Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο

images (1)

Χρήστος Ποντίδης , Δ΄Τάξη

images (1)

Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο εορτάζεται κάθε χρόνο το Φεβρουάριο.

Καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Viviane Reding, αρμόδια για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μέσα Επικοινωνίας, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό και ιδιαίτερα τα νέα παιδιά για τους κινδύνους που ενυπάρχουν στον κυβερνοχώρο. Η ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο, είτε αυτή αφορά την απλή ενημέρωση μέσω ειδησεογραφικών ιστοσελίδων είτε την αναζήτηση εξειδικευμένων πληροφοριών επιστημονικών θεμάτων, απαιτεί την τήρηση κάποιων απλών κανόνων που βοηθούν το χρήστη να αποφύγει τις «κακοτοπιές» του Παγκόσμιου Ιστού.

Τα τελευταία χρόνια, η παράνομη δραστηριότητα στο Διαδίκτυο έχει αναπτυχθεί σημαντικά. Κάθε μέρα, χιλιάδες χρήστες πέφτουν θύματα κάποιας διαδικτυακής απάτης, είτε λόγω κάποιου κακόβουλου λογισμικού που έδωσε πρόσβαση στον υπολογιστή σε επιτήδειους, ή δίνοντας προσωπικά τους στοιχεία .

Η ημέρα αυτή αποτελεί εφαλτήριο ευαισθητοποίησης των μικρών και μεγάλων στα θέματα που αφορούν την ασφαλή και ηθικά σωστή χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και όλων των διαδραστικών τεχνολογιών που είναι πια κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Οι περισσότεροι κίνδυνοι που θέτουν την ασφάλεια ενός χρήστη στο Διαδίκτυο, μπορούν να αποφευχθούν εφόσον ακολουθούνται μερικοί απλοί κανόνες πλοήγησης στο Διαδίκτυο:

• Ο χρυσός κανόνας του «s» δίπλα στο «http» της διεύθυνσης της ιστοσελίδας σημαίνει «secure», ασφαλής, και υποδηλώνει ότι η συγκεκριμένη ιστοσελίδα βρίσκεται σε ασφαλή server, κάποιας τράπεζας ή εξειδικευμένης υπηρεσίας παροχής υπηρεσιών ασφαλών συναλλαγών.

• Αυτονόητη, από την πρώτη κιόλας ημέρα αγοράς ενός υπολογιστή και πρόσβασης στο διαδίκτυο είναι η εγκατάσταση ενός προγράμματος anti-virus.

• Ο υπολογιστής, καλό είναι, να βρίσκεται σε κάποιον από τους κοινόχρηστους χώρους του σπιτιού, κατά προτίμηση στο σαλόνι ή στο καθιστικό μαζί με την τηλεόραση όπου κάθεται όλη η οικογένεια.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, σημαντικό ρόλο παίζει η πρόληψη, η οποία στην ουσία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή ελέγχου και ορίων στη χρήση του Διαδικτύου από το παιδί.

Όσο πιο ενημερωμένοι είμαστε τόσο πιο εύκολα μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε και να προστατεύσουμε εμάς και την οικογένεια μας».

Μαθητές

Οδηγίες καλής χρήσης του διαδικτύου

 

1. Τα μηνύματα Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου και οι πληροφορίες που αποστέλλετε με οποιοδήποτε τρόπο σε άλλους χρήστες του διαδικτύου δεν πρέπει:

● Να προσβάλλουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διάφορες μειονότητες.

● Να σχετίζονται με παράνομες πράξεις.

● Να έχουν υβριστικό χαρακτήρα ή διαφημιστική χροιά.

● Να τους προσβάλλουν, αλλά να ακολουθούν τους νόμους, τα χρηστά ήθη και τα ήθη χρήσης του διαδικτύου.

2. Μη διακινείτε δικτυακούς τόπους και γενικότερα

πληροφορίες που:

● Προπαγανδίζουν την επιθετική συμπεριφορά, το μίσος και το ρατσισμό.

● Προωθούν τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια.

● Περιέχουν πορνογραφικό περιεχόμενο.

● Αναφέρονται σε παραβιάσεις ασφάλειας διαφόρων συστημάτων.

● Αφορούν την παράνομη διανομή προγραμμάτων.

● Περιέχουν οπτικοακουστικό υλικό-προϊόν πνευματικής δημιουργίας που προστατεύεται.

● Αφορούν υλικό με διαφημιστικά banner.

3. Ελέγχετε προσεκτικά το περιεχόμενο των μηνυμάτων σας για την απομάκρυνση ιών ή άλλων στοιχείων που μπορεί να βλάψουν άλλους χρήστες του διαδικτύου.

4. Χρησιμοποιείτε υπολογιστή με λογισμικό προστασίας από τους ιούς (antivirus), το οποίο να είναι ενεργό και να ανανεώνεται αυτόματα με τους νέους ιούς από τον κατασκευαστή του.

5.Ο κόσμος του διαδικτύου είναι εικονικός

Τι δεν πρέπει να κάνετε στο διαδίκτυο

1. Τα άτομα που γνωρίζετε στο διαδίκτυο δεν είναι πάντοτε αυτά που ισχυρίζονται ότι είναι. Μπορεί να σας λένε ψέματα, για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη σας.

2. Μη δίνετε ποτέ τα προσωπικά σας στοιχεία, ούτε να αποκαλύπτετε σε άλλους χρήστες του διαδικτύου πληροφορίες που αφορούν τους φίλους σας, την οικογένειά σας ή το σχολείο σας.

3. Μην αποκαλύπτετε τους κωδικούς πρόσβασης (password) που χρησιμοποιείτε.

4. Μην επιχειρείτε συναλλαγές μέσω του διαδικτύου για την αγορά προϊόντων και μη δίνετε στοιχεία που αφορούν πιστωτικές κάρτες.

5. Να είστε επιφυλακτικοί ως προς την αποδοχή όσων διαβάζετε στο διαδίκτυο ή αυτών που σας λένε οι άλλοι χρήστες του, πριν το υποβάλετε στην κρίση σας.

6. Συζητήστε με τους δασκάλους σας, τους γονείς σας και με πρόσωπα που εμπιστεύεστε για τις δραστηριότητες σας στο διαδίκτυο, ιδιαίτερα αν αντιμετωπίσετε οτιδήποτε περίεργο ή ασυνήθιστο.

7. Να έχετε πάντα υπόψη σας ότι τα προϊόντα της πνευματικής δημιουργίας (μουσική, λογοτεχνία, κινηματογράφος, βίντεο κτλ.) προστατεύονται από τους νόμους και η διανομή τους μέσω του διαδικτύου είναι παράνομη πράξη.

8. Το ίδιο παράνομη πράξη θεωρείται και η διακίνηση προγραμμάτων υπολογιστών (Software), εκτός και αν ανήκουν στην κατηγορία του Ελεύθερου Λογισμικού (Open source software).

9. Μην ανοίγετε μηνύματα e-mail και επισυναπτόμενα αρχεία από άγνωστους αποστολείς με περίεργα θέματα (subject) ή χωρίς θέμα. Είναι πολύ πιθανό να περιέχουν ιούς και να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στον υπολογιστή σας.

10. Μη χρησιμοποιείτε άκριτα οποιοδήποτε πρόγραμμα βρίσκετε στο διαδίκτυο. Δεν είναι όλα τα προγράμματα ασφαλή, ακόμη και αν εμφανίζονται ως παιχνίδια.

 

11.Εάν κάποιος διαδικτυακός φίλος σας ζητήσει να κρατήσετε τη φιλία σας μυστική να το πείτε αμέσως στους γονείς ή τους δασκάλους σας.

12. Μη δίνετε πληροφορίες γιατί οποιαδήποτε προσωπική πληροφορία δημοσιεύεις στο διαδίκτυο παύει από εκείνη τη στιγμή να είναι προσωπική και γίνεται δημοσίως προσβάσιμη παντού στον κόσμο;

13. Ο χρόνος που μένετε στον υπολογιστή και το διαδίκτυο να μην είναι περισσότερος από το χρόνο που αφιερώνετε στο παιχνίδι, τους φίλους ή το διάβασμα;

 

 

 

Σχολιάστε

Top