ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ-ΕΘΙΜΑ-ΣΕ-ΑΛΛΕΣ-ΧΩΡΕΣ

christmas-5
  • Χριστούγεννα στην Γερμανία

Όπως σε πολλές χώρες του κόσμου, έτσι και οι μικροί Γερμανοί αρχίζουν να προετοιμάζονται για τα Χριστούγεννα από τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου.

Πολλές οικογένειες φτιάχνουν πρωτότυπα ημερολόγια με γιρλάντες και μικρά κουτάκια.

Κάθε Κυριακή, τις σαράντα τελευταίες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, ανάβουν ένα κερί σε ένα στεφάνι.

Την ημέρα της Αγίας Βαρβάρας στολίζουν τα βάζα τους με ένα φυτό, που θα ανθίσει τα Χριστούγεννα.

Πολλά γλυκά πρέπει να φτιαχτούν αυτές τις μέρες και για αυτό τα παιδιά βοηθούν τη μητέρα τους στη μαγειρική.

Ανήμερα του Αγίου Νικολάου τα παιδιά αφήνουν τις μπότες τους έξω       από τα δωμάτιά τους περιμένοντας τα δώρα τους.

Το δέντρο στολίζεται στις 24 Δεκεμβρίου. Τα παιδιά πάντα βοηθούν στο στόλισμά του.

Τα παιδιά φορώντας στολές μάγων, γράφουν τα αρχικά των ονομάτων των Τριών Μάγων πάνω στις πόρτες.

Το βράδυ όλοι κάθονται στο τραπέζι και η μαμά φέρνει τη γαλοπούλα, που συνοδεύεται από λάχανο και μήλα.

  • Χριστούγεννα στην Αγγλία

Στις αρχές Δεκεμβρίου όλοι στέλνουν κάρτες σε συγγενείς και φίλους. Με τις κάρτες που λαμβάνουν διακοσμούν το σπίτι τους. Οι κάρτες και τα στολίδια θα ξεκρεμαστούν στις 6 Ιανουαρίου, την ημέρα των Θεοφανείων.

Πολλές φορές κολλάνε τις κάρτες πάνω σε μια κόκκινη κορδέλα.

Όλο το σπίτι είναι ντυμένο στα γιορτινά χρώματα, το πράσινο και το κόκκινο.

Το στόλισμα του δέντρου είναι πολύ διασκεδαστικό για όλη την οικογένεια.

Πολλά παιδιά γράφουν γράμματα στον Άγιο Βασίλη.

Την Παραμονή των Χριστουγέννων τα παιδιά βγαίνουν στους δρόμους και τραγουδούν τα κάλαντα.

Σε αντάλλαγμα οι μεγάλοι τούς δίνουν μικρά γλυκίσματα ή καραμελίτσες.

Τα παιδιά κρεμάνε άδειες κάλτσες στα πόδια του κρεβατιού τους περιμένοντας τα δώρα τους.

Κάτω από το δέντρο αφήνουν γλυκά και ένα ποτήρι κρασί για τον Άγιο Βασίλη.

Τη νύχτα των Χριστουγέννων όλα τα παιδιά κοιμούνται νωρίς και στα όνειρά τους αναρωτιούνται: Θα τους φέρει, άραγε, ο Άγιος Βασίλης όλα τα παιχνίδια που του παράγγειλαν;

Δεν γίνεται γιορτινό τραπέζι χωρίς γαλοπούλα με κάστανα και πουτίγκα.

Προσοχή! Όταν ανοίξει το χριστουγεννιάτικο <<κράκερ>>, θα σκάσει μια κροτίδα.

 

  • Χριστούγεννα στην Αυστρία

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο σημαντική οικογενειακή γιορτή. Το βράδυ της Παραμονής όλα τα θέατρα, τα σινεμά και τα εστιατόρια κλείνουν τις πόρτες τους. Όλοι πρέπει να γιορτάσουν με τις οικογένειές τους.

Οι γιορτές αρχίζουν την 1η Δεκεμβρίου με το χριστουγεννιάτικο στεφάνι.

Στις πλατείες κάθε πόλης και χωριού οι κάτοικοι στολίζουν ένα έλατο.

Στις 24 Δεκεμβρίου οι δρόμοι των πόλεων γεμίζουν από παιδιά, που κρατούν από το χέρι τον παππού ή τη γιαγιά. Οι γονείς είναι στο σπίτι και στολίζουν το έλατο. Όλο τον Δεκέμβριο η περιοχή γύρω από την κεντρική πλατεία της Βιέννης, της πρωτεύουσας της Αυστρίας, γιορτάζει. Τα δέντρα του πάρκου είναι φορτωμένα με φανταστικά στολίδια και όλη η πλατεία είναι σαν να βγήκε από παραμύθι.

Σε αυτό το μαγικό πάρκο γίνεται πάντα η διάσημη Χριστουγεννιάτικη Παρέλαση, μια χαρούμενη γιορτινή πορεία, ένα καταπληκτικό θέαμα.

Πολλά μελλοντικά αστέρια του καλλιτεχνικού πατινάζ αρχίζουν την καριέρα τους σε αυτές τις γιορτές. Μεταμφιεσμένοι σε ζώα ή σε χαρακτήρες από γνωστά παραμύθια, χορεύουν στον πάγο και προσφέρουν ένα υπέροχο θέαμα σε όλα τα παιδιά.

Οι μικροί Αυστριακοί μπορούν να διασχίσουν το πάρκο με ένα τρενάκι. Πριν ανέβουν στο βαγόνι, γράφουν τις ευχές τους πάνω σε μία λίστα, που, απ’ ό,τι λένε, τη συμβουλεύεται ο Άγιος Βασίλης και ο μικρός Χριστός.

  • Χριστούγεννα στη Δανία

Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας των Χριστουγέννων. Όλοι οι δρόμοι είναι στολισμένοι με γιρλάντες και κλαδιά από έλατο.

Τα παιδιά στέλνουν κάρτες στους φίλους και στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Αυτή την εποχή βγαίνουν χριστουγεννιάτικα γραμματόσημα, που στολίζουν τους γιορτινούς φακέλους. Ένα από τα πιο όμορφα το ζωγράφισε η ίδια η βασίλισσα.

Ένα πράσινο στεφάνι με τέσσερα κεριά κρέμεται από το ταβάνι του σπιτιού.

Όλη η οικογένεια πηγαίνει στο δάσος, για να κόψει το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Από τις πρώτες μέρες των γιορτών το σπίτι στολίζεται με κλαδιά από έλατο, με αγγελάκια και αστέρια φτιαγμένα από άχυρο.

Τα παιδιά φτιάχνουν μόνα τους τα στολίδια που θα κρεμάσουν στο χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Το παραδοσιακό γιορτινό τραπέζι αρχίζει γύρω στις 6 το απόγευμα. Στο τέλος του δείπνου σερβίρεται το παραδοσιακό ρυζόγαλο. Μέσα του κρύβεται ένα ολόκληρο αμύγδαλο και όποιος το βρει παίρνει ένα δώρο. Είναι ένα γούρικο ζαχαρωτό, ένα γουρουνάκι φτιαγμένο από πάστα αμυγδάλου.

Μετά το δείπνο ο πατέρας μένει μόνος του μέσα στο δωμάτιο που βρίσκεται το χριστουγεννιάτικο έλατο. Το δέντρο είναι στολισμένο με γιρλάντες από μικρές σημαίας της Δανίας , κεράκια και μικρές και κόκκινες καρδούλες.

O πατέρας ανάβει ένα-ένα τα κεράκια του δέντρου, ενώ η υπόλοιπη οικογένεια περιμένει με αγωνία πίσω από την κλειστή πόρτα.

Επιτέλους, η πόρτα ανοίγει και όλη η οικογένεια πλησιάζει το κατάφωτο δέντρο. Κάνουν ένα κύκλο γύρω του και πιασμένοι χέρι-χέρι χορεύουν και τραγουδούν χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Καθένας διαλέγει από ένα τραγούδι και όλη η οικογένεια τραγουδάει μαζί του.

  • Χριστούγεννα στην Ισπανία

Οι μικροί Ισπανοί είναι πολύ τυχεροί, αφού παίρνουν δώρα και στις 6 Ιανουαρίου από τους Τρεις Μάγους, οι οποίοι αφήνουν τα πακέτα μέσα στα παπούτσια των παιδιών.

Σε πολλές ισπανικές πόλεις μπορείς να δεις την παρέλαση των Τριών Μάγων. Είναι μια πολύ δημοφιλής γιορτή. Οι Τρεις Μάγοι περνούν από τους δρόμους της πόλης πάνω σε εντυπωσιακά διακοσμημένα άρματα, που τα ακολουθούν πολλοί καβαλάρηδες. Μικροί και μεγάλοι στριμώχνονται στις άκρες των δρόμων να δουν την πομπή.

Μετά την παρέλαση οι Τρεις Μάγοι κατεβαίνουν από τα άρματα και γίνονται ένα με το πλήθος των παιδιών, που ενθουσιάζονται, όταν τους βλέπουν από τόσα κοντά.

 

  • Χριστούγεννα στη Φινλανδία

Την Παραμονή των Χριστουγέννων τα παιδιά στη Φινλανδία είναι πολύ απασχολημένα. Το πρωί πηγαίνουν με ένα έλκηθρο στο δάσος, για να κόψουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Λένε πως ο Άγιος Βασίλης κατάγεται από τη Λαπωνία, μια περιοχή που βρίσκεται βόρεια της Νορβηγίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Ο Άγιος Βασίλης του Βορρά λαμβάνει 500.000 γράμματα κάθε χρόνο.

Στις 24 Δεκεμβρίου όλες οι οικογένειες ανάβουν κεριά πάνω στους τάφους.

Είκοσι μέρες μετά τα Χριστούγεννα το δέντρο ξεστολίζεται και πετιέται.

 

  • Χριστούγεννα στη Γαλλία

Όπως και σε τόσες άλλες χώρες που γιορτάζουν τα Χριστούγεννα, οι πόλεις και τα χώρια όλης της Γαλλίας στολίζονται αρκετές μέρες πριν από τις 25 Δεκέμβριου.

Τα δημαρχεία τα στολίζουν με γιρλάντες και στις μεγαλύτερες πλατείες τοποθετείται ένα τεράστιο δέντρο, που μεταφέρεται εκεί με γερανό.

Στους κεντρικούς δρόμους τα δέντρα φοράνε εντυπωσιακά κουστούμια από λαμπιόνια. Χάρη στις φωτεινές αυτές φορεσιές, οι μεγάλες χειμωνιάτικες νύχτες γίνονται πιο ευχάριστες.

Τα μεγάλα μαγαζιά αυτές τις μέρες φτιάχνουν καταπληκτικές βιτρίνες και πολλές φορές τις στολίζουν με μηχανικές κούκλες.

Τα παιδιά βγάζουν φωτογραφίες στην αγκαλιά του Άγιου Βασίλη.

Στο σχολείο τα παιδιά φτιάχνουν μόνα τους τα στολίδια της τάξης τους.

 

  • Χριστούγεννα στην Προβηγκία

Στην Προβηγκία, μια περιοχή στα νότια της Γαλλίας, οι χριστουγεννιάτικες παραδόσεις διαφέρουν πολύ από αυτές της υπόλοιπης χώρας.

Το γιορτινό τραπέζι, σύμφωνα με την παράδοση, πρέπει να τελειώσει με 13 διαφορετικά επιδόρπια, που συμβολίζουν τον Χριστό και τους δώδεκα Αποστόλους. Αυτά τα γλυκά είναι όλα φτιαγμένα από τα φρούτα και τα προϊόντα της περιοχής.

 

  • Χριστούγεννα στην Ιρλανδία

Οι Ιρλανδοί γιορτάζουν και την επόμενη μέρα των Χριστουγέννων. Στις 26 Δεκεμβρίου πολλοί Ιρλανδοί μαζεύονται στις ιπποδρομίες και βάζουν στοιχήματα στα άλογα που τρέχουν.

Άλλοι πάλι τραγουδούν στους δρόμους. Στην εξοχή νεαρά αγόρια, ντυμένα με παλιά, παραδοσιακά ρούχα, τραγουδούν και παίζουν μουσική. Πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα και μαζεύουν χρήματα.

 

  • Χριστούγεννα στην Ισλανδία

Όπως σε όλες τις χριστιανικές χώρες, έτσι και στην Ισλανδία τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή των παιδιών. Η τελευταία εορταστική μέρα είναι η 6η Ιανουαρίου και Ισλανδοί χορεύουν και τραγουδούν γύρω από μεγάλες φωτιές.

Τα Χριστούγεννα ονομάζονται <<Ζολ>> στη γλώσσα τους. Οι <<Ζολασβέιναρ>> είναι οι καλικάντζαροι που βγαίνουν αυτή την εποχή.

Από την αρχή του Δεκεμβρίου τα παιδιά αφήνουν ένα παπούτσι στο πρεβάζι του παραθύρου. Αν το παιδάκι ήταν καλό όλο το χρόνο, ο Άγιος Βασίλης αφήνει μέσα στο παπούτσι ένα δωράκι, αν όμως ήταν κακό του αφήνει μια πατάτα!

 

  • Χριστούγεννα στο Μεξικό

Οι γιορτές των Χριστουγέννων αρχίζουν στις 16 Δεκεμβρίου. Σε πολλά χωριά οι νέες οικογένειες φτιάχνουν την αναπαράσταση του ταξιδιού που έκαναν ο Ιωσήφ κι η Μαρία στη Βηθλεέμ.

Η οικογένεια πηγαίνει στην εκκλησία, βρίσκει τα αγαλματάκια της Μαρίας και του Ιωσήφ και του στερεώνει πάνω σε μια φορητή βάση του.

Δύο κορίτσια περιφέρουν την αναπαράσταση στους δρόμους του χωριού. Χτυπούν την πόρτα ενός σπιτιού και ζητούν φιλοξενία. Ο Ιωσήφ κι η Μαρία τοποθετούνται σε ένα βωμό, που έχουν ετοιμάσει και στολίσει από πριν, με λουλούδια οι ένοικοι του σπιτιού. Το ζευγάρι των αγαλμάτων περιφέρεται για οκτώ μέρες. Κάθε βράδυ πηγαίνει σε διαφορετικό σπίτι όπου γιορτάζεται η «Πινιάτα» μια γιορτή για τα παιδιά.

Στις 24 Δεκεμβρίου ο Ιωσήφ κι η Μαρία τοποθετούνται κοντά στον μικρό Ιησού, σε μια φάτνη που έχουν ετοιμάσει οι πιστοί μπροστά στην εκκλησία.

Η «Πινιάτα» είναι ένα πιθάρι από πηλό, που αναπαριστά ένα ζώο ή ένα πρόσωπο. Τα παιδιά, με τα μάτια δεμένα, το χτυπούν με ένα ξύλο, ώσπου να σπάσει και να απελευθερωθούν τα γλυκά και τα δώρα που βρίσκονται μέσα.

Την ένατη μέρα ο Ιωσήφ κι η Μαρία τοποθετούνται στη μεγάλη φάτνη.

christmas-5

  • Χριστούγεννα στην Αυστραλία

Οι Αυστραλοί γιορτάζουν τη γέννηση του Ιησού μέσα στην καλοκαιρινή ζέστη. Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι τους αποτελείται από γαλοπούλα ή χήνα και για επιδόρπιο πουτίγκα.

Μερικοί Αυστραλοί γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στην παραλία. Οργανώνουν πικ-νικ στην αμμουδιά με γαλοπούλα, σαλάτες και γλυκά. Το βράδυ κάθε οικογένεια συγκεντρώνεται στο σπίτι και γιορτάζει γύρω από το στολισμένο έλατο.

 

Μαρία Νικολαΐδου από το Α1 (Γυμνάσιο)