Ήθη και έθιμα της Βόρειας Ελλάδας

christmas-1-22

9 φαγητά πάνω στο τραπέζι

Σε πολλά χωριά , κυρίως της Θράκης το τραπέζι της παραμονής περιέχει επάνω εννιά φαγητά. Πίτες, μέλι και κρασί, όλα νηστίσιμα. Τα εννιά φαγητά, συμβολίζουν τα εννέα μέρη που επισκέφθηκαν ο Χριστός, η Παναγία και ο Ιωσήφ κατά τον διωγμό του Ηρώδη, αλλά και την εννεάμηνη κύηση της Παναγίας.

Ζύμωσες χριστόψωμο;

Κάθε οικογένεια ζυμώνει και ψήνει τα χριστόψωμα, για να τα κόψει στο τραπέζι των Χριστουγέννων ο οικοδεσπότης σταυρώνοντας τα με την ευχή για Χρόνια καλά και πολλά. Η κατασκευή των  χριστόψωμων είναι η ίδια  του ψωμιού, μόνο που στολίζονται με σταυρούς και ποικίλα στολίδια από ζυμάρι.

Χριστόκλουρα

Στη Θράκη υπάρχει το έθιμο της Χριστόκλουρας. Η Χριστόκλουρα ήταν ζύμη με αναπαραστάσεις του παλιού καθημερινού βίου. Το έθιμο προέρχεται από Θρακιώτισσες νοικοκυρές Σαρακατσάνικης καταγωγής. Η Χριστόκλουρα συνοδεύεται με μέλι και συμπεριλαμβάνεται στο εορταστικό τραπέζι μαζί με άλλα 8 φαγητά, γνωστό και ως έθιμο των 9 φαγητών πάνω στο τραπέζι. Το τραπέζι με τα 9 φαγητά στρώνεται τη Παραμονή των Χριστουγέννων ενώ ο αριθμός 9 είναι καθαρά συμβολικός. Σημαίνει τους εννέα μήνες εγκυμοσύνης της Παναγίας αλλά και τα εννέα μέρη που επισκέφτηκαν ο Ιησούς, ο Ιωσήφ και η Παναγία κατά τη δίωξη του Ηρώδη όπως αναφέρεται στο παραπάνω.

Εύα Τριανταφυλλοπούλου