Ο ποταμός Λουδίας

giannitsa_loudias4

από τη Δέσποινα Ιορανίδου, Δ΄τάξη

giannitsa_loudias4

Κάθε πόλη έχει και τα δικά της μοναδικά αξιοθέατα που είναι πανέμορφα και σε μαγεύουν.

Έτσι και στην πόλη που κατοικώ, υπάρχουν αμέτρητα αξιοθέατα που αξίζει τον κόπο να τα δεις από κοντά. Ένα από αυτά είναι ο Λουδίας ποταμός. Βρίσκεται λίγο πιο έξω από την πόλη των Γιαννιτσών .

Έχει πλούσια χλωρίδα και πανίδα και είναι υδροβιότοπος. Ο Γαλλικός , ο Αξιός και ο Λουδίας αποτελούν Εθνικό Πάρκο .Ο ποταμός Λουδίας έχει μήκος τρία χιλιόμετρα και βάθος τρία μέτρα.

Ο ποταμός Λουδίας είναι ένας ποταμός με μεγάλη ιστορία παρόλο που το συνολικό του μήκος δε ξεπερνά τα 60 χλμ. και η σημερινή του κοίτη είναι στην ουσία ένα τεχνητό κανάλι που αποτελεί μέρος του αποστραγγιστικού συστήματος της αποξηραμένης λίμνης των Γιαννιτσών.Στην αρχή ήταν  λίμνη, γνωστή ως «η λίμνη των Γιαννιτσών». Αργότερα αναγκάστηκαν να την αποξηράνουν γιατί εκεί συσσωρεύονταν χιλιάδες κουνούπια που προκαλούσαν  αρρώστιες. Επίσης εκεί έγινε ο Μακεδονικός αγώνας.

H έκταση που αποτελεί τον κωπηλατικό στίβο στο Κωπηλατικό κέντρο Λουδία, ονομάζεται σημείο «μηδέν» γιατί η στάθμη των υδάτων από την αντίστοιχη επιφάνεια της θάλασσας έχει μόνο 30 cm διαφορά. Στην περιοχή αυτή συμβαίνει το φαινόμενο της πλημμυρίδας-άμπωτης, έχει όμως ελαχιστοποιηθεί μετά την κατασκευή φράγματος.

Tο άθλημα της κωπηλασίας ξεκινά στο «μηδέν» το 1980 και το 1988 ακολουθούν το κανώ και το καγιάκ. H ηρεμία των νερών καθ” όλη τη διάρκεια του χρόνου είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα του Λουδία. Tο γεγονός αυτό καθιστά ιδανικές της συνθήκες προπόνησης. Πολλοί σύλλογοι και εθνικές ομάδες της Eλλάδας και της Eυρώπης έχουν επιλέξει τον Λουδία για τις προπονήσεις τους.

Είναι ένας πανέμορφος ποταμός που αξίζει να τον δεις όσο μακριά και αν μένεις.

 

 

Σχολιάστε

Top