Μπακλαβάς με σουσάμι

Συνταγή Δεκεμβρίου(Μπακλαβάς με σουσάμι)[2697]

Υλικά

¾   φύλλα κρούστας

Υλικά για την γέμιση:

  • ½ κιλό μαύρο σουσάμι
  • 1 κοφτή κουτ. σουπ. κανέλα σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη
  • 250 γραμμ. ζάχαρη
  • 3 ποτήρια καλαμποκέλαιο
  • ¼ φρέσκο βούτυρο.

Υλικά για το σιρόπι

  • 6 ποτήρια νερό
  • 6 ποτήρια ζάχαρη
  • φλούδα από ένα λεμόνι
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 κουτ. γλυκού γαρύφαλλα ολόκληρα
  • ¼ φρέσκο βούτυρο

Εκτέλεση:

Πλένουμε το σουσάμι και το ψήνουμε λίγο στο φούρνο. Το αλέθουμε και μετά προσθέτουμε: την κανέλα, το γαρύφαλλο, την ζάχαρη και ανακατεύουμε. Αλείβουμε τα φύλλα, ένα-ένα, με το ένα ποτήρι καλαμποκέλαιο και βάζουμε τα μισά στον πάτο του ταψιού (ένα ταψί του φούρνου). Απλώνουμε την γέμιση και βάζουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια με σχήμα ρόμβου και καρφώνουμε ένα ολόκληρο γαρυφαλλάκι στη μέση κάθε κομματιού. Ζεματάμε τα υπόλοιπα δύο ποτήρια καλαμποκέλαιο και το φρέσκο βούτυρο μαζί. Έπειτα  το ρίχνουμε πάνω από κάθε κομμάτι της πίτας.

Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί, εκτός από το βούτυρο. Όταν πάρουν βράση, ζεματάμε το βούτυρο και το ρίχνουμε κι αυτό. Ανακατεύουμε και περιχύνουμε το σιρόπι πάνω από την πίτα μας. Τέλος, την ψήνουμε στους 180°C μέχρι να ροδίσει.

Καλή επιτυχία!                                                             Συνταγή της κ. Σουλτάνας

Λέξεις: Μαρτάκη Ειρήνη