Παγκόσμια Σκυταλοδρομία «Running Out of Time»

ΑΠΟ: ΣΤΡΑΤΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ - Οκτ• 28•22

IMG_20221024_120826 - Αντιγραφή

Running Out Of Time: Πρόκειται για την μεγαλύτερη αδιάκοπη σκυταλοδρομία που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί, διάρκειας 38 ημερών σε στεριά και θάλασσα, με τη συμμετοχή δρομέων, ποδηλατών και ιστιοπλόων που θα συνεργασθούν για να μεταφέρουν ένα ηχηρό μήνυμα για το κλίμα από τους πολίτες προς τους εκπροσώπους λήψης αποφάσεων στην COP27 στο  Sharm el-Sheikh στην Αίγυπτο.

Το μήνυμα σφραγίστηκε στην ειδικά σχεδιασμένη σκυτάλη στη Γλασκόβη και από εκεί θα ταξιδέψει μέσω 18 χωρών – Ηνωμένο Βασίλειο (Σκωτία, Ουαλία, Αγγλία), Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Αίγυπτος – ως το Sharm El-Sheikh για την COP27 που θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 18 Νοεμβρίου 2022 και διοργανώνεται από την The World Relay, σε συνεργασία με το FEE και την Carbon Copy.

Στην Ελλάδα συντονιστής της σκυταλοδρομίας ως εκπρόσωπος του FEE είναι η ΕΕΠΦ.

Ο Πρόεδρός της κος Νίκος Πέτρου αναφέρει: «Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή, καθώς το παράθυρο ευκαιρίας για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση κλείνει το 2030 και οι παγκόσμιες πολιτικές και οικονομικές ηγεσίες διστάζουν να πάρουν τα τολμηρά και δραστικά μέτρα που απαιτούνται. Η σκυταλοδρομία αυτή, η οποία μέσω του δικτύου του FEE θα έχει παγκόσμια συμμετοχή, ελπίζουμε ότι θα μεταφέρει την κραυγή αγωνίας των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων, μια κραυγή που θα ακουστεί στην COP27 και θα μεταφραστεί σε ουσιαστικές δράσεις.»

Με αφορμή την Παγκόσμια Σκυταλοδρομία «Running Out Of Time» για την κλιματική αλλαγή ενόψει της συνόδου κορυφής στην Αίγυπτο στις 5 Νοέμβρη, οι μαθητές/τριες  της τάξης μας  ασχολήθηκαν με 3 projects:

1. Την άυλη πολιτιστική κληρονομιά στις χώρες που περνάει η σκυταλοδρομία- μια αφορμή για να βρούμε ό,τι ενώνει τους λαούς.

2.Οι παγετώνες στις χώρες που περνάει η σκυταλοδρομία-Μια μελέτη της εξέλιξης τους και πειράματα για να καταλάβουμε πώς λειτουργεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου και πώς ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσάς , όταν λιώνουν οι πάγοι.

3. Συμβολική σκυταλοδρομία στο κοντινό άλσος, χειροποίητες σκυτάλες από ανακυκλώσιμα αντικείμενα και οικολογικά μηνύματα στις σκυτάλες, αλλά και σε μεγάλο πανό στην αυλή του σχολείου με ζωγραφιές και συνθήματα για την κλιματική αλλαγή.

Αναλυτικότερα:

 

1. Η Παγκόσμια Σκυταλοδρομία για το Κλίμα και η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά

Μια ιδέα να προσεγγίσουμε στην τάξη το Θέμα της Παγκόσμιας Σκυταλοδρομίας “Running Out Of Time” στα πλαίσια της Συνάντησης Κορυφής για το Κλίμα COP27 , στην Αίγυπτο τον ερχόμενο Νοέμβρη, είναι να μελετήσουμε  την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά των Κρατών που συμμετέχουν, ώστε να αναδειχθούν οι πολλές μας ομοιότητες, αλλά και ο κοινός μας  επιτακτικός στόχος για δράση για το Κλίμα: Διαφορετικότητα, ισότητα και Κοινό μέλλον.

Περισσότερα στο βίντεο: https://youtu.be/_LcGct1ndPk

 

2.“Running Out Of Time”  και Παγετώνες της Ευρώπης

Με αφορμή το βίντεο «Νορβηγία-Παγετώνας Briksdal» https://youtu.be/nqcHKD4BScw  ,οι μαθητές και μαθήτριες της τάξης μου αποφάσισαν να μάθουν  για τους παγετώνες στα κράτη που περνάει η Παγκόσμια Σκυταλοδρομία για το Κλίμα «Running Out Of Time» ενόψει της συνάντησης κορυφής COP27 στην Αίγυπτο, 5 Νοεμβρίου.

Το  βίντεο αφόρμησης περιέχει εικόνες και λίγες μαρτυρίες επισκεπτών και κατοίκων της περιοχής και δημιουργήθηκε μετά την επίσκεψή μου στη Νορβηγία, τον Αύγουστο του 2022.

Έτσι από μια εμπειρία που συναισθηματικά είναι πιο οικία για τα παιδιά, «σκυταλοδρομήσαμε» στη συλλογή πληροφοριών, παρατήρηση, μελέτη, σύγκριση, πειραματισμό, εξαγωγή συμπερασμάτων, δραστηριοποίηση, ενεργό πολιτειότητα.

Περισσότερα στο βίντεο: https://youtu.be/hv1rF9cbq1o

Για τους παγετώνες μπορείτε να διαβάσετε τα άρθρα α)»Δραματική προειδοποίηση της UNESCO για τους Παγετώνες-Το σενάριο για το 2050″ εδώ:  https://www.newsbomb.gr/kosmos/story/1367628/dramatiki-proeidopoiisi-unesco-gia-pagetones-to-senario-gia-to-2050 και β) «Νέα Μελέτη: Οι μισοί παγετώνες του πλανήτη θα χαθούν μέχρι το 2100″ εδώ: https://www.lifo.gr/now/tech-science/nea-meleti-oi-misoi-pagetones-toy-planiti-tha-hathoyn-mehri-2100και να δείτε τα δύο συνοδευτικά βίντεο: α) «Πώς λιώνουν οι πάγοι»  https://youtu.be/0QVVzFPChAU   β) «Παγετώνες Παγκόσμιας Κληρονομιάς: Φρουροί της Κλιματικής Αλλαγής»  https://youtu.be/62I4AnqNxMc

3.Σκυταλοδρομία – Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας

Μαθητές και μαθήτριες έφτιαξαν τις δικές τους σκυτάλες από ανακυκλώσιμα υλικά και έκαναν σκυταλοδρομία στο Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας. Στο προαύλιο του σχολείου όλοι/όλες μαζί έγραψαν συνθήματα για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.

Αυτός ο κόσμος μπορεί να γίνει καλύτερος. Η αλλαγή ξεκινάει πάντα από την εκπαίδευση.

Υποστηρίζουμε το παγκόσμιο  μήνυμα στη σκυτάλη:

Εκπαίδευση για την κλιματική αλλαγή τώρα!

Περισσότερα στο βίντεο: https://youtu.be/V3ISRGQFj10

IMG_20221025_084527

 

 

4. Δράσεις στο προαύλιο του σχολείου

Στις 3 Νοεμβρίου 2022, την Ημέρα Παγκόσμιας Δράσης των Σχολείων, παρουσιάσαμε στην αυλή του σχολείου ένα μικρό δρώμενο με το μεγάλο μας χειροποίητο πανό «Running Out Of Time» και αφίσες για την κλιματική αλλαγή. Ενημερώσαμε τη σχολική κοινότητα και τους γονείς για την παγκόσμια δράση για το Κλίμα και τονίσαμε το μήνυμα της Σκυταλοδρομίας που είναι η αναγκαία εκπαίδευση για το Κλίμα.

Art birthday party invitation - Made with PosterMyWall

 

Στην Καμπάνια «Running Out Of Time» συμμετείχαν 752.313 μαθητές και μαθήτριες από 2.129 σχολεία σε 104 χώρες του κόσμου.

Όλοι και όλες μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Εκπαίδευση για το κλίμα για όλα τα παιδιά σε όλον τον κόσμο!!!

 

Περισσότερες πληροφορίες  για την Κλιματική Αλλαγή και την Καμπάνια «Running Out of Time»:

α) «Why scientists are using the word scary over the climate crisis» https://www.theguardian.com/environment/2022/nov/07/why-scientists-are-using-the-word-scary-over-the-climate-crisis

β) Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Δελτίο Τύπου: https://eepf.gr/el/nea-skitalodromias/dt_8-11-2022_erga_oxi_logia

Στις 10-11-2022 λάβαμε την παρακάτω επιστολή:

Strataki Vasiliki and pupils, we did it!

Βασιλική Στρατάκη και μαθητές/τριες, τα καταφέραμε!

Με την υποστήριξή σας, περάσαμε αυτή τη σκυτάλη μίλι με μίλι, μέρα και νύχτα, για 40 ημέρες, μέχρι την Αίγυπτο. Χάρη στην απίστευτη συλλογική προσπάθεια άνω των δέκα χιλιάδων ανθρώπων , σε 18 χώρες , διανύσαμε τα 7.767 χιλιόμετρα από τη Γλασκώβη έως το Σαρμ Ελ Σέιχ .

Έχουμε τρέξει, κάνει ποδήλατο, κωπηλασία, ιστιοπλοΐα, ιστιοσανίδα και πεζοπορήσαμε μέχρι εδώ. Μέσα από καταιγίδες, χαλάζι, αέρα, χιόνι και ζέστη της ερήμου. Δεν τα παρατήσαμε ποτέ. Συνεχίσαμε να προχωράμε. Συνεχίσαμε να δουλεύουμε μαζί. 

Στην πορεία βιώσαμε την ατελείωτη ανθρώπινη αποφασιστικότητα να εμφανιστούμε και να σηκώσουμε τη σκυτάλη για έναν σκοπό που όλοι πιστεύουμε.

Πάνω από 800.000 άτομα υποστήριξαν το The Message στη σκυτάλη και  752.393 μαθητές/τριες  σε 104 χώρες συμμετείχαν στην Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για τα Σχολεία. Έχουμε ενθουσιαστεί από τη συμμετοχή και την υποστήριξη όλων!

Μετατρέψαμε τα λόγια μας σε πράξη και ελπίζουμε αυτή η σκυτάλη, αυτό το σύμβολο ελπίδας, να είναι μια υπενθύμιση στους παγκόσμιους ηγέτες ότι πρέπει να κάνουν το ίδιο.

Εκ μέρους της ομάδας Running Out of Time, των Principle Partners, FEE and Carbon Copy, των Χορηγών μας, της ομάδας Extreme Hangout και όλων των καταπληκτικών συνεργατών μας – σας ευχαριστούμε!

 

Σχολιάστε

Top