11 Δεκεμβρίου Παγκόσμια ημέρα του Παιδιού

logowhite_s

logowhite_s

 

 

Η Τετάρτη τάξη του Σχολείου μας συμμετέχει  στο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

«Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών»

της UNICEF

«Λέμε ΟΧΙ στη Βία και την εκμετάλλευση. Λέμε ΝΑΙ στην αλληλεγγύη και την ανθρωπιά, με εμβόλια, φαγητό και σχολείο για τα φτωχά παιδιά του κόσμου«

Η Γιούνισεφ (UNICEF) είναι μία οργάνωση του ΟΗΕ για τα παιδιά, τιμημένη το 1965 με βραβείο Νόμπελ για την προσφορά της.

Ιδρύθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1946 από τη γενική συνέλευση του νεοσύστατου τότε διεθνούς οργανισμού για να βοηθήσει τα παιδιά της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Κίνας μετά το τέλος του Β” Παγκοσμίου Πολέμου.

Το 1953 η UNICEF έγινε μόνιμο τμήμα του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, με κεντρικά γραφεία στη Νέα Υόρκη και αποστολή την κάλυψη των μακροπρόθεσμων αναγκών των φτωχών παιδιών και των μητέρων τους στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Στην Ελλάδα, πρώτος πρεσβευτής καλής θέλησης υπήρξε ο συγγραφέας Αντώνης Σαμαράκης. Πρέσβειρα καλής θέλησης της UNICEF στην Ελλάδα είναι, επίσης, η ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ.

Στις 20 Νοεμβρίου 1989 υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η «Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού», που αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως. Την έχουν επικυρώσει 191 κράτη, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας. Τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών στους τομείς της Επιβίωσης, της Ανάπτυξης, της Προστασίας και της Συμμετοχής. Η 20η Νοεμβρίου εορτάζεται κάθε χρόνο ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Η UNICEF βοήθησε ποικιλοτρόπως τη χώρα μας από το 1947 έως το 1969. Εφάρμοσε προγράμματα παστερίωσης του γάλακτος, ελέγχου της φυματίωσης και της σύφιλης, συνολικού ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Το 1977 ιδρύθηκε η Ελληνική Επιτροπή της UNICEF, με σκοπό την πληροφόρηση των Ελλήνων για την κατάσταση των παιδιών και των μητέρων τους σε κάθε γωνιά του πλανήτη, την εκπαίδευση για την ανάπτυξη, ώστε να δημιουργηθεί ένα καλύτερο μέλλον από μια ευαισθητοποιημένη νέα γενιά.

Από την πώληση προϊόντων (κάρτες, τετράδια, παιχνίδια, είδη γραφείου κ.ά.) και τη συλλογή πόρων μέσω δωρεών, συμβάλλει στη χρηματοδότηση προγραμμάτων ανάπτυξης ή επείγουσας ανάγκης σε σχεδόν 160 χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου και της Ανατολικής Ευρώπης. Στην Ελλάδα, η γενέθλια μέρα της UNICEF γιορτάζεται ως Ημέρα του Παιδιού, με τη διοργάνωση του Ετήσιου Τηλεμαραθώνιου και πλήθους εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα.

Η συμφωνία της Ελλάδας με τη UNICEF υπογράφτηκε τον Οκτώβριο του 1947. Η κατάσταση που επικρατούσε στην Ελλάδα, κατά το τέλος του πολέμου, ήταν από τις χειρότερες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο εμφύλιος πόλεμος που ακολούθησε,χειροτέρεψε τις συνθήκες και πρόσθεσε πολλούςπρόσφυγες στον ήδη μεγάλο αριθμό απόρων και αστέγων.

Πολλά από τα παιδιά που έπαιρναν βοήθεια από τη UNICEF,ανήκαν σ’αυτές τις ομάδες των προσφύγων.

Η βοήθεια έπρεπε να συνεχιστεί, ακόμη και όταν σταμάτησαν οι μάχες και οι πρόσφυγες επέστρεψαν στα σπίτια τους, επειδή η έλλειψη τροφίμων στα χωριά αυτά ήταν πολύ μεγάλη.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας που έστειλε η UNICEF αποτελείτο από τρόφιμα. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η UNICEF βοηθούσε περίπου 1.000.000 παιδιά. Η UNICEF έπρεπε επίσης να στείλει μεγάλες ποσότητες ρουχισμού, υποδημάτων και κουβερτών. Η UNICEF υποστήριξε παράλληλα και μια μαζική εκστρατεία ανοσοποίησης.

Μέχρι το 1951, η ανάκαμψη της χώρας είχε προχωρήσει σε αρκετά μεγάλο βαθμό και η βοήθεια της UNICEF στράφηκε στη βελτίωση της υγείας των παιδιών και των μητέρων, στην παροχή υπηρεσιών σε ανάπηρα παιδιά και σε προγράμματα παστερίωσης του γάλακτος.

Γεύματα για τα παιδιά Από το Φεβρουάριο του 1948 και για μια περίοδο που διήρκεσε 3 ½ χρόνια, η UNICEF παρείχε καθημερινά επιπρόσθετα γεύματα σε 340.000-1.000.000 παιδιά και μητέρες. Διατέθηκαν περισσότερα από 16.000.000 κιλά γάλακτος μαζί με μεγάλες ποσότητας από κρέας, ψάρι, λίπη και άλλα τρόφιμα. Η διανομή των τροφίμων γινόταν συνήθως στα σχολεία.Υπήρχαν αρκετές ποσότητες ώστε να συνεχίζεται η παροχή τροφίμων και το καλοκαίρι σε 250.000 παιδιά σε κατασκηνώσεις. Η κυβέρνηση παρείχε ψωμί, σταφίδες, λάδι. Για τα ορφανά Ένα πρόγραμμα της UNICEF μαζί με τη Suisse a l’Europe διέθεσε διαφορες αναγκαίες προμήθειες, όπως ρουχισμός,ειδικά σε παιδιά ορφανά από πατέρα που ζούσαν με τη χήρα μητέρα τους. Εβδομήντα πέντε χιλιάδες ζεύγη κάλτσες κατασκευάστηκαν από βαμβάκι που διέθεσε η UNICEF, καθώς και 195.000 τ.μ. υφάσματος για είδη ρουχισμού. Κατασκευάστηκαν επίσης περίπου 7.000 ζεύγη παπούτσια και έγινε ανταλλαγή ακατέργαστου μαλλιού αξίας 82.000δολαρίων με υλικό κατάλληλο για την κατασκευή παλτών, ενδυμάτων και κουβερτών. Οι αποδέκτες ήταν ορφανά και εγκαταλειμμένα παιδιά.

Παρά τις οικονομικές δυσχέρειες σε πολλά μέρη του κόσμου και τις πολύπλοκες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που επηρέασαν τη ζωή των παιδιών σε σχεδόν 80 χώρες το 2012, σημειώθηκε πρόοδος για εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με την Ετήσια Αναφορά της UNICEF για το 2012.

 «Καθώς πλησιάζει η προθεσμία για την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, έχουμε κάθε λόγο να γιορτάζουμε τα μειούμενα ποσοστά φτώχειας, τη σχεδόν εξάλειψη της πολιομυελίτιδας, την αύξηση των εμβολιασμών, τα περισσότερα κορίτσια που πηγαίνουν στο σχολείο, τη βελτίωση της πρόσβασης σε καθαρό νερό και διατροφή και το γεγονός πως περισσότερα παιδιά από ποτέ επιβιώνουν και ευημερούν πέρα από τα πέμπτα τους γενέθλια», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF, Anthony Lake. «Αλλά αυτά τα αποτελέσματα δεν είναι λόγος να επαναπαυόμαστε.»

Οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης κυριάρχησαν στα πρωτοσέλιδα το  και η Ετήσια Αναφορά της UNICEF επισημαίνει ότι η οργάνωση και οι συνεργάτες της ανταποκρίθηκαν σε 286 ανθρωπιστικές κρίσεις σε 79 χώρες.

Στη σωτήρια βοήθεια που παρασχέθηκε μέσω της UNICEF συμπεριλαμβάνονται:

Τα προγράμματα θεραπευτικής διατροφής για περισσότερα από 2,1 εκατομμύρια σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Οι εμβολιασμοί κατά της ιλαράς σχεδόν 44 εκατομμυρίων παιδιών έως 15 ετών.

Η παροχή πρόσβασης σε ασφαλές νερό σε 18,8 εκατομμύρια ανθρώπους.

Τα πάνω από 3,5 εκατομμύρια παιδιά που απέκτησαν πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Τον Απρίλιο του 2012, η UNICEF ξεκίνησε την παγκόσμια εκστρατεία μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, “SahelNOW”, που προώθησε την ευαισθητοποίηση για την επικείμενη επισιτιστική κρίση στην περιοχή αυτή της Αφρικής. Η τρομακτική σύγκρουση στη Συρία απαίτησε ιδιαίτερες προσπάθειες. Η UNICEF βοήθησε να συνεχίσουν το σχολείο σχεδόν 80.000 παιδιά που έχουν πληγεί από τη σύγκρουση, υποστήριξε εκστρατεία εμβολιασμών κατά της ιλαράς για περισσότερα από 1,4 εκατομμύρια παιδιά και παρείχε ψυχοκοινωνική φροντίδα σε περίπου 47.000 παιδιά. Η UNICEF παρείχε επίσης ασφαλές νερό στα στρατόπεδα προσφύγων και στις κοινότητες που τους φιλοξενούσαν για πάνω από 100.000 άτομα και προμήθειες για το χειμώνα σε περισσότερους από 260.000 ανθρώπους στη Συρία.

Πέρα όμως από τέτοιες κρίσεις, η UNICEF συνέχισε το έργο της για να θέσει τα παιδιά στην κορυφή της παγκόσμιας ατζέντας ξεκινώντας τον Ιούνιο του 2012 την εκστρατεία «Δέσμευση για την παιδική επιβίωση: Η ανανέωση μιας υπόσχεσης», ένα παγκόσμιο κίνημα για τον τερματισμό των θανάτων παιδιών που μπορούν να προληφθούν. Προώθησε επίσης μεταξύ άλλων εκστρατείες για την καταγραφή των γεννήσεων των παιδιών, προγράμματα για την ταχεία διάγνωση και θεραπεία του AIDS, καινοτόμες πρωτοβουλίες στα πλαίσιο του ΟΗΕ με στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης σε χαμηλού κόστους παρεμβάσεις υγείας για γυναίκες και παιδιά, παρέχοντας ζωτικές προμήθειες.

Ελλάδα – To 2012, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF μαζί με άλλες Εθνικές Επιτροπές (σε Βέλγιο, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο κ.α.) συνεργάστηκαν με επιτυχία με τη UNICEF για να υποστηρίξουν Σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Παιδική Φτώχεια, που θα υπερβαίνει τις χρηματοοικονομικές πτυχές της παιδικής φτώχειας ώστε να υπάρχει επαρκής εισοδηματική στήριξη, πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες και συμμετοχή των παιδιών στις αποφάσεις.

Επίσης, υλοποίησε πρόγραμμα εμβολιασμών σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, εκπαίδευσε εκατοντάδες εκπαιδευτικούς και χιλιάδες μαθητές, προσέφερε σχολικό υλικό, βιβλία, παιχνίδια και δώρα, σε φορείς που ασχολούνται με το παιδί, ενώ ετοίμασε για πρώτη φορά Έκθεση για την Κατάσταση των Παιδιών στην Ελλάδα για να φωτίσει τις ανάγκες τους λόγω της οικονομικής κρίσης και να προτείνει λύσεις προς την πολιτεία που είναι υπεύθυνη για την προστασία των παιδιών στη χώρα μας.

Γιαλαμπούκης Γιώργος, Λιάσιου Χριστίνα

Σχολιάστε

Top