Για άλλη μια χρονιά συμμετείχαμε και φέτος στην παγκόσμια καμπάνια «OutDoor ClassRoom Day» στις 4 Νοέμβρη 2021.
Σκοπός της καμπάνιας που σε ελεύθερη μετάφραση στα ελληνικά σημαίνει «Ημέρα Υπαίθριας Τάξης» είναι η προώθηση της μάθησης έξω από την τάξη.
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα, ευκολότερα και διασκεδαστικότερα όταν μαθαίνουν έξω στη φύση, όχι μόνο θέματα που αφορούν τη φύση, αλλά και οποιαδήποτε άλλα θέματα που άπτονται του αναλυτικού προγράμματος του σχολείου.
Στην καμπάνια συμμετείχαν περισσότερα από 11.000.000 παιδιά και 100.000 ενήλικες από όλο τον κόσμο.
Δέστε μας στον παγκόσμιο χάρτη των δράσεων και μάθετε περισσότερα πράγματα για την καμπάνια: https://outdoorclassroomday.com/
Στη φετινή συμμετοχή μας επισκεφτήκαμε το κοντινό πάρκο στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας των Αγίων Αναργύρων κα μιλήσαμε γενικά για την σποροφύτευση μελετώντας την αφίσα «Ο δεκάλογος της δεντροφύτευσης» της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (Εκπαιδευτικό Υλικό του Διεθνούς Θεματικού Δικτύου «Μαθαίνω για τα Δάση»).
https://schoolpress.sch.gr/1dimnioniaatt/files/2021/11/LEAF-Dekalogos-poster-025.pdf
Συζητήσαμε ένα διαφορετικό τρόπο φύτευσης που δεν είναι άλλος από τις Σποροβόβμες (seedbombs)!!!
Βάλαμε σπόρους εποχικών λαχανικών μέσα σε μια λεκάνη με χώμα.
Προσθέσαμε νερό για να μπορούμε να πλάσουμε το χώμα σε μικρές μπαλίτσες.
Στη συνέχεια μεταφέραμε τις σποροβόμβες μας στην τάξη.
Τις αφήσαμε πάνω σε εφημερίδες, μπροστά από ηλιόλουστα παράθυρα για περίπου μια βδομάδα.
Ελέγχαμε καθημερινά την σκληρότητα του χώματος κι όταν είχε πια εξαφανιστεί κάθε υγρασία και ήταν σκληρές οι μπαλίτσες μας, βγήκαμε στον πίσω και μπρος κήπο του σχολείου μας και τις πετάξαμε.
Έγινε πραγματική γιορτή. Η ανυπομονησία της προσμονής μέχρι να γίνουν οι σποροβόμβες, αύξησε την περιέργεια μας και δημιούργησε φανταστικές εικόνες ενός μελλοντικού λαχανόκηπου στην αυλή του σχολείου μας.
Πιστεύουμε ότι μετά τις πρώτες βροχές και αφού περάσει κανένας μήνας, θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα της προσπάθειας μας και ίσως καταφέρουμε να φτιάξουμε μετά από λίγο καιρό τις δικές μας σαλάτες που θα φάμε στην τάξη.
Ο τρόπος αυτός φύτευσης (seedbombing) έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές σε αναπτυσσόμενες αφρικανικές και ασιατικές χώρες, ως εύκολος και οικονομικός τρόπος να πρασινίσει μια περιοχή έπειτα από ξηρασία ή φωτιές.
Περισσότερες πληροφορίες για τις σποροβόμβες και πώς φτιάχνονται: https://theecologist.org/2011/may/04/what-seedbomb