Η τεράστια καταστροφή της Σάμου

Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ[2693]

Στις 30 Οκτωβρίου του 2020, ένας αρκετά αισθητός σεισμός μεγέθους 7 ρίχτερ καταγράφηκε μεταξύ της Σάμου και τα παράλια της Τουρκίας κοντά στην Σμύρνη. Πολλοί οι νεκροί και άλλοι τόσοι τραυματίες βρέθηκαν σε συντρίμμια καθώς και πολλές καταστροφές περιουσιών αλλά και σημαντικών μνημείων συγκλόνισαν τους κατοίκους των δύο περιοχών.

Πολλά παλαιά σπίτια καταστράφηκαν, άλλα έπεσαν σαν τραπουλόχαρτα και άλλα απλά υπέστησαν μια μικρή αλλά εξίσου σοβαρή ζημιά.

Κάποιες όμως από τις πιο συγκλονιστικές καταστροφές που στιγμάτισαν κυρίως τους κατοίκους της Σάμου, είναι η κατεστραμμένη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τα σπασμένα αγγεία από το Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου, τα τμήματα από το κάστρο του Λυκούργου Λογοθέτη  και πολλές εκπαιδευτικές μονάδες του νησιού. Αναγκάστηκαν να μείνουν σε ξενοδοχεία καθώς 6 ακόμα μετασεισμοί ακολούθησαν. Τα δυστυχήματα όμως δεν τελείωσαν εκεί.

Στην Σμύρνη οι νεκροί ήταν 115 και οι τραυματίες 1.034, ενώ στην Σάμο οι τραυματίες ήταν 8 και οι νεκροί 2. Αυτοί όμως οι δύο νεκροί ήταν δύο νεαροί έφηβοι. Μια κοπέλα 15 ετών και ένα αγόρι 17 ετών. Τους καταπλάκωσε ο τοίχος ενός σπιτιού ,30 ετών, από το στενό που περπατούσαν για να γυρίσουν από το σχολείο. Αν και οι απώλειες ήταν μόνο δύο, ήταν και οι πιο συγκλονιστικές  καθώς οι δύο έφηβοι πέθαναν στο άνθος της ηλικίας τους.

Πολλές καταστροφές σε μαγαζιά του λιμανιού πλημμύρισαν, καθώς μετά από τον μεγάλο σεισμό μικρό τσουνάμι αναστάτωσε τους κατοίκους, διότι το τσουνάμι είναι φαινόμενο ασυνήθιστο στην Ελλάδα. Το μικρό αυτό τσουνάμι σε συνδυασμό με πολλούς μετασεισμούς, προκάλεσαν μεγάλο πανικό και σύγχυση.

Αυτός ο σεισμός θα μείνει αξέχαστος, διότι υπήρξαν πάρα πολλά θύματα και καταστροφές και μέσω αυτού τα κράτη ευαισθητοποιήθηκαν και προθυμοποιήθηκαν να αλληλοβοηθηθούν αμέσως.

Λέξεις: Μωυτσίδου Μαρία