Ο αθλητισμός και η δυναμική του…

Εικόνα1

Τι είναι αθλητισμός
Συντάκτης: Δημήτρης Ηλιόπουλος

Ο αθλητισμός είναι η συστηματική σωματική καλλιέργεια και δράση με συγκεκριμένο τρόπο, ειδική μεθοδολογία και παιδαγωγική, με σκοπό την ύψιστη σωματική απόδοση, ως επίδοση σε αθλητικούς αγώνες, στο αθλητικό και κοινωνικό γίγνεσθαι. Παράλληλα, ο αθλητισμός είναι ένας κοινωνικός θεσμός, ο οποίος αντικατοπτρίζει τη δεδομένη κοινωνία και τον πολιτισμό της. Για παράδειγμα στην Αρχαία Ελλάδα, ο αθλητισμός στην Αθήνα θεωρούταν κοινωνικό και πολιτισμικό αγαθό και είχε παιδαγωγικό χαρακτήρα, ενώ αντίθετα στην Αρχαία Σπάρτη ο αθλητισμός χρησιμοποιούταν για την στρατιωτική εκπαίδευση. Ωστόσο σημαντική είναι η σωματική διάσταση του αθλητισμού στο πέρασμα του χρόνου. Η γενική τάση ήταν ιδίως τον 18ο και 19ο αιώνα τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα να ασχολούνται με τα «λαϊκά παιχνίδια» όπως το ποδόσφαιρο, ενώ τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα με τα «ευγενή αθλήματα» όπως ήταν η ιππασία και η ξιφασκία.
ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ
Ακόμα έρευνες δείχνουν ότι η σωματική άσκηση έχει σημαντική επίδραση στη μείωση του στρες, βοηθώντας σε ψυχολογική και νοητική ευεξία. Βραχυπρόθεσμα, βελτιώνονται συμπτώματα όπως οι επαναλαμβανόμενες αρνητικές σκέψεις, η νευρικότητα, οι απλές φοβίες και το καθημερινό στρες. Κάτι εξίσου σημαντικό είναι ότι ο αθλητισμός μας βελτιώνει την διάθεση. Η απελευθέρωση των ενδορφινών μετά την άσκηση δρουν ευεργετικά στον οργανισμό αυξάνοντας τη διάθεση και μειώνοντας την κατάθλιψη.
ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟΧΩΝ
Με την άσκηση, το άτομο συνειδητοποιεί τις δυνάμεις του και γίνεται ανεξάρτητο, βελτιώνοντας την εικόνα του εαυτού του και έτσι αυξάνεται και η αυτοπεποίθησή του . Επίσης όσοι αθλούνται έχουν μεγαλύτερη επιτυχία στην εκπλήρωση των στόχων τους. Πολλές φορές παρατηρείται ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν σε τομείς ακόμα και εκτός αγωνιστικού χώρου, όπως π.χ. στην εργασία τους
Η ΣΧΕΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Πρέπει να είμαστε πολύ περήφανοι που η χώρα μας έχει μεγάλη ιστορία σε σχέση με τον αθλητισμό αφού στην Ελλάδα έγιναν για πρώτη φορά οι ξακουστοί Ολυμπιακοί αγώνες. Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν το776π.Χ, για να κατευνάσουν οι Έλληνες την οργή των θεών και να τους ευχαριστήσουν για τις ευεργεσίες τους. Για τη λαϊκή αντίληψη, με τους αγώνες αυτούς θα κέρδιζαν την εύνοια των θεών. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ετελούντο κάθε τέσσερα χρόνια στον ιερό χώρο της Ολυμπίας. Ο αθλητής που κέρδιζε στους Ολυμπιακούς Αγώνες στεφανώνονταν με το στεφάνι της αγριελιάς, γύριζε θριαμβευτής στην πατρίδα του και οι συμπατριώτες του γκρέμιζαν σ” ένα σημείο τα τείχη της πόλης, για να περάσει από κει ο νικητής – ενέργεια καθαρά συμβολική, που σήμαινε πως η πόλη που αναδείκνυε Ολυμπιονίκες δεν είχε ανάγκη από τείχη για να προασπίσει την ασφάλειά της.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης