Η επίσκεψη των μαθητών του 11ου Δημοτικού Σχολείου Γιαννιτσών σε ένα <> παραγωγής τσίπουρου.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

    Τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου οι μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό του 11ου Δημοτικού Σχολείου Γιαννιτσών,  επισκεφτήκαμε το καζάνι παραγωγής τσίπουρου του κου Αγάθωνα Σταυρακάκη στην Παραλίμνη Γιαννιτσών.

    Εκεί συναντήσαμε πολλούς ανθρώπους, αυτός όμως που ξεχώριζε ήταν ο κος Αγάθωνας. Ο κος Αγάθωνας είναι ένας ευχάριστος και καλοσυνάτος άνθρωπος με πολύ χιούμορ.

    Αφού μας καλωσόρισε, μας ξενάγησε στο χώρο και μας ενημέρωσε για την παραγωγή του τσίπουρου. Μας έδειξε δύο μεγάλα μεταλλικά καζάνια που ήταν γεμάτα με πατημένα σταφύλια. Ο κος Αγάθωνας μας είπε: <<Παιδιά μου, θα πρέπει να ξέρετε πως όσο πιο καλά είναι τα σταφύλια μας τόσο καλύτερο τσίπουρο θα παράγουμε>>.    

 Όλοι μας προσέξαμε ότι κάτω από κάθε καζάνι υπήρχε φωτιά που έκαιγε συνεχώς. Ο κος Αγάθωνας μας εξήγησε πόσο σημαντικό είναι να βράζουν τα σταφύλια σε μέτρια φωτιά γιατί υπήρχε ο κίνδυνος να καεί το τσίπουρο. Στο κάτω και πλαϊνό μέρος των καζανιών υπήρχε κάτι σαν σωλήνας και από εκεί βλέπαμε να κυλάει το τσίπουρο μέσα σε μεταλλικά  δοχεία.

Στη συνέχεια αυτά τα δοχεία τα αποθήκευαν όλα μαζί σε κάποιο χώρο.

   Αργότερα, όταν τελείωσε η ξενάγησή μας στο χώρο, μας πρόσφεραν σάντουιτς τα οποία φάγαμε με μεγάλη όρεξη.

 Όλοι μας νιώθαμε σαν να βρισκόμασταν σε γιορτή γιατί οι άνθρωποι εκεί ήταν πολύ χαρούμενοι. Αστειεύονταν, έτρωγαν, έπιναν και πείραζαν ο ένας τον άλλο.

   Νομίζω  ότι αυτή η εκπαιδευτική επίσκεψη, στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος του σχολείου μας, ήταν  χρήσιμη για όλους μας επειδή είδαμε από κοντά πώς παράγεται το τσίπουρο από τα σταφύλια.

   Ελπίζω του χρόνου να επισκεφτούμε και πάλι το καζάνι του κου Αγάθωνα και να μοιραστούμε μαζί του τη χαρά της μέρας αυτής.

 

Ειρήνη Βασιλειάδου

Μαθήτρια  Γ΄ Δημοτικού

Σχολιάστε

Top