Βιωματικό πρόγραμμα «Ο Μικρός Τουρίστας – Μια βαλίτσα ταξιδεύει»

ΑΠΟ: ΣΤΡΑΤΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ - Μάι• 27•18

20180522_083616 P1130369 P1130378 P1130381Πριν λίγες μέρες είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε το πολυβραβευμένο Καινοτόμο Βιωματικό Διαθεματικό Πολύ-πρόγραμμα  Πολιτισμού (Επιστημονικό Πρόγραμμα/Εκπαιδευτικό Εργαστήρι): «Ο Μικρός Τουρίστας – Μια βαλίτσα ταξιδεύει». Το πρόγραμμα αποτελεί ενημέρωση, ευαισθητοποίηση , εκπαίδευση και δράση σχετικά με ζητήματα που άπτονται της «Αειφορικής εκπαίδευσης», δηλαδή στοχεύει στο να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες/ουσες ενεργό πολιτειότητα- δρώντας με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, δηλαδή με λίγα λόγια να αποκτήσουν τουριστική και αειφορική συνείδηση.

Αυτό έγινε μέσω διεξαγωγής βιωματικού εργαστήριου και πρακτικής άσκησης που στηρίχτηκε σε έργα εικαστικών/ καλλιτεχνών, σύγχρονο οπτικοακουστικό υλικό, κατάλληλο διδακτικό υλικό και φυσικά, μέσω σύγχρονης παιδαγωγικής μεθοδολογίας. Το σπουδαιότερο είναι όμως ο δημιουργικός και παιγνιώδης  χαραχτήρας που είχε η δράση , ώστε με κατανοητό και εύληπτο τρόπο έγιναν αντιληπτές έννοιες πολύ σημαντικές για τον τουρίστα/καταναλωτή, όπως είναι το φυσικό περιβάλλον, ο πολιτισμός, η γαστρονομία, η αγορά εργασίας/επάγγελμα, η ψυχαγωγία, η γεωγραφία, η ιστορία, ο ακτιβισμός, η κοινωνία, η τοπικότητα, ο εθελοντισμός η  οικονομία κ.τ.λ.

Ταυτόχρονα το  πρόγραμμα έχει  στόχο την προώθηση αξιών, διεθνών και παγκόσμιων Οργανισμών, όπως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και η Ευρωπαϊκή  Ένωση με σκοπό τη διαμόρφωση ενεργών πολιτών μέσω της ολιστικής προσέγγισης της εκπαίδευσης. Με νέες μεθόδους διδασκαλίας, που βασίζονται στη μη τυπική εκπαίδευση, συνδυάστηκε βιωματικά ημιδομημένο εργαστήριο που παρείχε μεγάλη αυτενέργεια στους/στις μαθητές/τριες, παιχνίδια ρόλων, μελέτες περίπτωσης, θεατρικό παιχνίδι, διαδραστικές ασκήσεις και άλλες δράσεις με τη συμμετοχή όλων.

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε από την Ελευθερία  Μ.Γκρίμπα  παιδαγωγό, συγγραφέα , ερευνήτρια, στέλεχος του Υπουργείου Τουρισμού, Υπότροφο του ΙΚΥ  και  πολλές άλλες ιδιότητες και προσόντα, με πολλές εθνικές και διεθνείς βραβεύσεις. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται από το 2015 σε πάνω από 7.000 μαθητές/τριες  και έχει πάρει πολλά  βραβεία.

Στην αρχή  η εκπαιδεύτρια-εμψυχώτρια μας  καλωσόρισε  με ένα κέρασμα, όπως πάντα κάνουμε ως φιλόξενη χώρα στους τουρίστες μας, μιλώντας για τη σημασία της φιλοξενίας από την αρχαιότητα ως σήμερα.

Έπειτα παρακολουθήσαμε μικρά βίντεο από το Υπουργείο Τουρισμού  με τίτλο: «Είμαστε η πλουσιότερη χώρα του κόσμου» και συζητήσαμε την συμπεριφορά μας ως τουρίστες σε ένα μέρος.

Γρήγορα αντιληφθήκανε ότι ο τουρισμός  και η κατανάλωση έχουν άμεση σχέση με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (ΣΒΑ) που ορίστηκαν ως στόχοι προς επίτευξη ως το 2030 (AGENDA 2030).

Γράψαμε  τις δικές μας τουριστικές κάρτες , από το υλικό του προγράμματος και ζωγραφίσαμε  ένα καλοκαιρινό τοπίο από ένα  μας  ταξίδι, συνδυάζοντάς το με έναν Στόχο.

Τώρα είμαστε  έτοιμοι/ ες να υποδεχτούμε  το καλοκαίρι με υπεύθυνες συμπεριφορές προς τους συνανθρώπους μας  και το περιβάλλον!

 

 

 

 

Σχολιάστε

Top