Υλικά
300 γρ.βούτηρο Lurpak, σε θερμοκρασία δωματίου + έξτρα για τη φόρμα + έξτρα για τη φόρμα
250 γρ. άχνη ζάχαρη
1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
7 γρ. μαχλέπι
2 γρ. μαστίχα
1/2 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
400 γρ. αλεύρι γ.ό.χ., + έξτρα για τη φόρμα
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1-2 πορτοκάλια
1 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
4 αυγά, μεσαία, σε θερμοκρασία δωματίου
75 γρ. γάλα πλήρες
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
Για το σερβίρισμα
άχνη ζάχαρη
βρώσιμες χριστουγεννιάτικες ζαχαρόπαστες
Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
2. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και την άχνη ζάχαρη, και χτυπάμε με το σύρμα για 2-3 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο.
3. Παίρνουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης το μείγμα από τα τοιχώματα, χτυπάμε για τουλάχιστον 5 λεπτά ακόμα και αφήνουμε στην άκρη.
4. Ρίχνουμε σε έναν πολυκόφτη τη ζάχαρη, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το μοσχοκάρυδο και 2 κ.σ. από το αλεύρι, και χτυπάμε πολύ καλά μέχρι το μείγμα να γίνει σκόνη.
5.Ρίχνουμε το μείγμα στον κάδο και προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιών και το εκχύλισμα βανίλιας.
6. Μεταφέρουμε τον κάδο στο μίξερ και ξεκινάμε να χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα.
7. Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά περιμένοντας να απορροφηθεί το πρώτο για να ρίξουμε το επόμενο.
8.Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε ελάχιστα με τη σπάτουλα σιλικόνης.
9. Ρίχνουμε σε ένα μπολ το υπόλοιπο αλεύρι και το μπέικιν, τα προσθέτουμε στον κάδο, και ανακατεύουμε ελαφρά με τη σπάτουλα.
10. Αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με αλεύρι μία στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 25 εκ.
11. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και απλώνουμε καλά με τη σπάτουλα.
12. Τοποθετούμε ένα φλουρί σε τυχαίο σημείο μέσα στο μείγμα.
13. Μεταφέρουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 45 λεπτά στην πάνω σχάρα.
14. Αφαιρούμε τη φόρμα από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
15. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη, διακοσμούμε με χριστουγεννιάτικες ζαχαρόπαστες και σερβίρουμε.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ
ΚΑΙ
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!
