Υιοθετούμε ένα ζώο, βοηθάμε τον πλανήτη!

ΑΠΟ: ΣΤΡΑΤΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ - Οκτ• 13•21

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Ζώων στις 4 Οκτώβρη αποφασίσαμε να υιοθετήσουμε όλοι μαζί στην τάξη ένα ζώο, από αυτά που ο πληθυσμός τους είναι περιορισμένος και απειλούνται από τις πράξεις των ανθρώπων και την κλιματική αλλαγή (πάλι από τις πράξεις των ανθρώπων).

Φυσικά αποταθήκαμε στον ειδικό, που δεν είναι άλλος από την Μη Κυβερνητική Οργάνωση  WWF  Hellas.

H WWF έχει ειδικά προγράμματα υιοθεσίας απειλούμενων ειδών ή ζώων που έχουν μειωμένο πληθυσμό. Στην αρχή της σελίδας της WWF  https://donate.wwf.gr/yiothetise  διαβάσαμε:

«ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ

Με μια συμβολική υιοθεσία μπορείς να κάνεις τη διαφορά μεταξύ εξαφάνισης και επιβίωσης για ένα πολύτιμο κομμάτι της άγριας ζωής. Υιοθέτησε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας!»

Διαβάσαμε τις αρχικές πληροφορίες για κάθε ζώο και με ψηφοφορία αποφασίσαμε  να υιοθετήσουμε ένα  πάντα.

Η WWF πολύ σύντομα μας έστειλε ένα γράμμα με πληροφορίες για τα πάντα, τις απειλές τους και τον στόχο της οργάνωσης μέσω της υιοθεσίας. Μαζί στάλθηκε και το πιστοποιητικό υιοθεσίας.

image000

Το γράμμα έλεγε:

«Γεια σας!

Μόλις λάβατε ένα φανταστικό δώρο! Μια συμβολική υιοθεσία ενός ζώου που σας χρειάζεται!

Θέλετε να μάθετε ποιος είναι ο νέος σας φίλος;

Όταν γεννιέται είναι ροζ, άτριχο και ζυγίζει μόλις 100 γραμμάρια, μεγαλώνοντας όμως φτάνει μέχρι και τα 150 κιλά. Παρά το μεγάλο του μέγεθος είναι καταπληκτικός ορειβάτης και τρώει καθημερινά μέχρι και 38 κιλά μπαμπού.

Μήπως το βρήκατε;

Είναι στιγμή να γνωρίσετε τον καινούριο σας φίλο.

Με το email αυτό θα σας δώσω μερικές ακόμα πληροφορίες για τα πάντα, όχι γιατί είναι το λογότυπό μας , αλλά γιατί τα φανταστικά αυτά ζώα είναι πολύ σημαντικά για τη διατήρηση του ευρύτερου φυσικού μας περιβάλλοντος, από το οποίο εξαρτώνται τόσοι οι άνθρωποι όσο και τα άλλα ζώα.

Τα πάντα διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο για τα δάση μπαμπού της Κίνας, μεταφέροντας σπόρους και βοηθώντας την ανάπτυξη της βλάστησης. Παρέχουν έτσι μια ασπίδα προστασίας για άλλα ζώα με τα οποία μοιράζονται τα ίδια δάση. Ο βιότοπος των πάντα είναι επίσης σημαντικός για τις τοπικές κοινότητες, για να εξασφαλίσουν το φαγητό και το εισόδημά τους.

Τα πάντα απειλούνται από την απώλεια του βιότοπού τους από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Σκοπός μας είναι λοιπόν να καταφέρουμε να κρατήσουμε το σπίτι τους άθικτο για να μπορούν να μετακινούνται χωρίς πρόβλημα στα δάση, βρίσκοντας τροφή και σύντροφο. Οι προσπάθειές μας έχουν αποδώσει καρπούς σε σχέση με το 1980 που ξεκινήσαμε το πρόγραμμα της προστασίας τους στην Κίνα, καθώς υπάρχουν πλέον 40% περισσότερα πάντα, ενώ πλέον το μοναδικό αυτό είδος έχει αναβαθμιστεί από «απειλούμενο» σε «τρωτό», στον παγκόσμιο κατάλογο των ειδών που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Ο κίνδυνος βέβαια παραμένει, αλλά είμαστε περήφανοι που η δουλειά μας έχει φέρει αποτέλεσμα.

Στην Ελλάδα δουλεύουμε στο κομμάτι της ευαισθητοποίησης για τη συνύπαρξη των ανθρώπων με τα άγρια ζώα, καθώς όπως μας έδειξε και η πανδημία COVID-19 η υπερεκμετάλλευση της φύσης από τον άνθρωπο και η στενότερη επαφή της άγριας φύσης και των ζώων με τους ανθρώπους, διευκολύνουν την εξάπλωση ασθενειών.

Σας ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας!»

Μαζί με το γράμμα μας έστειλε και πληροφορίες για όλα όσα  απειλούν τα πάντα:

  • Συρρίκνωση και κατακερματισμός του βιοτόπου

Αν και πλέον μεγάλο μέρος του βιότοπου του πάντα προστατεύεται και η υλοτομία έχει απαγορευτεί, η συρρίκνωση του βιοτόπου του συνεχίζει να είναι η κυριότερη απειλή. Μεγάλες εκτάσεις έχουν ήδη χαθεί καθώς υλοτομήθηκαν και μετατράπηκαν σε καλλιέργειες. Η διάνοιξη δρόμων απομονώνει τους πληθυσμούς, δυσκολεύει την αναπαραγωγή τους και επιπλέον τα εμποδίζει να βρουν κατάλληλη τροφή. Κάθε 30 με 120 χρόνια τα δάση μπαμπού, με τα οποία τρέφονται τα πάντα, μαραίνονται. Έτσι μετακινούνται αναζητώντας νέα δάση, κάτι που πλέον δυσκολεύονται πολύ να κάνουν.

  • Κλιματική αλλαγή

Τα πάντα, αν και αρκούδες, δεν πέφτουν σε χειμέρια νάρκη. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα μετακινούνται σε πιο ζεστές περιοχές ενώ το καλοκαίρι σε πιο δροσερές. Η αύξησης της θερμοκρασίας μειώνει αισθητά τις κατάλληλες περιοχές μετακίνησης, ιδιαίτερα αν σκεφτούμε και τα εμπόδια των δρόμων.

  • Μείωση τροφής

Οι ντόπιοι συλλέγουν φαρμακευτικά βότανα και μπαμπού και ξυλεία από τα δάση για να συμπληρώσουν το εισόδημα τους, υποβαθμίζοντας όμως τελικά τα ευαίσθητα οικοσυστήματα των δασών μπαμπού.

  • Μαζικός τουρισμός

H αυξημένη επισκεψιμότητα των τουριστών στα δάση μπαμπού, προκαλεί όχληση και πρόσθετα προβλήματα στα πάντα.

ΣΤΟΧΟΣ: Η προστασία και βελτίωση του βιοτόπου τους με σκοπό την ασφαλή αύξηση του πληθυσμού τους.

Γεμάτοι και γεμάτες χαρά για την υιοθεσία μας, αποφασίσαμε να δώσουμε  στο πάντα που υιοθετήσαμε το όνομα  Μάιλο και να φτιάξουμε αφίσες για την προστασία αυτού του αξιολάτρευτου ζώου.

IMG_20211013_120318 - Copy

IMG_20211013_120454 - Copy

IMG_20211013_120338 - Copy

Η ευαισθητοποίηση για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, ακόμα και για είδη που δεν βρίσκονται στον τόπο μας, μας κάνει να καταλάβουμε την αλληλεξάρτηση όλων των ειδών για τη συνέχιση της ζωής του πλανήτη. Παράλληλα αντιλαμβανόμαστε ότι τα προβλήματα που απειλούν τη ζωή ενός είδους είναι πολύ συχνά σχεδόν ίδια σε όλα τα κράτη.

Η κλιματική αλλαγή, η αύξηση του τουρισμού, η υπερκαλλιέργεια και υπερκατανάλωση είναι παγκόσμια προβλήματα που χρειάζονται επειγόντως λύσεις για να μπορέσουμε να συνυπάρχουμε αρμονικά με όλες τις μορφές ζωής.

IMG_20211013_112849 - Copy

Σχολιάστε

Top