ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

images  Την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015 επισκεφτήκαμε το <<εργαστήριο>> αγιογραφίας που βρίσκεται μέσα στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου.

  Μόλις φτάσαμε εκεί, μας περίμενε η κυρία Ζωή, όπου μας είπε πολλά πράγματα για την αγιογραφία, την ξυλογλυπτική και την πυρογραφία. Μας έδειξε ότι οι αγιογραφίες ζωγραφίζονται πάνω σε καμβά. Μας έδειξε επίσης, ότι τα χρώματα είναι σκόνες που μπορείς να τα ανακατέψεις με διάφορα υλικά όπως αυγό, ελαιόλαδο και άλλα. Για να γίνει όμως μια αγιογραφία, πυρογραφία και ξυλογλυπτική σε ξύλο πρέπει το ίδιο το ξύλο να είναι καλά επεξεργασμένο από ειδικό εργαστήρι. Για να κάνει κάποιος  πυρογραφία πρέπει να έχει ένα μικρό μηχανηματάκι που μοιάζει με ένα κουτί που έχει κολλημένο ένα καλώδιο στην κορυφή του. Μας είπε ότι οι περισσότερες εικόνες, είναι καλυμμένες γύρω από τον Άγιο της εικόνας με χρυσό ή ψευδόχρυσο. Άμα είναι χρυσός κανονικός θα αφήσει στην εικόνα μεσαία σε μέγεθος τετράγωνα. Ενώ άμα είναι καλυμμένο με ψευδόχρυσο ( που είναι πάρα πολύ λεπτός ) δεν θα φαίνετε τίποτα από τετράγωνα και γραμμές, θα φαίνετε σαν να είναι βαμμένο με χρυσό χρώμα από πινέλο. Η ξυλογλυπτική είναι δύσκολη, άμα έχεις ένα συγκεκριμένο σχέδιο στο μυαλό και κάνεις κανένα λάθος θα χρειαστεί ή να πάρεις καινούργιο ξύλο ή στο

ίδιο αλλά να αλλάξεις το σχέδιο. Το καθένα από τα μέρη του σώματος π.χ. το χέρι, το πόδι, το μάτι να είναι το ένα ίδιο με το άλλο, τα ρούχα, τα χείλη, τα γένια κ.α. Επίσης μας είπε ότι από μια εικόνα μπορείς να αλλάξεις την στάση των χεριών και του σώματός του, να αλλάξεις το ύφος του Αγίου μα από π.χ. τον Άγιο Γεώργιο δεν μπορείς να αλλάξεις το χρώμα του άλογό του, το πράγμα που κρατάει κ.α.

  Η κυρία Ζωή με κάποια άλλα άτομα, ένωσαν μερικά τραπέζια έριξαν πάνω τους ασβέστη και σχεδίασαν χωρίς να βάψουν ακόμα ( αφού δεν πρόλαβαν ) τον Χριστό με τους Μαθητές του πάνω σε ένα καράβι.   

              Γιαλαμπούκης Γιώργος   

Σχολιάστε

Top