25 Δεκεμβρίου 1776 : Η διάσχιση του ποταμού Ντέλαγουερ από τον Τζορτζ Ουάσιγκτον

χορτ

Το 1775 , στην ήπειρο της βόρειας Αμερικής, ξέσπασε η επανάσταση για την ανεξαρτησία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, από τη βρετανική αυτοκρατορία. Αρχιστράτηγος των Αμερικάνων ορίστηκε ο Τζορτζ Ουάσιγκτον.

Στις 27 Αυγούστου το 1776, οι Βρετανοί κέρδισαν τη μάχη του Long island, κατακτώντας το Μπρούκλιν. Η ήττα αυτή ήταν καταστροφική για τους Αμερικάνους και ο Τζορτζ Ουάσιγκτον έπρεπε να τους επαναφέρει στις νίκες, γιατί μόνο έτσι θα κέρδιζε το ενδιαφέρον της Γαλλίας να βοηθήσει. Ο γάλλος βασιλιάς, Κάρολος Ι΄, είχε υποσχεθεί στον Ουάσιγκτον, ότι ο γαλλικός στρατός και στόλος, θα τους βοηθούσε, μόνο αν είχαν σίγουρη νίκη κατά των Βρετανών. Για τον λόγο αυτό ο Τζορτζ Ουάσιγκτον πήρε τη δύσκολη απόφαση να περάσει τον στρατό του από τον ποταμό Ντέλαγουερ στο Τρέντον.

Η διάσχιση του ποταμού Ντέλαγουερ από τον Τζορτζ Ουάσιγκτον, συνέβη τη νύχτα της  25 Δεκεμβρίου 1776 και ήταν η πρώτη κίνηση σε μια αιφνιδιαστική επίθεση που οργάνωσε εναντίον των δυνάμεων της Έσσιας (Γερμανοί βοηθοί στην υπηρεσία των Βρετανών) στο Τρέντον του Νιου Τζέρσεϊ. Υπό μερική μυστικότητα, ο Ουάσιγκτον οδήγησε μια στήλη στρατευμάτων του Ηπειρωτικού Στρατού πέρα από τον παγωμένο ποταμό Ντέλαγουερ σε μια υλικοτεχνική πρόκληση και επικίνδυνη επιχείρηση. Άλλες προγραμματισμένες διελεύσεις για την υποστήριξη της επιχείρησης είτε ακυρώθηκαν είτε ήταν αναποτελεσματικές, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Ουάσιγκτον να αιφνιδιάσει και να νικήσει τα στρατεύματα του Johann Rall που ήταν εγκατεστημένα στο Trenton. Μετά τη μάχη στο Τρέντον, ο στρατός διέσχισε ξανά τον ποταμό πίσω στην Πενσυλβάνια, αυτή τη φορά φορτωμένος με αιχμαλώτους και στρατιωτικά λάφυρα ως αποτέλεσμα της μάχης. Στη συνέχεια, ο στρατός της Ουάσιγκτον διέσχισε τον ποταμό για τρίτη φορά στο τέλος του έτους, κάτω από συνθήκες που έγιναν πιο δύσκολες από το αβέβαιο πάχος του πάγου στον ποταμό.

Με τη θρυλική διάσχιση του ποταμού Ντέλαγουερ , ο Ουάσιγκτον έπεισε τους Γάλλους να βοηθήσουν τους Αμερικάνους να κερδίσουν τη βρετανική αυτοκρατορία , και μάλιστα η πράξη του , ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους κέρδισαν και πήραν την ανεξαρτησία τους οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Χορτικίδης Χρήστος Β1

Πηγή:  https://en.wikipedia.org/wiki/George_Washington%27s_crossing_of_the_Delaware_River