Το σπήλαιο του Βόρα

boras-1

Στο γνωστό βουνό Βόρας του νομού Πέλλας στην πόλη της Αριδαίας το ομώνυμο σπήλαιο είναι ένα από το πιο ανερχόμενα αξιοθέατα μαζί με τα Λουτρά της. Ένα όχι τόσο γνωστό, αλλά αρκετά ενδιαφέρον αξιοθέατο που ζήτημα να το ξέρουν αρκετοί: το σπήλαιο που είναι μέσα στο βουνό! Όσο περίεργο και να ακούγεται το εκθαμβωτικό σπήλαιο που βρίσκεται μέσα στο βουνό το ανακάλυψα μετά από πρόσφατη επίσκεψή μου.

Σχετικά λίγες αλλά σημαντικές πληροφορίες είναι γνωστές σχετικά με το σπήλαιο και την ιστορία του. Στην περιοχή των Λουτρών βρίσκεται ένα μεγάλο σύμπλεγμα 17 σπηλαίων τα οποία σχηματίστηκαν πριν χιλιάδες χρόνια, όταν η στάθμη των υδάτων ήταν στο επίπεδο των εισόδων των σπηλαίων, πριν ακόμα σχηματιστεί η πεδιάδα της Αριδαίας.

Συστηματικές ανασκαφές και εξερευνήσεις των σπηλαίων έφεραν στο φως αρκετές ενδείξεις για την παρουσία του πρωτόγονου ανθρώπου στην περιοχή: εργαλεία (μυτερές αιχμές από πέτρα για τα βέλη) και άλλα αντικείμενα που μαρτυρούν πως οι χώροι των σπηλαίων χρησιμοποιούνταν από τη Νεολιθική ή και Παλαιολιθική ακόμα Εποχή. Άλλα σημαντικά ευρήματα της περιοχής είναι το απολιθωμένο τμήμα κρανίου καφέ αρκούδας ηλικίας 10.000 χρόνων και οστά λεοπάρδαλης, λιονταριού, ελαφιού κτλ.

Το σύμπλεγμα των 17 σπηλαίων έχει ιδιαίτερη οικολογική σημασία για την περιοχή καθώς φιλοξενεί σημαντικό αριθμό ειδών σπηλαιόβιας πανίδας. Έχει δύο τεχνητές οριζόντιες εισόδους και μία φυσική κατακόρυφη. Ονομάζεται Παραπέσι από τα ζώα που πέφτουν κατά καιρούς, ενώ έχει βρεθεί και ανθρώπινος σκελετός. Το βάραθρο έχει συνολικό μήκος 50 μέτρα που σπάνε σε μία 35μετρη κατάβαση που καταλήγει δίπλα σε σάπια ξύλινη εξέδρα, ενώ 15 μέτρα πιο κάτω είναι και ο πάτος του σπηλαίου. Μέσα από τα 17 σπήλαια που έχουν καταγραφεί και ερευνηθεί, το Βάραθρο έχει αναδειχθεί τουριστικά.

Η διαδρομή προς αυτό μπορεί να σου κόψει την ανάσα. Μπορεί το υψόμετρο να μην είναι μεγάλο, αλλά προσφέρει πανοραμικές εικόνες του τοπίου της περιοχής. Ένας άλλος λόγος που θα πρότεινα για να το επισκεφτείτε είναι η άσκηση η οποία κάνετε κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Τα πολλά σκαλοπάτια που έχει, για εμένα ήταν κάτι που με αναζωογόνησε πάρα πολύ. Παρόλο που τώρα είναι κλειστό το σπήλαιο είναι μια πολύ ωραία ευκαιρία για να ξεφύγει κανείς από τη ρουτίνα και να αναπνεύσει λίγο ‘βουνίσιο’ αέρα.

Λέξεις: Μαρία Μωυτσίδου