Η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης

pagk-imera-2013

pagk-imera-2013

 

Σε σχετικό αφιέρωμα που έγινε παρουσία όλων των μαθητών του σχολείου, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα της Αποταμίευσης που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Οκτωβρίου, ο μαθητής της Δ΄ Τάξης  Ποντίδης Χρήστος ανέπτυξε το νόημα και τη σημασία της ημέρας .

Αναλυτικότερα τόνισε:

Η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης γιορτάζεται την 31η Οκτωβρίου κάθε χρόνου

H ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας Αποταμίευσης ξεκινάει τo 1924 στο Μιλάνο, όπου εκπρόσωποι ταμιευτηρίων από 29 χώρες αναγνώρισαν την αξία της αποταμίευσης και καθιέρωσαν την 31η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα εορτασμού της.

Η Ελλάδα  προσχωρεί το 1936, στον διεθνή εορτασμό της Ημέρας Αποταμίευσης.  Από την πρώτη κιόλας χρονιά, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο καθιερώνει τον εορτασμό της Ημέρας της Αποταμίευσης στις 31 Οκτωβρίου.

Η έννοια της αποταμίευσης ήταν γνωστή από την αρχαιότητα περισσότερο με την έννοια της Πρόνοιας. Αρχαίοι λαοί, όπως ιδιαίτερα οι αρχαίοι Αιγύπτιοι διατηρούσαν τεράστιες αποθήκες φύλαξης αγαθών για δύσκολες περιόδους. Ομοίως και στην αρχαία Αθήνα υπήρχαν αποθήκες φύλαξης σίτου και άλλων αγαθών, όπως στο Πομπείο, κατά αναφορά του Δημοσθένη, καθώς και στον Πειραιά. Ο Ησίοδος είναι ο αρχαιότερος που εξήρε ιδιαίτερα το πνεύμα της αποταμίευσης Χαρακτηριστική και η σύγχρονη ελληνική παροιμία «Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι».

Ο κουμπαράς – σύμβολο της αποταμίευσης, γίνεται το σήμα κατατεθέν και κοσμεί τα παιδικά δωμάτια σε όλη τη χώρα.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι ο πιστωτικός οργανισμός που μας έμαθε την αξία της αποταμίευσης, καλλιεργώντας και ενισχύοντας την αποταμιευτική  συνείδηση.

Σήμερα, ακόμη περισσότερο, το Νέο  Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο συνεχίζει να λειτουργεί ως η ουσιαστικότερη πηγή συγκέντρωσης και ενεργοποίησης των αποταμιεύσεων της ελληνικής κοινωνίας.

Στη φύση τα ζώα μας δίνουν παραδείγματα αποταμίευσης τα οποία αξίζει να προσέξουμε. Η καμήλα είναι ένα από τα ζώα που αποταμιεύουν για να ξεπεράσουν δυσκολίες που προκύπτουν από το περιβάλλον που ζουν. Μπορεί να μην συγκεντρώνουν χρήματα, όμως ΄΄αποταμιεύουν΄΄ στις καμπούρες τους λίπος, το οποίο σε δύσκολες συνθήκες χρησιμοποιούν και εξασφαλίζουν νερό και ενέργεια.

 Όλα τα ζώα που πέφτουν σε Χειμερία Νάρκη αποταμιεύουν για να έχουν τροφή τους μήνες που δεν τρέφονται.

Το Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχει παραδοσιακά τον πρώτο λόγο στην αποταμίευση. Με σύνθημα «Φέτος γιορτάζουμε διπλά!» το Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης στις 31 Οκτωβρίου, συνεχίζοντας με συνέπεια τη διάδοση της αξίας του θεσμού.

Συγκεκριμένα, από τα μέσα Οκτωβρίου, κάθε κατάστημα του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε όλη την Ελλάδα, υποδέχεται το κοινό με δώρα. 

Όσοι ανοίξουν λογαριασμό ταμιευτηρίου από 15 Οκτωβρίου έως και 15 Νοεμβρίου, με ελάχιστο ποσό κατάθεσης τα 50 ευρώ, μπαίνουν αυτόματα σε διαδικασία κλήρωσης, από την οποία θα αναδειχθούν 200 τυχεροί. Οι νικητές θα κερδίσουν από ένα κουμπαρά με 200 ευρώ.

Οι λογαριασμοί μπορούν να ανοιχθούν τόσο στο δίκτυο των καταστημάτων του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, όσο και στα καταστήματα των ΕΛΤΑ σε όλη την Ελλάδα. 

Ακόμη, το Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ως τραπεζικό ίδρυμα με κοινωνικό πρόσωπο, θα προσφέρει το αντίστοιχο συνολικό ποσό σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σε όλη την Ελλάδα. Οι μονάδες που θα ενισχυθούν οικονομικά, θα προκύψουν από κλήρωση.

Σχολιάστε

Top