάδας.
- Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης καταγόταν από την φημισμένη οικογένεια Κολοκοτρώνη που προερχόταν από το χωριό Ρουπάκι, στα σύνορα Μεσσηνίας-Αρκαδίας.Ο Κολοκοτρώνης γεννήθηκε στο Ραμοβούνι της Μεσσηνίας, αν και η οικογένειά του ζούσε στο Λιμποβίσι Αρκαδίας και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στον πύργο της Καστάνιτσας στη Μάνη. Τον πατέρα του τον έβλεπε πολύ σπάνια. Το όνομα Θεόδωρος ήταν καινούργιο στη γενιά του. Του το έδωσαν προς τιμήν του Ρώσου αξιωματικού Θεόδωρου Ορλόφ , ο οποίος κατά τη διάρκεια της Ορλοφικής επανάστασης είχε γίνει πολύ αγαπητός εξιστορώντας συνεχώς στους πληθυσμούς την αρχαία ελληνική δόξα. Τον βάφτισε ο Ιωάννης Παλαμήδης από την Στεμνίτσα, πατέρας του Ρήγα Παλαμήδη. Ο πατέρας του Θεόδωρου, Κωνσταντής Κολοκοτρώνης, πήρε μέρος στην ένοπλη εξέγερση των Ορλοφικών, η οποία υποκινήθηκε από την Αικατερίνη Β΄ της Ρωσίας το 1770 και σκοτώθηκε μαζί με δύο αδελφούς και τον φημισμένο Παναγιώταρο στον πύργο της Καστάνιτσας από τους Τούρκους.
Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα: Ήταν μια από τις λίγες γυναίκες ηγέτιδες της επανάστασης. Συμμετείχε ενεργά στις μάχες και η συμβολή της ήταν σημαντική στον αγώνα για την ανεξαρτησία της Ελλάδας
- Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη μέσα στις τοπικές φυλακές στις 11 Μαΐου 1771, όταν η μητέρα της Σκεύω επισκέφτηκε τον σύζυγό της, Σταυριανό Πινότση, τον οποίο είχαν φυλακίσει οι Οθωμανοί για τη συμμετοχή του στα Ορλοφικά (1769-1770). Απ” τη μεριά του πατέρα της, καταγόταν από την Αρβανίτικη κοινότητα της Ύδρας· Η μητέρα της ήταν γόνος της σεβαστής βυζαντινής οικογένειας των Κοκκίνων, που ιστορικά ζούσε στο νησί της Ζακύνθου. Την βάφτισε και της έδωσε το όνομά της εκεί ο φυλακισμένος πολέμαρχος της Μάνης, Παναγιώτης Μούρτζινος. Μετά τον θάνατο του Πινότση στη φυλακή, μητέρα και κόρη επέστρεψαν στην “Υδρα. Μετακόμισαν στις Σπέτσες 4 χρόνια αργότερα, όταν η μητέρα της παντρεύτηκε τον Δημήτριο Λαζάρου Ορλόφ. Από την ένωση αυτή η Μπουμπουλίνα απέκτησε οκτώ ετεροθαλή αδέρφια.
Η Μαντώ Μαυρογένους (1796 – 1848) ήταν μια από τις πιο γνωστές γυναικείες φιγούρες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Ήταν από τη Σπέτσες και η συμμετοχή της στον αγώνα για την ελευθερία της Ελλάδας έκανε εντύπωση σε πολλούς.
Σύμφωνα με την παράδοση, η Μαντώ Μαυρογένους συμμετείχε ενεργά σε αγώνες και επιχειρήσεις κατά των Οθωμανών κατακτητών. Σε μια περίοδο που οι γυναίκες συνήθως δεν συμμετείχαν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, η Μαντώ ξεχώρισε για τον θάρρος και την αποφασιστικότητά της.
Επίσης, η Μαντώ Μαυρογένους ήταν παντρεμένη με τον καπετάνιο Δημήτριο Καραϊσκάκη, έναν άλλο γνωστό ηγέτη της επανάστασης. Η προσφορά της στον αγώνα της Ελλάδας για την ανεξαρτησία της είναι θρυλική, και έχει αναγνωριστεί ως μια από τις σημαντικότερες γυναικείες φιγούρες της περιόδου της ελληνικής επανάστασης.
Ονόμασαν το ΄21 θαύμα. Όμως πρέπει να το δούμε σαν αποτέλεσμα της μακρόχρονης προσπάθειας όλων των υλικών, ηθικών και πνευματικών δυνάμεων του Ελληνισμού. Ήταν ο ώριμος καρπός τους. Ήταν εξέγερση ολόκληρης της Ιστορίας μας, ολόκληρης της παράδοσης για την πραγμάτωση της ιδέας της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Τα μηνύματα της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας είναι πάντα και επίκαιρα και διαχρονικά. Μέλημά μας λοιπόν όλων είναι η διαφύλαξη της εσωτερικής ενότητας και της ομαλής δημοκρατικής πορείας αυτού του πολύπαθου τόπου.
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.