του Γιάννη Ζάχτικα…
Παιδικά και Νεανικά Χρόνια
Ο Γεώργιος Ιβάνοφ-Σαϊνόβιτς (Jerzy Iwanow-Szajnowicz) υπήρξε ένας από τους πιο γενναίους και πολυδιάστατους ήρωες της ελληνικής Αντίστασης κατά τη διάρκεια του Β” Παγκοσμίου Πολέμου. Γεννημένος στη Βαρσοβία στις 14 Δεκεμβρίου 1911, ήταν γιος του Ρώσου στρατηγού Βλαντιμίρ Ιβάνοφ και της Πολωνής Λεονάρδα Σαϊνόβιτς. Η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1926, όπου ο Γεώργιος ανέπτυξε το αθλητικό του ταλέντο στον Γ.Σ. Ηρακλής, αρχικά στο ποδόσφαιρο και αργότερα στην κολύμβηση. Το 1934 κατέκτησε το πανελλήνιο πρωτάθλημα στα 100 μέτρα ελεύθερο.
Αθλητική και Ακαδημαϊκή Πορεία
Μετά την απόκτηση της πολωνικής υπηκοότητας το 1935, εντάχθηκε στην ομάδα πόλο του AZS Βαρσοβίας και στην εθνική Πολωνίας, αναγνωρίζοντας τον εαυτό του ως κορυφαίο παίκτη το 1938. Παράλληλα, σπούδασε γεωπονία στο Πανεπιστήμιο Λουβαίν και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι.
Η Ένταξη στην Αντίσταση
Με την έκρηξη του πολέμου, ο Ιβάνοφ βοήθησε στην οργάνωση της εκκένωσης Πολωνών προσφύγων στη Θεσσαλονίκη και το 1940 εντάχθηκε στην πολωνική μυστική υπηρεσία. Μετά την κατάληψη της Ελλάδας από τους Γερμανούς το 1941, κατέφυγε στη Μέση Ανατολή και στη συνέχεια, με τη βοήθεια των Βρετανών, επέστρεψε στην κατεχόμενη Ελλάδα για να συμμετάσχει στην Αντίσταση. Μεταμφιεσμένος σε εργάτη, πραγματοποίησε σειρά επιτυχημένων σαμποτάζ σε στρατηγικούς στόχους, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στους Γερμανούς. Η δράση του υπήρξε καθοριστική για την ενίσχυση του ηθικού των Ελλήνων και την αποδυνάμωση του εχθρού.
Σύλληψη και Θυσία
Συνεργάστηκε στενά με την Ελένη Καραγιάννη και άλλους ηγέτες της ελληνικής Αντίστασης, ενώ η δράση του εκτιμήθηκε τόσο από τους Βρετανούς όσο και από τους Πολωνούς συμμάχους. Οι Γερμανοί, αναγνωρίζοντας την επικινδυνότητά του, είχαν θέσει βραβείο 500.000 δραχμών για τη σύλληψή του. Στις 8 Σεπτεμβρίου 1942 συνελήφθη, υπέστη βασανιστήρια και καταδικάστηκε σε τρεις θανάτους. Στις 4 Ιανουαρίου 1943, κατά τη διάρκεια μεταφοράς του για εκτέλεση στην Καισαριανή, επιχείρησε να δραπετεύσει, αλλά συνελήφθη και εκτελέστηκε επί τόπου. Οι τελευταίες του λέξεις ήταν: «Ζήτω η Πολωνία, ζήτω η Ελλάδα».
Η Διαχρονική Μνήμη του Ήρωα
Ο Ιβάνοφ τιμήθηκε με το παρατσούκλι «Άγγελος της Αντίστασης» και αναγνωρίστηκε ως ήρωας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Πολωνία. Η μνήμη του διατηρείται ζωντανή μέσω του μνημείου του στη Θεσσαλονίκη και του Ιβανώφειου Κλειστού Γυμναστηρίου, έδρα του Γ.Σ. Ηρακλής, το οποίο φέρει το όνομά του. Η ιστορία του Γεώργιου Ιβάνοφ-Σαϊνόβιτς αποτελεί παράδειγμα αφοσίωσης, θάρρους και ανιδιοτελούς προσφοράς για την ελευθερία και την πατρίδα.
Περισσότερα:
-Βικιπαίδεια (Αγγλική έκδοση): Περιλαμβάνει αναλυτική βιογραφία του Ιβάνοφ, καλύπτοντας την αθλητική του καριέρα, τη δράση του στην Αντίσταση και την εκτέλεσή του από τους Γερμανούς.
-Πολωνική Πρεσβεία στην Ελλάδα: Αφιέρωμα στη ζωή και την κληρονομιά του Ιβάνοφ, με έμφαση στην πολωνική του καταγωγή και τις διεθνείς τιμές που έλαβε.
-Culture is Athens: Περιγραφή της αθλητικής του καριέρας στον Ηρακλή και της μεταγενέστερης δράσης του ως πράκτορας και σαμποτέρ.
-Πολωνικό Υπουργείο Εξωτερικών: Αναφορά στην αθλητική του καριέρα στον Ηρακλή, τις σπουδές του στη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Λουβέν και την εκπαίδευσή του ως πράκτορας και σαμποτέρ.
-PolandDaily24: Αναφορά στη δράση του Ιβάνοφ στην Αντίσταση και την εκτέλεσή του από τους Γερμανούς.
-ExecutedToday.com: Λεπτομέρειες για την εκτέλεσή του στις 4 Ιανουαρίου 1943 και τις τελευταίες του στιγμές.
