Συνέντευξη του δρ. Αρχαιολογίας, κ. Θεόδωρου Παπακώστα

PAPAKOSTAS

Κατά την επίσκεψή του στο σχολείο μας ο δρ. Αρχαιολογίας κ. Θεόδωρος Παπακώστας μεταξύ άλλων απάντησε στα εξής ερωτήματα:

1/ Σε τι χρησιμεύει η γνώση της ιστορίας;

Απάντηση: Η γνώση του παρελθόντος (γενικά) είναι χρήσιμη, γιατί σε αυτή βασιζόμαστε για να προχωρήσουμε στη ζωή μας, στις επιστήμες κλπ. Σε αυτό το πλαίσιο θα λέγαμε ότι είναι χρήσιμη η μελέτη της ιστορίας και της αρχαιολογίας, που ασχολούνται με τα προηγούμενα «βήματα» του ανθρώπου στον πλανήτη, για να έχουμε μια πιο σωστή πορεία στο μέλλον.

2/ Τι το ενδιαφέρον υπάρχει στην αρχαία ελληνική ιστορία που διδασκόμαστε φέτος;

Απάντηση: Η ιστορία μας δεν είναι γεμάτη μόνο με λαμπρά επιτεύγματα και λαμπερούς πρωταγωνιστές. Υπάρχει, επίσης, η ταπεινή καθημερινότητα, οι ανώνυμοι απλοί άνθρωποι με τις θετικές και αρνητικές πλευρές τους. Έχει λοιπόν και σκοτεινά σημεία, όπως π.χ. το Κυλώνειο Άγος, που μου είπατε ότι μελετάτε αυτόν τον καιρό.

3/ Τι εξετάζει η αρχαιολογία; Με τι ακριβώς ασχολείται; Με τα διάφορα αντικείμενα που βρίσκουμε στις ανασκαφές;

Απάντηση: Η αρχαιολογία δεν μελετά μόνο αντικείμενα που βρίσκουμε στις ανασκαφές, αλλά οποιαδήποτε μαρτυρία για τη ζωή σε παλαιότερες εποχές-μελετά ακόμα και την απουσία αντικειμένου.

4/ Πότε θεωρούμε κάτι «αρχαίο»;

Απάντηση: Αυτό είναι σχετικό και διαφέρει από λαό σε λαό. Κάποιοι λαοί είχαν αναπτύξει πολιτισμό πολύ πριν τους Έλληνες (π.χ. η χρονική απόσταση του Μ. Αλεξάνδρου από το κτίσιμο των πυραμίδων είναι μεγαλύτερη από ό,τι η δική μας από τον Μ. Αλέξανδρο).

5/ Ποια περιοχή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της Θεσσαλονίκης προτιμάτε;

Απάντηση: Ο αγαπημένος μου αρχαιολογικός χώρος είναι τα ανάκτορα του Γαλέριου. Πέρα από την ομορφιά του χώρου, έχει ενδιαφέρον και η ιστορία του ίδιου του Γαλέριου, ο οποίος ήταν ένας απλός βοσκός που με τη δύναμη της θέλησης ανήλθε στα ανώτατα αξιώματα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και έφτασε να γίνει αυτοκράτορας.