Το πρόγραμμα Climate Action 2022 ξεκίνησε στις 27 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις 4 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής εκδήλωσης «Ημέρα Δράσης για το Κλίμα».
Αυτό το ταξίδι διάρκειας έξι εβδομάδων ένωσε 3,4 εκατομμύρια μαθητές σε 149 χώρες.
Σχετικά με το Climate Action Project
Αυτό το έργο στοχεύει να αλλάξει τη συμπεριφορά των μαθητών και τη νοοτροπία των κοινωνιών σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τις περιβαλλοντικές απειλές μέσω της εκπαίδευσης.
Η κλιματική αλλαγή δεν είναι φάρσα.
Η αποφυγή της κλιματικής αλλαγής είναι μια καλύτερη και φθηνότερη επιλογή από τον καθαρισμό ή τον μετριασμό των επιπτώσεών της.
Το έργο Climate Action είναι ένα δωρεάν έργο με επίκεντρο τους μαθητές – ένα ταξίδι 6 εβδομάδων που περιλαμβάνει περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια μαθητές σε 142 χώρες. Υποστηρίζεται από κυβερνήσεις σε 15 χώρες. Το έργο στόχο έχει να οδηγήσει σε αλλαγή συμπεριφοράς μέσω της εκπαίδευσης. Είναι σε συνεργασία με το WWF και τη NASA και υποστηρίζεται από την Jane Goodall, τον Πρόεδρο Higgins, τον Kumi Naidoo, επιστήμονες και δημόσια πρόσωπα. Καλύφθηκε από μέσα ενημέρωσης σε 45 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των BBC, CNN και National Geographic.
Το έργο επιτρέπει στους/στις δασκάλους/ες να συνδέονται και να αλληλεπιδρούν με άλλους δασκάλους από κάθε ήπειρο. Στους εκπαιδευτικούς αποστέλλεται πρόγραμμα σπουδών και καθοδηγούνται προσωπικά από τους συντονιστές. Στους μαθητές προσφέρονται μεγάλες ευκαιρίες και ένας διαφορετικός τρόπος μάθησης. Θα είναι αυτοί που θα λύσουν προβλήματα, θα μοιραστούν τα ευρήματά τους και θα αναλάβουν δράση. Το Climate Action Project συνεργάζεται πολύ στενά με μεγάλες οργανώσεις εκπαιδευτικών σε 35 χώρες για να διασφαλίσει ότι το έργο είναι σχετικό με τις συγκεκριμένες ανάγκες σε ορισμένες χώρες.
Κατά τη διάρκεια 6 εβδομάδων, οι μαθητές έκαναν καταιγισμό ιδεών, εξερεύνησαν, δημιούργησαν, συζήτησαν και μπόρεσαν να μοιραστούν τα ευρήματά τους στο διαδίκτυο. Προσπάθησαν να λύσουν προβλήματα και ανέλαβαν δράση.
Κάθε εβδομάδα δημιούργησαν ένα βίντεο με τα ευρήματά τους για να δημοσιεύονται στον ιστότοπο του Climate Action Project. Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές μπόρεσαν να μάθουν από τους συμμαθητές τους παγκοσμίως και ανακάλυψαν ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να εμφανίζεται πολύ διαφορετικά σε άλλα μέρη του κόσμου.
Σίγουρα για ορισμένα θέματα – όπως η κλιματική αλλαγή – υπάρχουν καλύτεροι τρόποι μάθησης παρά με την απομνημόνευση και την αξιολόγηση των ορισμών. Μεταβαίνοντας σε άλλες προσεγγίσεις μάθησης όπως η συνεργατική μάθηση, η μάθηση μέσω της πράξης, η παιχνιδιάρικη μάθηση, η μάθηση από ειδικούς κ.λπ., προσπαθούμε να στοχεύσουμε δεξιότητες που γίνονται όλο και πιο σημαντικές:
- Συνεργασία
- Δημιουργικότητα
- Ενσυναίσθηση
- Κριτική σκέψη
- Επίλυση προβλήματος
Μπορείτε να δείτε το ενημερωτικό βίντεο του Climate Action Project εδώ: https://youtu.be/rku1qjbhno8
Στις 3 Νοεμβρίου, η Take Action Global (TAG) φιλοξένησε την 6η Ημέρα Δράσης για το Κλίμα, έναν ετήσιο εορτασμό των 3,4 εκατομμυρίων δασκάλων και μαθητών από 149 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα για το κλίμα έξι εβδομάδων.
«Οι νέοι σε όλο τον κόσμο είναι μάρτυρες της κλιματικής αλλαγής και θέλουν να αναλάβουν δράση. Κατανοούν τη δύναμη της συλλογικής δράσης και τον αναπόσπαστο ρόλο που διαδραματίζουν στη δημιουργία αλλαγής σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε η συνιδρύτρια του TAG Jennifer Williams, καθώς παρουσίασε τη δωρεάν διαδικτυακή εκδήλωση μισής ημέρας που σχεδιάστηκε για όλες τις ηλικίες.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη διαδικτυακή εξάωρη γιορτή των σχολείων που συμμετείχαν στην εκστρατεία και τα αμέτρητα βίντεο από αίθουσες διδασκαλίας από όλο τον κόσμο με τους μαθητές να λάμπουν από χαρά και να μοιράζονται περήφανα τα έργα τους και τις προσπάθειές τους να κάνουν τη διαφορά στο κλίμα μας στον σύνδεσμο «Climate Action Day» https://youtu.be/8d9O7HcAIcw
Κατά το διάστημα 6 εβδομάδων συμμετοχής μας στο Climate Action Project μελετήσαμε τι είναι η κλιματική αλλαγή, πώς δημιουργείται, τι ευθύνεται γι’αυτό, τι μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινότητά μας για τον μετριασμό της.
Παρακολουθήσαμε βίντεο, διαβάσαμε βιβλία, πειραματιστήκαμε, αναζητήσαμε πληροφορίες σε εγκυκλοπαίδειες και διαδίκτυο, δημιουργήσαμε ομαδικά πανό, ατομικές και ομαδικές αφίσες, τρισδιάστατες κατασκευές, παίξαμε ομαδικά παιχνίδια στην τάξη, στην αίθουσα εκδηλώσεων, στο κοντινό μας άλσος. Συνεργαστήκαμε με εταιρείες και ιδρύματα και συμμετείχαμε ενεργά σε εργαστήρια για την Κλιματική Αλλαγή.
Δημιουργήσαμε βίντεο:
α) Η Κλιματική Αλλαγή και η Άυλη πολιτιστική Κληρονομιά των χωρών της Ευρώπης https://youtu.be/_LcGct1ndPk
β) Κλιματική Αλλαγή και οι Παγετώνες της Ευρώπης https://youtu.be/hv1rF9cbq1o
γ) Running Out Of Time- Η Σκυταλοδρομία για το Κλίμα https://youtu.be/V3ISRGQFj10
δ) Κλιματική Αλλαγή και Πετρελαιοκηλίδες- Τι, Πώς Ποιος, Γιατί https://youtu.be/pM3_sxxpJzY
και μία αφίσα για τη δράση μας στο σχολείο με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας για το Κλίμα, στις 3 Νοέμβρη, Μέρα Δράσης των Σχολείων, ενόψει της Διάσκεψης των Αρχηγών Κρατών στην Αίγυπτο με θέμα την Κλιματική Αλλαγή COP27.
Για το τελευταίο βίντεο με τίτλο Κλιματική Αλλαγή και Πετρελαιοκηλίδες https://youtu.be/pM3_sxxpJzY αρχικά διαβάσαμε το βιβλίο της Ιωάννας Φώκου «ΤΟ ΠΑΡΑΠΩΝΟ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ…ΚΗΛΙΔΑ».
Κατόπιν παρακολουθήσαμε κάποια ενημερωτικά βίντεο για τη θαλάσσια ρύπανση.
- «Επιπτώσεις από τη ρύπανση των θαλασσών» https://youtu.be/reFuAx9pDCI
- Αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης: https://youtu.be/rDAxrf-6Yg8
- ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ 1 https://youtu.be/kWXpPFK5Lbs
- Η θάλασσά μου, η ζωή μου https://youtu.be/XQJ2TtD7heE
- Το περιβάλλον εκπέμπει SOS. Σκουπίδια στη θάλασσα https://youtu.be/EE8YjnTJ7_M
- Επιχείρηση καθαρισμού: Προσπάθειες περιορισμού της ρύπανσης στη θάλασσα του Μαρμαρά https://youtu.be/4ky0QDW4Kp4
- Μαυρίκιος: Περιβαλλοντική καταστροφή λόγω πετρελαιοκηλίδας https://youtu.be/Oy4z0MnEdpc
- ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ https://youtu.be/2ekFNohRFH0
- Παρουσίαση για πετραιλεοκηλίδα (φωτογραφίες) https://youtu.be/gxiA6Tbh3o4
- Θαλάσσια ρύπανση https://youtu.be/E2lh9KilLSI
Στη συνέχεια κάναμε πειράματα για τη θαλάσσια ρύπανση και τις πετρελαιοκηλίδες. Τα πειράματά μας παρακολούθησαν και μαθητές/τριες της Στ2 τάξης του σχολείου μας, που είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στην αίθουσά μας.
Ελέγξαμε τις καθημερινές μας συνήθειες για τη μείωση του οικολογικού και ανθρακικού μας αποτυπώματος, παίξαμε ένα επιδαπέδιο χειροποίητο παιχνίδι και το παιχνίδι BINGO για να υιοθετήσουμε καλές για το περιβάλλον συνήθειες.
Στο τέλος για τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα παραλάβαμε τις πιστοποιήσεις μας. Η Καμπάνια για το Κλίμα 2023(Climate Action Project 2023) μας περιμένει τον επόμενο Σεπτέμβρη. Μέχρι τότε, δε σταματάμε να μαθαίνουμε, να προβληματιζόμαστε, να πειραματιζόμαστε, να υποθέτουμε, να συμπεραίνουμε, να αλληλεπιδρούμε, να συνεργαζόμαστε, να ενεργούμε για να κάνουμε κάθε μέρα τον πλανήτη μας καλύτερο.