Ημερολόγιο Δεκεμβρίου Ιανουαρίου Φεβρουαρίου

εκδρομή στο μουσείο ψευδεσθίσεων 001

εκδρομή στο μουσείο ψευδαισθήσεων 003ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΩΝ 20/12/22

Την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022, η Α’ Γυμνασίου πραγματοποίησε επίσκεψη στο Μουσείο των Ψευδαισθήσεων. Ήταν μία ξεχωριστή εμπειρία για όλους τους μαθητές! Περισσότερο  απόλαυσαν την ψευδαίσθηση του τούνελ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΡΑ ΠΡΙΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 23/12/22

Σήμερα είναι Παρασκευή (23-12-22) και είναι η τελευταία μέρα του σχολείου πριν τις χριστουγεννιάτικες διακοπές και οι μαθητές ήρθαν στο σχολείο με πολύ μεγάλη χαρά, καθώς μετά θα έχουν αρκετές ημέρες για να ξεκουραστούν! Το σχολείο αποφάσισε να μην κάνουν οι μαθητές καμία ώρα μαθήματος και να ξεκινήσουν την ημέρα τους πηγαίνοντας στην εκκλησία. Όταν τελείωσε η λειτουργία, κάποιοι μαθητές κοινώνησαν, κάποιοι άλλοι πήραν μόνο αντίδωρο και κάποιοι άλλοι συζητούσαν για το πώς θα περάσουν τις γιορτές τους. Όταν οι μαθητές μαζί με τους καθηγητές τους έφυγαν από την εκκλησία και έφτασαν στο σχολείο, τα παιδιά έτρεξαν γρήγορα στις τάξεις τους είτε γιατί ήθελαν να ανταλλάξουν δώρα μεταξύ τους είτε γιατί ήθελαν να δουν την ταινία που τους είχαν ετοιμάσει οι καθηγητές. Όταν τα παιδιά κατάφεραν να ανταλλάξουν δώρα, είχε έρθει η ώρα να δουν την ταινία (για κάθε τμήμα είχε επιλεγεί διαφορετική). Μόλις τελείωσε η προβολή των ταινιών (που ήταν πολύ ενδιαφέρουσες) , οι μαθητές ήταν ελεύθεροι στη συνέχεια να αποχωρήσουν από το σχολείο, έτσι ώστε να μπορέσουν να απολαύσουν τη βόλτα τους ή να πάνε στα σπίτια τους και να ξεκουραστούνε!

Οι καθηγητές μετά από όλα αυτά θα μπορέσουν και αυτοί επιτέλους να ξεκουραστούν και να ησυχάσουν από τα τους “βασανιστικούς” μαθητές τους!

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΘΥΜΑΤΩΝ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ, 27/01/23

Ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος καθιερώθηκε  η  27η Ιανουαρίου από τη  Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ  την 1/11/2005. Με το συγκεκριμένο ψήφισμα καλούνται τα κράτη- μέλη να επεξεργαστούν προγράμματα εκπαίδευσης, ώστε να μεταδώσουν στις μελλοντικές γενιές τα διδάγματα του Ολοκαυτώματος και να βοηθήσουν στην πρόληψη πράξεων γενοκτονίας.

Στις 27/1/1945 τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθερώνουν το Άουσβιτς – Μπιρκενάου, το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης  που είχε ιδρυθεί από το ναζιστικό καθεστώς. Για αυτόν τον λόγο έγινε και η επιλογή της συγκεκριμένης ημέρας.

«Θυμόμαστε τους 6 εκατομμύρια Εβραίους, παιδιά, γυναίκες και άνδρες καθώς και τους Τσιγγάνους, τους ομοφυλόφιλους, τους κομμουνιστές και  τα άτομα με αναπηρίες  που χάθηκαν […]

[…] Αναγνωρίζουμε επίσης ότι το Ολοκαύτωμα δεν ήταν αναπόφευκτο. Καμία γενοκτονία δεν είναι…

[…] Σήμερα και κάθε μέρα ας αποφασίσουμε να μην παραμείνουμε ποτέ ξανά σιωπηλοί μπροστά στο κακό και να υπερασπιζόμαστε πάντα την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα όλων”

Απόσπασμα από το Μήνυμα τον Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικού Γραμματέα Ο.Η.Ε.

Σε σύνδεση με το παραπάνω και για το μάθημα της Λογοτεχνίας, οι μαθήτριες του Β1, Αιμιλία Ηλιάδη, Μαρία Κατσαμούρη, Αγγελική Μωυτσίδου και Μαρία Νικολαΐδου, παρουσίασαν εργασία με θέμα το Ολοκαύτωμα, όπως το έζησε η Άννα Φρανκ μέσα από το ημερολόγιό της.

 

ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ 31/01/23

Σήμερα Δευτέρα 31-1-23 είναι η μεγάλη γιορτή των Τριών Ιεραρχών. Για αυτό λοιπόν οι καθηγητές αποφάσισαν να πάνε μαζί με τους μαθητές τους στην εκκλησία προς τιμήν αυτής της μεγάλης γιορτής! Oι μαθητές παρακολούθησαν τη λειτουργία, κοινώνησαν όσοι επιθυμούσαν και έπειτα αποχώρησαν από την εκκλησία.

Όταν οι μαθητές έφτασαν στο σχολείο, έπρεπε (δυστυχώς!) να συνεχίσουν κανονικά τα μαθήματά τους μέχρι την τελευταία τους διδακτική ώρα, έτσι ώστε να μπορέσουν να σχολάσουν.

 

 

-Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ-

Μετά την επίσκεψη των μαθητών στην εκκλησία προς τιμήν τους Τρεις Ιεράρχες, είχε έρθει ώρα για την κοπή της βασιλόπιτας.Ο κάθε καθηγητής πήγαινε στην αντίστοιχη τάξη του, για να μοιράσουν τις πίτες. Η κάθε τάξη είχε και από έναν τυχερό ο οποίος κατάφερε να κερδίσει το φλουρί αλλά κατάφεραν και να κερδίσουν και ένα δώρο, το οποίο το είχε ετοιμάσει το ίδιο το σχολείο. Έπειτα, τα παιδιά είχαν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους μέχρι την τελευταία τους διδακτική ώρα.

 

 

 

Ο ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΗΣ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗΣ

Σήμερα Τσικνοπέμπτη,  το σχολείο  προγραμμάτισε  ημερήσια εκδρομή για τους μαθητές του Σχολείου. Τα παιδιά  ανυπομονούσαν να ξεκινήσουν. Στη συνέχεια, όταν έφτασαν όλοι και όλες,  είχαν άπλετο χώρο να παίξουν, να μιλήσουν αλλά και διασκεδάσουν.

 

ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 6/2/23

Στις 6 Φεβρουαρίου του 2023, ημέρα Δευτέρα, ολόκληρος ο πλανήτης συγκλονίζεται από την είδηση των 2 ισχυρών σεισμών που έπληξαν τη νότια Τουρκία στα σύνορα με τη βόρεια Συρία.

Ο πρώτος συνέβη στις 4:17, τοπική ώρα, έχοντας ένταση 11 βαθμούς της κλίμακας Μερκάλι (με μέγιστο στην κλίμακα το 12) και μέγεθος 7,8 Ρίχτερ. Ένας δεύτερος ισχυρός σεισμός σημειώθηκε 9 ώρες αργότερα στις 13:24, τοπική ώρα, και είχε μέγεθος 7,5 Ρίχτερ.

Ο τραγικός απολογισμός είναι τουλάχιστον 54.000 θανάτους, 120.000 τραυματίες. Επίσης ισοπεδώθηκαν εκατοντάδες κτίρια, πολλά εξαιτίας κακοτεχνιών, με αποτέλεσμα να βρεθούν πάρα πολλές οικογένειες και άνθρωποι στον δρόμο. Λέγεται ότι ο σεισμός έγινε αισθητός ως τη Γροιλανδία, 8 λεπτά αργότερα.

Άμεσα η Ελλάδα απέστειλε στην πληγείσα περιοχή δύο ομάδες διάσωσης της Ε.Μ.Α.Κ και μεγάλη ανθρωπιστική βοήθεια. Η ελληνική ομάδα διάσωσης έσωσε όσο δυνατόν περισσότερες ζωές μπορούσε. Ο τούρκικος τύπος μάλιστα, σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων ευχαριστούσε την Ελλάδα με θερμά λόγια.

 

 

Η ΑΠΟΧΏΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ 23/2/23

Αυτή η μέρα η οποία δεν περιμέναμε ποτέ πως θα έρθει, δυστυχώς ήρθε. Το Β2 βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση γιατί έπρεπε να αποχαιρετίσει την κυρία της Ειδικής Αγωγή, Έλλη. Μαζί είχαμε περάσει σχεδόν δύο όμορφα χρόνια, γεμάτα αναμνήσεις. Τώρα ήταν δύσκολο να γίνει αποδεκτό το γεγονός της μετακίνησής της σε όλο σχολείο. Προς το τέλος της μέρας οι μαθητές και οι μαθήτριες του Β2 είχαν φροντίσει να αποχαιρετήσουν την Έλλη με ένα όμορφο δώρο που είχαν επιλέξει οι ίδιοι και με μία αναμνηστική φωτογραφία. Αύτη η μέρα τελείωσε με πολλά δάκρυα και με πολλές και όμορφες ευχές για τη γλυκιά και ευγενική Έλλη.

 

 

 

Για την εφημερίδα, Μαρία Νικολαΐδου (Β1)  και Έμι Σαντίκου (Β2)

 

εκδρομή στο μουσείο ψευδεσθίσεων 005εκδρομή στο μουσείο ψευδεσθίσεων 002