Στο «Λιοτρίβι»

ελαιο

Την Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου, μαζί με την Ε’ τάξη, πραγματοποιήσαμε διδακτική επίσκεψη στο ελαιοτριβείο της περιοχής μας, το «Λιοτρίβι».

Εκεί, είχαμε την ευκαιρία να δούμε όλη τη διαδικασία που ακολουθείται, μέχρι να βγει και να συσκευαστεί το πολύτιμο λάδι!

Είδαμε τους ελαιοπαραγωγούς, που ξεφόρτωναν τις ελιές τους σε μια μεγάλη χοάνη, το διαχωρισμό των καρπών από τα φύλλα, την ταινία όπου πλένονται οι ελιές, τις δεξαμενές όπου οι ελιές πολτοποιούνται και ο πολτός αυτός ανακατεύεται για μια ώρα, τη μηχανή όπου ξεχωρίζει το λάδι από τις φλούδες και τα κομμάτια κουκουτσιών, όπως και τον χώρο όπου στραγγίζεται, ζυγίζεται και συσκευάζεται το λάδι.

Οι υπεύθυνοι του ελαιοτριβείου μας ξενάγησαν και στον εξωτερικό χώρο, όπου μας εξήγησαν τη διαδικασία παρασκευής βιολογικού καυσίμου από τα κουκούτσια της ελιάς.

Είχαμε επίσης τη δυνατότητα να επισκεφτούμε και τα φυτώρια ελιάς του ελαιοτριβείου, όπου είδαμε πολλά δεντράκια διαφόρων ποικιλιών και εργαλεία για την καλλιέργειά τους.

Τέλος, μας κέρασαν νοστιμότατο ελιόψωμο κι επιστρέψαμε πολύ χαρούμενοι στο σχολείο! Ευχαριστούμε όλους τους υπεύθυνους του ελαιοτριβείου για την υποδοχή και την ξενάγηση!

 

Σχολιάστε

Top